Per-Willy Amundsen sensurert av Facebook

Per-Willy Amundsen sier at et FN-mandat ikke bør ses på som en absolutt betingelse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Per-Willy Amundsen sier at et FN-mandat ikke bør ses på som en absolutt betingelse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg nekter å slette statusen, svarer Frp-politikeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er på Facebook at den tidligere justisminister Per-Willy Amundsen forteller at han ble ringt opp av Facebook fredag som var og advart om at dersom en status Frp-politikeren hadde lagt ut på Facebook ikke ble slettet, ville han bli sensurert.

Statusen handlet om den tidligere lederen for English Defence League og islamkritikeren Tommy Robinson. Robinson er i retten dømt flere ganger for blant annet svindel og vold.

– Det er dypt problematisk og viser at ytringsfriheten er truet, sier Amundsen til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Britisk høyreradikal aktivist slettet fra Facebook og Instagram

«Tommy bør få asyl i Norge fordi Storbritannia har sviktet ytringsfriheten, han er politisk forfulgt», skrev han i et facebookinnlegg i forrige uke.

Facebook tok også kontakt med statministerens kontor og Frps administrasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Min beskjed var tydelig: jeg nekter å slette statusen under henvisning til ytringsfriheten.» skriver Amundsen og fortsetter: «Det tok fire dager, men jeg konstaterer at Facebook nå har slettet den. Prinsipielt er dette dypt problematisk, om enn bare et lite eksempel på hvordan ytringsfriheten trues.»

Les også: Per-Willy Amundsen boikotter ikke lenger iTromsø

Sandberg kritiserer egne partifeller i Iran-konflikten

SMK bekrefter kontakt

Frp bekrefter at samtalen har funnet sted.

Også Statsministerens kontor bekrefter at Facebook tok kontakt, angivelig fordi de ikke nådde fram til Frps partikontor. SMK ga da kontaktinformasjon til andre i Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ut over det har ikke Statsministerens kontor vært involvert i denne saken.» skriver Arvid Samland ved SMK i en epost til ABC Nyheter.

Fornærmende

Amundsen karakteriserer Facebook som monopolist som, dersom de ikke klarer å forholde seg til ytringsfrihetene, så bør Stortinget vurdere om det kan være grunnlag for å bruke loven for å beskytte lovlige ytringer på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvilke tanker gjør du deg om at Facebook tar kontakt med statsministerens kontor og Frp for å få deg til å fjerne en status?

Jeg opplever dette delvis som fornærmende. Det er bare å ta kontakt med meg om de har et problem. Det gjorde de også til slutt, og det er bra. Men dette viser at Facebook ikke forstår maktfordelingsprinsippet. Statsministerens kontor (SMK) har ingenting med å legge seg opp i hva en stortingsrepresentant måtte ytre på Facebook, sier Amundsen til ABC Nyheter.

Han stiller også spørsmål om Facebooks digitale kompetanse. Amundsen sier at en av grunnene til at de kontaktet Frps administrasjon og SMK var for å få hans kontaktinformasjon.

– Men telefonnummeret mitt ligger tilknyttet kontoen min, de burde klare å finne den om de evner å søke. Det er vanskelig å forstå hvorfor SMK først.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om statusen de ville du skulle slette - det er snakk om en forretningsvirksomhet, er det ikke da naturlig å forholde seg til de regler som legges til grunn?

– De fleste medier i dag er forretningsvirksomheter. Det være seg aviser og tidskrifter - som vi har hatt lenge, men også nye medier som Facebook representerer. De er på mange måter i en monopolsituasjon med stor markedsandel, og enorm makt. Da er det viktig at også Facebook forholder seg til ytringsfriheten, sier Amundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På farlig vei

Hadde han brutt straffeloven, ville Facebook hatt sitt på det tørre. Men at meninger de ikke liker gir grunnlag til sletting, er han ikke med på.

– Da er vi på farlig vei. Særlig venstresiden som ønsker å begrense mulighetene i ytringsrommet. Ytringsfrihet er ikke noe vi har for å bare beskytte selvfølgeligheter, men også ytringer som er kontroversielle, kontrære og utfordrer det etablerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har foreløpig ikke lykkes å få kontakt med Facebook.

Janne Elvelid, Public Policy Manager for Facebook i Norge, opplyser overfor Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere enkeltsaker.

Han bekrefter imidlertid at Facebook ikke tillater støtteerklæringer til personer som Robinson, ettersom de anser han for å være farlig.

– Det er ikke er lov å gi Facebook-støtte til personer eller organisasjoner som Facebook har utpekt som farlige. Slike innlegg vil bli slettet, sier Elvelid til Dagbladet.