Meny

Nilofar (18) går andre året på vidaregåande og er landets yngste ordførarkandidat

Nilofar Nori (18) er landets yngste ordførarkandidat.
Nilofar Nori (18) er landets yngste ordførarkandidat. Foto: Privat

18-åringen sakna representasjon og nokon å sjå opp til i politikken. No står ho på førsteplass for SV Hadsel til det komande lokalvalet.

– Målet mitt er å få ei stemme som ein ungdom, som ein minoritet og som ei kvinne. Dette er tre underrepresenterte grupper, og eg er medlem i dei alle, seier Nilofar Nori på telefon til Framtida.no.

18-åringen frå Melbu i Nordland skal til hausten starte på tredje året på studiespesialiserande ved Hadsel vidaregåande skule. Med mindre ho gjer eit brakval i september. Då må ho setje skulen på vent til fordel for kommunestyremøter og snorklipping.

Til haustens lokalval står Nilofar Nori nemleg på førsteplass for Hadsel SV, og er med det landets yngste ordførarkandidat. Noko ho ikkje var klar over sjølv:

– Wow, er det sant? seier ho og ler.

Til no har Nori møtt nesten utelukkande positive reaksjonar på ordførarkandidaturet, men nokre spørsmål går sjølvsagt igjen:

– Har eg erfaring? Nei, eg har null erfaring. Men om ein ikkje prøver, så får ein inga erfaring heller, seier ho.

Frå Afghanistan til Melbu

Nilofar Nori og familien hennar flytta til Noreg for godt og vel ti år sidan. Dei forlot heimlandet Afghanistan til fordel for ei lita øya i havgapet i Nordland. Sjølv seier Nori det har vore fantastisk å vekse opp på vesle Melbu med rett over 2000 innbyggjarar, «sjølv om vi ikkje har hatt noko å gjere på her».

Det er likevel tida før ho flytte nordover som forklarar kvifor 18-åringen først fatta interesse for politikk:

– Eg måtte få eit svar på kvifor Afghanistan vart som det blei, seier Nori.

Ho las om NATO, om FN, om korleis internasjonal politikk hadde prega heimlandet. Gradvis tok interessa meir lokal form på Melbu, då Nori vart merksam på korleis politikken påverka ho sjølv.

Nilofar Nori trur bakgrunnen frå Afghanistan vil vere ei styrke i lokalpolitikken: At ho ser og reflekterer over ting på ein litt annan måte. Foto: Privat
Nilofar Nori trur bakgrunnen frå Afghanistan vil vere ei styrke i lokalpolitikken: At ho ser og reflekterer over ting på ein litt annan måte. Foto: Privat

– Det er dessverre slik at politikk handlar om oss som minoritetar og utlendingar, men vi har knapt nokon representantar i dei temaa som vert tekne opp. Eit av dei største behova eg hadde var nokon å sjå opp til i politikken, fortel Nori.

Ho ville sjølv ytre seg om retten til å gå med hijab, og kampen mot hatytringar.

Ved skulevalet for to år sidan tok Nori steget over i partipolitikken. Før ho skulle stemme undersøkte ho alle partia: frå ytste venstre til ytste høgre.

– Dei partia som ligg nære kvarandre høyrest like ut, men likevel fekk eg ein connection med SV. Eg fekk ei magekjensle. Då eg las gjennom sakene deira varma det hjartet mitt, forklarar Nori.

Ho melde seg inn i ungdomspartiet kort tid etter, og i januar i år vart ho også med i moderpartiet. No kan ho verte ordførar.

Les også: Rekordmange unge stiller til val i kommunevalet: – Bra for demokratiet!

Ein fatta familie

Familien tok det heile med glede og fatning. Dei kjenner dottera si og har høge forventingar til ho, så dei vart difor ikkje særleg overraska.

Far var likevel snar til å høyre om engasjementet kom til å valde skulearbeid og karakterar store skadar. For politikken er ein tidstjuv. Nori fortel om dagar ho har sete på flyplassar på veg til årsmøte og laga powerpoint-presentasjon til skulen.

– Eg kan ikkje gjere det like bra begge stadar, så eg må ofre litt. Det går bra om eg får ein karakter dårlegare enn eg kunne fått i eit fag, seier 18-åringen.

Men det er også postive følgjer:

– Sidan eg vart med i politikken har eg utvikla meg, ikkje berre politisk, men også personleg. Eg har lært veldig mykje av det.

Les også om Mawra (29) som sa tok på seg å lage premierekjolen til Skam-Sana utan å ha særleg syerfaring

(Saken fortsetter under)

– Om folk skal flytte tilbake tenker dei ikkje på kor lang rullebana på flyplassen er eller kor mange asfalterte vegar det er opp på fjellet, men om barnet kjem til å ha eit godt miljø og gode tilbod. Så det er ei veldig viktig sak for meg, seier Nilofar Nori. Foto: Privat
– Om folk skal flytte tilbake tenker dei ikkje på kor lang rullebana på flyplassen er eller kor mange asfalterte vegar det er opp på fjellet, men om barnet kjem til å ha eit godt miljø og gode tilbod. Så det er ei veldig viktig sak for meg, seier Nilofar Nori. Foto: Privat

Dei ekle sidene i politikken

18-åringen fortel at ho ringde bestevenninna si, som også er med i SU, og fortalde at ho var førstekandidat. Då «freaka» ho ut, seier Nori og ler.

– Ho byrja å rope: «Kva meiner du?!». Så vart ho veldig glad, sjokkert og forvirra. Og så byrja ho bekymre seg.

– Kva uroa ho seg for?

– Ho var litt redd for korleis eg kjem til å handtere dei ekle sidene av politikken.

Dei ekle sidene er hatkommentarane, fordommane, rasismen og diskrimineringa, forklarar Nori. Ho trekk fram Faten Mahdi Al-Hussaini og Sumaya Jirde Ali som begge har brukt stemmene sine, og i dag lyt gå med valdsalarm.

– Det vert ein inspirasjon, eg vil ikkje gå heile livet og halde kjeft i frykt for å bli behandla slik, på same tid som det skummelt. Det tyder at dette kjem til å bli vanskeleg, men meir og meir nødvendig for kvar dag som går, seier 18-åringen.

Les også: Yngre politikarar vert mest utsette for hat og trugslar

Har allereie utretta det viktigaste

Sjølv trur Nori sjansane er små for at ho lyt ta permisjon frå skulebenken og heller iføre seg ordførarkjedet. Dersom ho går av med valsigeren hadde hø rømt til Island, spøker ho.

Men Nori har allereie gjort ein forskjell. På dei første vallistene var 18-åringen den einaste kvinnelege førstekandidaten i kommunen, no på dei endelege listene er ho ikkje lenger åleine.

Den viktigaste sigeren har ho halt i land før valkampen i det heile har starta: Nori har vorte det føredømet ho sjølv mangla.

– Det er viktig for meg at vi får ei stemme i lokalpolitikken. Såleis har eg allereie klart det. Det kjem unge minoritetskvinner til meg og seier dei er glade for at eg representerer dei.

Artikkelen stod først publisert hjå Framtida.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Bomselskapenes kostnader stiger07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Isbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Det er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden
Siste nytt
11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkBomselskapenes kostnader stiger07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenIsbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkDet er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden
Populært