May beklager brexit-polarisering

Avtroppende statsminister i Storbritannia Theresa May utenfor 10 Downing Street.
Avtroppende statsminister i Storbritannia Theresa May utenfor 10 Downing Street. Foto: Alastair Grant / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtroppende statsminister i Storbritannia Theresa May sier hun angrer på at hun ikke gjorde mer for å forhindre at brexit-debatten ble så polarisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg gjorde alt jeg kunne for å få avtalen godkjent. Jeg var villig til å gjennomgå den med Jeremy Corbyn og villig til å ofre jobben min, sier May i et avskjedsintervju med avisen The Daily Mail.

Etter en tre mislykkede forsøk på å få flertall i Underhuset for utmeldingsavtalen med EU, kunngjorde May 24. mai at hun ville gå av som leder for det konservative partiet 7. juni.

Hun fortsetter imidlertid som statsminister til en ny partileder er på plass 23. juli.

– Burde gjort mer

– Jeg hadde feilaktig antatt at den vanskeligste delen av forhandlingene ville være med EU, at Parlamentet ville akseptere avgjørelsen til det britiske folket og bare få det gjort. Jeg hadde trodd at folk som har kjempet så hardt for brexit, ville stemme for å få oss ut – men det gjorde de ikke, sier May.

Den avtroppende statsministeren er enig i at hun burde ha gjort mer for å stanse den språklige polariseringen mellom en «myk og hard brexit» som splittet Det konservative partiet og Labour-partiet i tillegg til den britiske opinionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ventet at hun skal overlevere statsministerposten den 24. juli. Tidligere utenriksminister Boris Johnson og utenriksminister Jeremy Hunt kjemper om å ta over som ny leder for Det konservative partiet og dermed også jobben som statsminister.

Mye tyder på at det blir Johnson som flytter inn i 10 Downing Street.

Handler om å tjene folket

I intervjuet med Daily Mail understreker May at jobben til statsministeren handler om å tjene folket og ikke om makt – noe som kan tolkes som en kommentar til Johnson.

Hun problematiserer også dem som reagerte på at hun ble følelsesmessig berørt da hun kunngjorde sin avgang.

– Hvis en mannlig statsminister gråter, ville han blitt hyllet som patriot, mens hvis en kvinnelig statsminister gråter, spør folk: hvorfor gråter hun?