Alt om valget
Følg valget:

Sp kan komme på vippen i nesten hele landet

To måneder før valget, kan Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum glede seg over utsikter til å havne i vippeposisjon i så godt som alle landets fylker. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
To måneder før valget, kan Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum glede seg over utsikter til å havne i vippeposisjon i så godt som alle landets fylker. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet kan havne på vippen i ti av elleve fylker etter høstens valg. – Et drømmescenario for Vedum, sier valgekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo er det eneste fylket der Sp må se langt etter noen strategisk eller mektig posisjon, viser en oversikt VG har satt sammen. Mens partiet kjemper for å få ett mandat i hovedstaden, kan det bli tungen på vektskålen i alle de øvrige fylkene.

– Det er den optimale situasjonen for Vedum. Det er et drømmescenario, sier Johan Giertsen i Poll of polls. Et godt valg fulgt av forhandlinger der de får utnyttet eventuelle vippemuligheter kan gi partiet langt mer makt, mener han.

– Er det noe de er gode til, så er det å forhandle. Skal man forhandle med Sp, kan man ikke legge seg valgnatten. Da er det bare å lesse på med kaffe og være klar.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum står fast ved Ap som partner på landsbasis, men lokalt kan partiet samarbeide i flere retninger og konstellasjoner.

Les også: Senterpartiet størst i nord

– Det er ikke sånn at norsk politikk enten er Ap eller Høyre. Det må være sakene som er avgjørende. Vi har tillit til de lokale, og det er de som må ta de beslutningene, sier Vedum til avisen.

I dag har Sp to fylkesordførere og sitter i posisjon i 12 av 19 fylker.