Buttigiegs pengestøtte firedoblet seg

Pete Buttigieg deltok i andre runde av demokratenes debatt torsdag 27. juni.
Pete Buttigieg deltok i andre runde av demokratenes debatt torsdag 27. juni. Foto: Wilfredo Lee / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den demokratiske presidentkandidaten Pete Buttigieg har fått inn donasjoner for over 200 millioner kroner i løpet av de siste tre månedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beløpet fra årets andre kvartal er nesten en firedobling av hva 37-åringen samlet inn i løpet av årets første kvartal. Da endte innsamlingen på i overkant av 7 millioner dollar, tilsvarende cirka 60 millioner kroner.

Den enorme summen plasserer Buttigieg helt i toppsjiktet blant de demokratiske kandidatene, selv om han gikk inn i valgkampen som en nesten helt ukjent ordfører i en by i Indiana. Flere av hans viktigste rivaler strever med å samle inn nok penger, noe som kan ende med å undergrave forhåpningene deres.

Donasjonene på totalt 24,8 millioner dollar, som tilsvarer i overkant av 212 millioner norske kroner, kommer fra mer enn 400.000 ulike personer, ifølge Buttigieg selv.

Populær ordfører

Pete Buttigieg er i dag en populær ordfører i den slitne industribyen South Bend i delstaten Indiana. Han har tidligere vært offiser i hæren og tjenestegjort i Afghanistan, og han har stått fram som homofil, formelt gift med sin ektemann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I april uttalte presidentkandidaten at han ikke lenger vil ta imot pengebidrag fra lobbyister på føderalt nivå, og at han ville gi tilbake rundt 30.000 dollar han hadde fått i valgkampstøtte fra 39 lobbyister.

Bakgrunn: Buttigieg sier nei til lobbyistpenger

Støtte fra LGBT-miljøet

En grunn til at han samler inn så mye penger, er at det svært aktivistiske amerikanske LGBT-miljøet har gjort ham til sin favorittkandidat.

– LGBT-miljøet er svært entusiastisk når det gjelder Buttigieg. Det betyr ikke at de kommer til å stemme på ham. Men de vil støtte ham fordi de mener det er historisk viktig, sier Rufus Gifford, som var finansdirektør i valgkampen til Barack Obama.

Men Buttigieg sliter med oppslutningen i andre viktige miljøer i Demokratene, ikke minst afroamerikanere. Han har nylig fått kritikk for håndteringen etter at en hvit politimann i South Bend skjøt og drepte en ung svart mann som politiet sa var bevæpnet med en kniv.

Aktuelt: Biden svekket i ny måling – Harris styrket