Optimistisk Venstre-leder: – Skal ta mer plass i regjeringen

Venstreleder Trine Skei Grande og Ola Elvestuen under partiets oppsummerende pressekonferanse.
Venstreleder Trine Skei Grande og Ola Elvestuen under partiets oppsummerende pressekonferanse. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-leder Trine Skei Grande lover at partiet skal ta større plass i regjeringen framover og understreker behovet for å dyrke seirene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke erklærte Venstres partileder, Trine Skei Grande, at Venstres meningsmålinger er «ræva».

Venstre fortsetter å ligge lavt på meningsmålingene, benyttet Grande og nestleder Ola Elvestuen sin sommerpressekonferanse til å banke inn budskapet om klima.

Grande tror ikke oppslutningen partiet sliter med skyldes lite gjennomslag i regjeringen, men at de ikke er gode nok på å få gjennomslag i mediene.

– Vi får ikke alltid vist fram de sakene vi får gjennomslag på. Vi har blant annet tatt enorme skritt på klima og miljø, sier hun til NTB.

Partiet tok fredag ettermiddag med seg pressen til Losæter i Oslo sentrum, en grønn bylunge ved Bjørvika der det drives urbant jordbruk og blir lagd kunst. Hun hadde også tatt med seg partiets toppkandidater før høstens lokalvalg fra Bergen, Trondheim og Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal spille mer på lag med de lokale kandidatene, og vi skal ta mer plass i regjering. Vi tror på kompromisser og tror de bringer verden framover. Da må vi vise dem fram på en god måte og bli flinkere til å dyrke våre seire, sier Grande.

Hun legger til at partiet i større grad skal bygge profiler som skal knyttes til kjernesakene.

Ras for regjeringen

På en fersk måling Ipsos har gjennomført på oppdrag for Dagbladet, er Venstres støtte nesten halvert fra 5,5 prosent ved valget i 2015 til 2,9 prosent på målingen.

Høyre får 19,9 prosent av stemmene og går 3,3 prosentpoeng tilbake, mens Frp ligger på stedet hvil med 9,6 prosent. KrF får bare 2,2 prosents oppslutning, tilbake hele 3,2 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grande knytter regjeringens oppslutning til bompengeoppgjøret og økt klimaoppmerksomhet.

– Dette halvåret har vært preget av et bompengeopprør og ungdom som har gått i gatene og krevd umiddelbar klimahandling. Det har vært krevende for regjeringen å komme på offensiven. Vi vil komme gjennom med vårt syn på dette, sier hun og trekker fram viktigheten av byvekstavtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taus om bompengestrid

Venstre-lederen fastslår at det i bompengestriden er noen saker partiet ikke er villig til å forhandle om.

– Det gjelder områdene som omhandler luften i byene, køene og kollektivtransport. Det å finne gode løsninger for blant annet betaling, er vi villige til å forhandle om, sier Grande.

Hvis det var valg i dag, ville regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF samlet fått skarve 38,6 prosent av stemmene og 64 mandater på Stortinget, ifølge Poll of polls' gjennomsnitt av meningsmålingene i juni.

De fire partiene i regjeringen har de siste ukene sittet i drøftinger etter at Frp i starten av juni la fram seks krav for å demme opp for bompengeopprøret som sprer seg over landet.

Grande vil ikke svare på spørsmål om hun har troen på en løsning.

– Det må du spørre Fremskrittspartiet om, sier hun.

Avviser lav troverdighet

Grande tror ikke troverdigheten på klima blir preget av at partiet er i regjering med Fremskrittspartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper at vi blir vurdert ut fra det vi gjør, ikke hvem vi gjør det sammen med, sier hun.

Nestleder og klima- og miljøminister Ola Elvestuen uttrykker at partiet må vise fram de positive konsekvensene av partiets klimapolitikk.

– Vi må gjøre mer av alt på klimaområdet. Vi må kutte all bruk av fossilt drivstoff så fort som mulig, og vi må bli flinkere på å ta vare på naturen. Vi må også støtte opp under klimavennlige byer og tettsteder, sier han.

Elvestuen sier det ikke er noen miljøpartier med mer gjennomslag på praktisk politikk enn Venstre.

– Dette handler kun om å ha de konkrete resultatene, og der leverer vi, sier han.