Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran

Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde (begge Frp) under debatten om at Norge må utrede muligheten for å signere atomvåpenforbudet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde (begge Frp) under debatten om at Norge må utrede muligheten for å signere atomvåpenforbudet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde tror ikke det kommer til krig mellom USA og Iran, men skjer det, mener de Norge bør støtte USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge skal alltid være forberedt på å bistå USA. Det må vi alltid være, selv om det nå er en hypotetisk situasjon, sier Frps tidligere justisminister Per-Willy Amundsen, som nå sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til Klassekampen.

Frps utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde sier han vil ha sympati med USA om de gjengjelder et iransk angrep.

– USA kan ikke akseptere å bli ydmyket igjen, sier han.

Amundsen har liten tro på atomavtalen med Iran som USA trakk seg ut av, og mener Norge bør knytte seg nærmere til USA enn til EU.

– Det er mye som tyder på at Norge dessverre har vært på feil side hva gjelder evnen til å avsløre Iran-avtalen. Vi har vært mer opptatt av våre europeiske venner enn å stå sammen med USA, sier han.

Aktuelt: Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både når det gjelder støtte til et amerikansk angrep mot Iran og foretrukket alliansepartner, skiller Frp seg her fra regjeringspartner Høyre.

Ingjerd Schou (H) i utenriks- og forsvarskomiteen sier Norge må lene seg tettere på EU.

– Norge er tjent med å samordne vår politikk med andre europeiske land, særlig med EU, sier hun.

Aktuelt: Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran