EU forlenger sanksjoner mot Russland

Som ventet gikk lederne på EU-toppmøtet, som ble ledet av president Donald Tusk, inn for å forlenge sanksjonene mot Russland med et halvt år til. Foto: Julien Warnand / AP / NTB scanpix
Som ventet gikk lederne på EU-toppmøtet, som ble ledet av president Donald Tusk, inn for å forlenge sanksjonene mot Russland med et halvt år til. Foto: Julien Warnand / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-landenes ledere gikk torsdag enstemmig inn for å forlenge sanksjonene mot Russland med seks måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På toppmøtet som startet i Brussel torsdag, kom medlemslandenes stats- og regjeringssjefer som ventet fram til at sanksjonene skal forlenges ut januar neste år.

Talsmannen til EU-rådets president Donald Tusk bekrefter avgjørelsen torsdag kveld og begrunner den med manglende implementering av våpenhvileavtalen fra Minsk i 2015.

Annektering

Sanksjonene ble innført i juli 2014 som en reaksjon på Russlands rolle i den væpnede konflikten i nabolandet Ukraina og annekteringen av Krim-halvøya. I september samme år ble sanksjonene utvidet, og de har blitt forlenget i flere omganger. Sist gang var ved toppmøtet i desember i fjor.

Dagens sanksjoner er rettet mot finansbransjen, energisektoren og forsvarsindustrien i Russland. EU har også innført separate sanksjoner direkte rettet mot russiske personer og selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikter med Ukraina

EU-toppene gjentok også oppfordringen til Russland om umiddelbart å løslate ukrainske sjøfolk og frigi skip som er tatt i arrest, samt sørge for fri ferdsel gjennom Kertsjstredet i Svartehavet i tråd med folkeretten.

Deltakerne på toppmøtet uttrykte samtidig bekymring for den russiske presidenten Vladimir Putins dekret fra april om at det skal bli enklere å gi russisk statsborgerskap og pass til personer fra utbryterrepublikkene Donetsk og Lugansk i Ukraina. Vedtaket undergraver Minsk-avtalen, mener EU-lederne.

Krim-sanksjoner

Torsdag vedtok EU også å forlenge sanksjoner rettet konkret mot Krim og Sevastopol. Bedrifter og borgere i unionen har ikke lov til å importere varer fra Krim eller investere på den annekterte halvøya.

Det er også restriksjoner på turistvirksomhet knyttet til Krim og på salg av varer og teknologi til Krim. Disse sanksjonene ble utvidet med ett år fram til 23. juni 2020.