Abbasi-søsknene og moren tilbake i Trondheim

Søsknene Yasin ( midten), Ehsan (t.h.) og deres mor Atefa Rezaie Abbasi landet på Værnes torsdag kveld. Familien ble hentet av politiet og fraktet ut fra Norge og til Afghanistan 15. juni. Nå er de tilbake i Norge.
Søsknene Yasin ( midten), Ehsan (t.h.) og deres mor Atefa Rezaie Abbasi landet på Værnes torsdag kveld. Familien ble hentet av politiet og fraktet ut fra Norge og til Afghanistan 15. juni. Nå er de tilbake i Norge. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den afghanske familien Abbasi kom torsdag kveld tilbake til Trondheim, etter at myndighetenes forsøk på å transportere dem ut av landet måtte avbrytes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moren Atefa Rezaie Abbasi ble utskrevet fra sykehus torsdag og reiste sammen med de tre søsknene Yasin (22), Taibeh (20) og Ehsan (16) med fly tilbake til Trondheim.

– De er på vei mot sin leilighet nå. De er veldig glade for å komme fram, men er veldig slitne av alt sammen. De trenger å være sammen, sier Einar Vegge, som er leder for støttegruppa for familien.

Han opplyser at familien vil være sammen med venner og helsepersonell.

– Vi ber om litt ro denne kvelden og i morgen formiddag, sier han.

Familien kom til Norge som asylsøkere i 2012, men mistet oppholdstillatelsen i 2014. Siden har familien fått avslag på flere nye søknader om oppholdstillatelse, og asylsaken vært prøvd for retten i flere runder.

De ble sendt ut av landet i helgen, men moren gikk inn i en bevisstløs tilstand under uttransporteringen, og afghanske myndigheter nektet å ta imot de tre søsknene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny sak i UNE

Familien har fortsatt ikke lovlig opphold i Norge. Deres advokat Erik Vatne opplyser til NTB at han planlegger å sende en begjæring om til Utlendingsnemnda (UNE) om omgjøring av vedtaket i løpet av en uka. Samtidig vil han sende en begjæring om utsatt iverksetting, slik at familien kan oppholde seg lovlig i landet inntil saken er behandlet.

– Vi vil anføre at det foreligger et beskyttelsesbehov. Vi vil også anføre at det foreligger så sterke menneskelige hensyn at det under enhver omstendighet skal gis opphold på humanitært grunnlag, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han vil ikke gå nærmere i detaljer om grunnene til at familien har beskyttelsesbehov.

Manglet faren

Familien søkte asyl og fikk midlertidig opphold i Norge i 2012, etter å ha oppholdt seg i Iran siden 1998. Oppholdstillatelsen ble gitt fordi moren oppga at hun ikke visste hvor faren befant seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendingsmyndighetene konkluderte med at familien ikke kunne sendes til Afghanistan uten mannlig omsorgsperson. Faren kom imidlertid til Norge noen måneder senere, og det førte til at alle mistet oppholdstillatelsen.

Familiens situasjon har engasjert mange både i Trondheim og resten av landet. Det har særlig skapt reaksjoner at myndighetene sendte dem ut, selv om moren var bevisstløs.

Krever redegjørelse

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) er av SV blitt bedt om å redegjøre om Abbasi-utsendingen for Stortinget innen fredag.

Verken NTB eller SV har fått svar på om Kallmyr rekker å ta opp saken før vårsesjonen avsluttes fredag 21. juni. Det kan bety at stortingspolitikerne ikke blir informert før høstsesjonen åpner i oktober.

– Vi frykter at justisministeren trenerer hele saken, og at han vil dysse ned den skandaløse behandlingen av Abbasi-familien, sier Lars Haltbrekken (SV).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han sa han skulle komme tilbake til Stortinget når han hadde alle fakta på bordet. Aksjonen ble avsluttet tirsdag kveld, så han burde ha fått opplysningene han trenger, sier Haltbrekken.

Forsøket på å sende familien til Afghanistan via Istanbul kostet rundt tre millioner kroner, opplyser Politiets utlendingsenhet (PU) til TV 2.