Støre: – Det er ikke jeg som er på valg

VIDEO: – Jeg skal være den første til å si at Arbeiderpartiet ikke gjør det bra nok på meningsmålingene, sa Støre under partiets halvårlige oppsummering onsdag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar til motmæle mot kritikken og avviser at han vil vurdere å trekke seg som partileder dersom Ap gjør et dårlig valg til høsten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er spennende tider i norsk politikk, nesten litt for spennende, innrømmer Ap-lederen. som samtidig gir seg selv en blank 6'er i karakter for innsatsen så langt dette året.

– Men jeg skal være den første til å si at Arbeiderpartiet ikke gjør det bra nok på meningsmålingene, sier Støre.

Etterlyser tydelighet

Onsdag bød han på skolemat og halvårlig oppsummering på Aps partikontor på Youngstorget i Oslo. Menyen var ikke tilfeldig: Gratis skolemat og gratis SFO er blant de 83 tiltakene Arbeiderpartiet lanserer inn mot høstens kommunevalg 9. september.

Ap-ordførere har etterlyst mer tydelighet, større velgerappell og en mer offensiv opposisjon til regjeringen. De får et tydelig svar fra partileder:

– Arbeiderpartiet er ikke et slagordparti. Vårt svar er å presentere en helhetlig politikk på en tydelig måte.

Han brukte også anledningen til å kritisere flertallsregjeringen, der han mener at de fire partiene i sak etter sak trekker i hver sin retning – som i spørsmålet om bompenger og asylpolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De setter hele regjeringsplattformen i spill, påpeker Ap-lederen, som mener det er påfallende at firepartiregjeringen bare fem måneder etter at den kom på plass, aldri har stått svakere enn nå.

Aktuelt: Flere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere

Stuper

Men også Ap har den siste tida dalt på målingene som et spydkast i sakte kino. I Bergen kan partiet komme til å gjøre sitt dårligste valg siden 1925, og på landsbasis vaker Ap på rundt 23 prosent, en nedgang på over 9 prosent fra forrige kommunevalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere har tatt til orde for at Støre og resten av partiledelsen bør vurdere sin rolle dersom Ap gjør det så dårlig som dagens målinger tyder på. Men på spørsmål om har vil gjøre det, har Ap-lederen et klart og tydelig svar.

– Nei. Det er ikke jeg som er på valg, sier Støre.

Han trøster seg med at de fleste velgerne som har forsvunnet fra Ap, har satt seg på gjerdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår jobb blir å få dem ned igjen, sier han. Aps ambisjon er å sikre makten i Norges fire største byer – én mer enn i dag.

Undersøkelse: Færre vil ha Støre som statsminister

83 tiltak

Det vil Ap gjøre gjennom å fokusere på tiltak som er viktige for kommunene, som skole, eldreomsorg, arbeidsliv og næringsutvikling.

– Regjeringen går inn for null vekst i kommuneøkonomien samtidig som de får mange flere oppgaver enn før. Det er feilaktig politikk, mener Støre.

Lista toppes med et forslag om å styrke innsatsen for hele, faste stillinger i arbeidslivet, samt fjerne adgangen til midlertidige ansettelser.

I tillegg vil Ap be regjeringen om en maktutredning for å sikre jevnere maktbalanse mellom arbeidstakere og arbeidsgivere og gjennomføre en kompetansereform for å få flere i arbeid.

Mange av tiltakene ble kjent da Ap la fram sin ulikhetsmelding tidligere i vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp-kritikk

Støre retter også skytset sin rødgrønne partner Senterpartiet – som i motsetning til Ap fosser fram på målingene. Motstand mot nærpolitireformen og nei til sykehusnedleggelser er blant Sps vinnersaker.

– Ap er ikke et slikt parti. Senterpartiet er imot hver eneste endring i sykehusene. De sier nei til alle endringer i politiet. Vi i Ap ser at det er utfordringer som vi må løse på ulike måter, sier Støre.

På spørsmål om hvordan han vil møte trusselen fra bompengepartiene, svarer Ap-lederen:

– Jeg skjønner frustrasjonen rundt bompenger. Veldig mye har blitt dyrere – barnehager, strøm og SFO. Men jeg tror ikke bompengepartiene har løsninger på disse utfordringene, sier Støre.