Netanyahu innviet Trump-bosetning

Israels statsminister Benjamin Netanyahu (til høyre) med kona Sara, USAs ambassadør David Friedman og hans kone Tammy poserer for fotografen i bosetningen som er oppkalt etter Trump på de okkuperte Golanhøydene.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (til høyre) med kona Sara, USAs ambassadør David Friedman og hans kone Tammy poserer for fotografen i bosetningen som er oppkalt etter Trump på de okkuperte Golanhøydene. Foto: Ariel Schalit / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Trump-høydene» er det nye navnet på en bitte liten bosetning som Israels statsminister Benjamin Netanyahu innviet til ære for USAs president på Golanhøydene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De syriske Golanhøydene ble okkupert av Israel i under seksdagerskrigen i 1967 og annektert i 1981. Ingen andre stater hadde anerkjent anneksjonen før Donald Trump i mars erklærte at høydedraget er israelsk.

Søndag avduket Netanyahu et skilt med navnet «Ramat Trump», hebraisk for «Trump-høydene», da han holdt sitt ukentlige regjeringsmøte i et telt i den lille bosetningen.

Ny er den bare i navnet. Bosetningen med nøyaktig ti innbyggere er over 30 år gammel og het inntil nå Bruchim.

Israel håper Trump-navnet og den offisielle innvielsen vil oppmuntre en bølge nye bosettere til å sørge for kraftig befolkningsvekst.

Bursdagsgave til Trump

Det nye navneskiltet prydes av både det israelske og det amerikanske flagget.

– Det er aldeles vakkert, sa USAs ambassadør David Friedman, som var til stede under seremonien nord på Golanhøydene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke tenke meg en mer passende bursdagsgave, sa Friedman, med henvisning til at den amerikanske presidenten fylte 73 år fredag.

Netanyahu lover statlige midler til bygging av både boliger og veier, samt skoler og turistanlegg i Ramat Trump.

Rundt 23.000 arabiske drusere bor i den okkuperte og annekterte delen av Golanhøydene. 25.000 israelske bosettere har slått seg ned i området siden 1967.

Ingen norsk anerkjennelse

FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner slått fast at både okkupasjonen og bosetningene er ulovlige, og Trumps anerkjennelse vakte derfor kraftige reaksjoner ikke bare fra Syria.

– Golan er israelsk og vil for alltid forbli det, sa Netanyahu under søndagens seremoni, der han hyllet Trump for «en beslutning som aldri tidligere er tatt».

Norge har i likhet med EU slått fast at de ikke har endret sitt syn.

– Norge har aldri anerkjent Israels krav på de syriske Golanhøydene, og denne posisjonen ligger fast, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB i mars.