Human-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget

Statsminister Erna Solberg (H) stemte også ved kirkevalget til Skjold menighet i Bergen under kommune- og fylkestingsvalget i 2015. Dette ønsker Human-Etisk Forbund en slutt på.
Statsminister Erna Solberg (H) stemte også ved kirkevalget til Skjold menighet i Bergen under kommune- og fylkestingsvalget i 2015. Dette ønsker Human-Etisk Forbund en slutt på. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

8. og 9. september går nordmenn til urnene for å stemme ved kommune-, fylkestings- og kirkevalget. Det siste ønsker Human-Etisk Forbund en slutt på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbundet mener det er motstridende at Kirken og andre livssynssamfunn har vært likestilte siden 2017, samtidig som Kirkeloven krever at valg i Kirken skal foregå samtidig med valg til de offentlige demokratiske institusjonene.

Under sitt landsmøte i helgen vedtok Human-Etisk Forbund et krav om at regjeringen i sitt forslag til ny Trossamfunsslov som er ventet om kort tid, skal sikre at Kirken selv har ansvar for å gjennomføre sitt interne valg på egen hånd.

Organisasjonen begrunner dette med at Den norske kirke er et selvstendig rettssubjekt, og skal i prinsippet være likestilt med andre tros- og livssynssamfunn i Norge.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har varslet at regjeringen vil legge fram sin nye religions- og livssynspolitikk før sommerferien. I høringsnotatet til ny Trossamfunnslov ble imidlertid paragrafen om Kirkeloven videreført. I notatet står det at «Kirkelige valg holdes samtidig med, og i lokaler i umiddelbar nærhet av, offentlige valg».

Valgdagen for kirkevalget er 9. september, samme dag som kommune- og fylkestingsvalget. Under kirkevalget velges ledere til landets 1.200 menighetsråd og til landets 11 bispedømmeråd som samlet utgjør Kirkemøtet i Den norske kirke.