Ap-representant i abortdebatten: Stå for det dere sa!

DIREKTE: Stortinget behandler endringer i abortloven.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må tenke sjæl, lød en innstendig bønn fra Ap-representant Stine Renate Håheim til Høyres, Frps og Venstres folk før abortavstemningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra Stortingets talerstol ble refrenget fra artist og lege Trond Viggo Torgersens kjente låt sitert i sin helhet.

– Ikke vri deg unna, ikke være likeglad. Ikke late som du ikke mente det du sa, fortsatte Håheim.

Hun hadde først minnet om hva representanter for regjeringspartiene sa i fjor høst, da dragkampen om Kristelig Folkepartis gunst sto på og spørsmålet om å endre abortloven ble trukket opp av hatten.

Les også: Fosterreduksjon eller tvillingabort: Dette bør du vite om det betente temaet

Ingen stengt dør

Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen ble sitert på at det var etisk og moralsk forkastelig å bruke abortloven som en kasteball i regjeringsspillet, mens Venstres Abid Raja ble minnet på at han stengte døra.

– Det er mye som tyder på at Raja ikke er så god på å stenge dører og i kveld stemmer for å innskrenke abortloven, sa Håheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun pekte også på at Høyre gikk til valg på å bevare abortloven.

Stortingets vedtak innebærer at kvinner som er gravide med flerlinger, og som ønsker å fjerne noen av fostrene, må få saken behandlet i en nemnd. I regjeringsforhandlingene på Granavolden, fikk Kristelig Folkeparti gjennomslag for dette, men vant ikke fram med ønsket om å endre abortlovens paragraf 2c. Den tillater senabort ved alvorlig sykdom hos fosteret.
Les også: Det er direkte usolidarisk å tukle med abortloven

– Gjør inntrykk

Venstres helsepolitiker Carl-Erik Grimstad innrømmet at den massive motstanden fra kvinnebevegelsen har gjort inntrykk på ham.

– Personlig tilhører kamp for abortloven en del av min politiske oppvåkning, sa han.

Han viste imidlertid til at det medisinske fagmiljøet i Trondheim som gjennomfører fosterreduksjoner i Norge, ønsket lovendringen.

Høyres Mathilde Tybring-Gjedde kritiserte opposisjonspolitikere som trekker paralleller til situasjonen i Argentina og de svært strenge abortlovene som amerikanske delstater har innført.

– Det er ikke retten til selvbestemt abort som er truet her, understreket hun.