Pelsdyr-drama i Stortinget: – Det er folk sine liv vi snakker om

Mens Stortingets galleri ble fylt opp av pelsdyrbønder, triumferte dyrevernorganisasjonen Noah på utsiden.
Mens Stortingets galleri ble fylt opp av pelsdyrbønder, triumferte dyrevernorganisasjonen Noah på utsiden. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag vedtas pelsdyrnæringen nedlagt. Men ikke uten bråk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps saksordfører Morten Ørsal Johansen (Frp) innledet torsdag pelsdyrdebatten på Stortinget.

– Jeg har lyst til å si at for Frp er denne saken en drittsak. Men det skal jeg ikke si, for det er ikke et parlamentarisk uttrykk, sa Johansen.

Legger ned næringen

Kort tid før Stortinget vedtar å legge ned pelsdyrnæringen, har regjeringspartiene kommet med et nytt forslag for å imøtekomme pelsdyropprøret i egne rekker.

Forslaget ble levert av Morten Ørsal Johansen på vegne av regjeringspartiene.

To Frp-representanter og én Høyre-representant har tidligere sagt at de vil stemme mot regjeringen i saken, fordi de mener at kompensasjonsordningen for pelsdyrbøndene som blir tvunget til å legge ned er for dårlig.

I forslaget som ble levert torsdag morgen, skisserer regjeringspartiene følgende løsning:

Mens Stortingets galleri ble fylt opp av pelsdyrbønder og angivelig motstandere som tidligere har brutt seg inn på og filmet pelsdyrgårder, triumferte dyrevernorganisasjonen Noah på utsiden. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Mens Stortingets galleri ble fylt opp av pelsdyrbønder og angivelig motstandere som tidligere har brutt seg inn på og filmet pelsdyrgårder, triumferte dyrevernorganisasjonen Noah på utsiden. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Stortinget ber regjeringen følge erstatningsordningen tett, og forventer at ordningen justeres dersom det blir urimelige utslag i samlet utmåling av kompensasjon, inkludert kompensasjonen for bokført verdi av ikke-realiserbar kapital, til enkeltutøvere knyttet til avvikling av næringsdriften. Stortinget holdes orientert om hvordan ordningen i tilfelle vil bli justert i lys av dett, sier Frps Ørsal Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om han tror at alle Frp-representantene nå vil stemme med partiet i saken, svarer han «regner med det».

NTB har ikke lyktes med å få tak i Carl I. Hagen (Frp), Roy Steffensen (Frp) og Kristian Tonning Riise (H) som tidligere har sagt de vil stemme mot forslaget de fire regjeringspartiene for bare to uker siden var enige om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Erna knuser folk for sitt regjeringsprosjekt

Senterpartiets Geir Pollestad er ikke imponert.

– Forslaget fra regjeringspartiene er ikke verdt papiret det er skrevet på. Det gir ingen konkrete løfter til pelsdyrbøndene. Det er et forslag kun for å skape ro i regjeringspartiene, sier han.

Han mener forslaget fortsatt vil føre til økonomisk ruin for mange pelsdyrbønder.

– Både forbudet, prosessen og erstatningen er uvirkelig. Folks næring blir knust av hensyn til Erna Solbergs regjeringsprosjekt, sa Pollestad i debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som kjent var det Venstre som fikk vedtatt forbudet som betingelse for å gå i regjering, trass i at de tre øvrige regjeringspartiene ønsker å videreføre næringen.

– Handler om ruin og håp

Debatten tok for gitt at forbudet vil bli vedtatt, men utløste kraftig ordskifte om hvilken kompensasjon de som rammes, skal få av staten som fratar dem levebrødet.

– Man burde forventet at regjeringen samtidig foreslo rammene for kompensasjon. Dette skaper usikkerhet og fortvilelse. Det er helt uforståelig at regjeringspartiene velger å skape denne usikkerheten. Det er en bevisst, politisk handling fra regjeringspartienes side, tordnet Arbeiderpartiets Terje Aasland.

– Det er bare to år siden disse partiene gikk inn for en bærekraftig framtid for pelsdyrnæringa. De skapte håp og drømmer. Den uforutsigbarheten som regjeringspartiene har skapt, handler om mennesker, familier, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap programfestet selv avvikling av pelsdyrnæringa i 2013 og fremmet forslag i Stortinget om styrt avvikling i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette handler selvfølgelig om dyrs velferd, men det handler også om folk, om forutsigbarhet. Vi ønsker en styrt avvikling som gjøres på en anstendig måte som gjør at vi kan se pelsdyrbøndene i øya. Nå handler det om en erstatning for å avverge at familier havner i ruin og uten håp, sa Aasland.

Høyre: – Ære være pelsdyrbøndene

– Dette er det vanskeligste innlegget jeg har holdt. Ære være de pelsdyrbønder som har stått på og ikke bare gitt inntekter til egen familie, men også skaffet Norge store eksportinntekter, sa Høyres Margunn Ebbesen fra talerstolen torsdag.

– Det har vært en stor skuffelse at Høyre bidrar til avvikling av en hel næring. Men denne kampen tapte vi, la hun til.

En av dem hun ærer, lederen for Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem, gir ABC Nyheter denne karakteristikken av regjeringspartienes forslag til erstatning:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En katastrofe. Et overgrep. Å erstatte ut fra bokført verdi, er en katastrofe. Individuell vurdering blir umulig. Det blir vanskelig for pelsdyrbøndene å komme videre.

Les Skadsems åpne brev til Olaug Bollestad i Nationen

Ebbesen ble utfordret av Arbeiderpartiets Nils Kristen Sandtrøen:

– Hva hadde Ebbesen sagt om staten tok huset hennes og bare ville erstatte ligningsverdien og ikke markeds- eller bruksverdien?

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV kom med flere forslag om å styrke erstatningsordningene.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad lovet i debatten å gjøre det hun kan for å få ut en forskrift om kompensasjon før sommerferien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre: – Handler om dyrevelferd

Venstres Guri Melby var ikke med på fokuset på erstatning til pelsdyrbøndene.

– Dagen i dag handler først og fremst om dyrevelferd. Vil Ap stemme for forslaget om å avvikle pelsdyrnæringen? Dersom Ap ikke stemmer for nedleggelse i dag? sa Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MDGs Une Bastholm er naturlig nok fornøyd med vedtak om forbud.

«Stortinget ber regjeringen sikre at kompensasjonsordningene til pelsdyrnæringa blir innrettet på en slik måte at de gir incentiver til rask nedtrapping og avvikling av pelsdyrholdet framfor full drift frem til 2025.», foreslår MDG.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes slo fast at det er riktig å avvikle pelsdyrnæringa.

– Den er i strid med dyrevelferdsloven. Så er det feil forslag om kompensasjon, sa Fylkesnes som la fram en rekke forslag om styrking av kompensasjonsordningene.

SV fremmer også forslag om forbud mot import av pels til Norge, som en logisk følge av dagens forbud mot norsk produksjon.

Hva er det vi holder på med?

– Hva er det vi holder på med? Det er folk sine liv vi snakker om, sa Eva Kristin Hansen (Ap) utpå ettermiddagen, og fortalte om en pelsdyrbonde på Byneset som på 40 år har bygd opp sitt bruk og investert millioner.

– Han vil sitte igjen med ingenting etter regjeringens kompensasjonsordning, sa hun.