Frederiksen: Lettere å bli enige om økonomi enn innvandrere

Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen fortsetter forhandlingene om et regjeringsprogram med partiene i rød blokk. Onsdag er satt av til økonomisk politikk og velferd.
Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen fortsetter forhandlingene om et regjeringsprogram med partiene i rød blokk. Onsdag er satt av til økonomisk politikk og velferd. Foto: Henning Bagger / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Socialdemokratenes Mette Frederiksen tror det blir lettere å skape kompromisser på rød side om økonomi enn innvandring. Onsdag fortsetter forhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For annen dag på rad skal de fire partiene som vant folketingsvalget i Danmark, forhandle om saker der avstanden mellom dem er stor. Tirsdag var det asyl- og innvandringsspørsmål partiene forsøkte å finne kompromisser om, onsdag er det økonomi og velferd.

– Jeg tror det blir lettere i dag. På utlendingsområdet er alle uenighetene velkjent, mens det nå handler om å meisle ut en ansvarlig økonomisk politikk og få til et løft i velferden, sier Frederiksen.

Den neste statsminister

Hun fikk i oppdrag av dronningen å danne ny regjering, etter at Venstres Lars Løkke Rasmussen erkjente den blå regjeringens nederlag i folketingsvalget 5. juni.

Men om utlendingspolitikken er preget av uenighet, er det minst like store utfordringer i den økonomiske politikken. Det radikale Venstre skiller seg ut med et krav om økonomiske reformer og mer utenlandsk arbeidskraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre andre i rød blokk – Socialdemokratiet, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti (SF) – deler overhodet ikke denne politikken.

Enhedslisten (tilsvarende partiet Rødt i Norge) vil på sin side øke bilavgiften, beskatte kapitalinntekter og heve selskapsskatten. Her butter det for de andre. Partileder Pernille Skipper sier at det er noen av dem med mange penger som skal betale for grønn omstilling og økt velferd.

Harde ord

Partiet inntar en bastant holdning til de pågående forhandlingene og har rett og slett truet med å trekke støtten til en rød regjering dersom den ikke vil føre en mer solidarisk, økonomisk politikk.

Frederiksen sier at det oppsvinget Danmark er inne i, skal gjøres bredere og få lov til å holde på lenger. Det skal den nye regjeringen klare, samtidig som ulikhetene skal reduseres og velferden styrkes, lyder budskapet

Onsdag ble innledet med forhandlinger mellom Socialdemokratiet og SF, mens De radikale er sist ut. Det er ventet av dagens runde avsluttes ved 15-tiden.