Arbeiderpartiet vil skrote opprinnelsesgarantier for norsk kraft
Norske kraftselskaper har solgt retten til å markedsføre kraft som fornybar til utenlandske, forurensende kraftselgere. Nå vil Ap ha slutt på bruken av denne EU-ordningen med såkalte opprinnelsesgarantier.
– Ordningen med kjøp og salg av garantier for fornybar kraft henger ikke på greip!
Uttalelsen kom fra Frps olje- og energiminister Tord Lien til ABC Nyheter i 2016.
Tre år senere får Lien følge av Arbeiderpartiet.
Tirsdag fremmet Arbeiderpartiet forslag i Stortinget om å sette ett av EUs klimatiltak i kraftsektoren, som Norge har sluttet seg til gjennom EØS-avtalen, ut av spill.
Det dreier seg om de såkalte opprinnelsesgarantiene som strømkunder kan betale ekstra for å få. Garantiene gir inntrykk av at de kjøper «ren» strøm, også om de faktisk kjøper fra et kullkraftverk.
Kjøp og salg av opprinnelsesgarantier for kraft:
Opprinnelsesgarantier er en merkeordning for elektrisitet for å vise strømkunden at en mengde kraft er produsert fra en spesifisert energikilde. Ordningen ble innført med EUs første fornybardirektiv (Direktiv 2001/77/EC) i 2001 for å gi forbrukere et valg mellom fornybar kraft og ikke-fornybar kraft. Kraftprodusenter som selger opprinnelsesgarantier får samtidig en ekstra inntekt fra sin fornybare kraftproduksjon.
Når året er omme oppsummerer Norges vassdrags- og energidirektorat NVE hvor mye kraft som er produsert i Norge, hvor mange opprinnelsesgarantier som er solgt innenlands og utenlands, og lager en varedeklarasjon.
Varedeklarasjonen av kraft beregnes ved å summere hvor mye kraft som er solgt med opprinnelsesgarantier. I 2017 stammet kun 16 prosent av norsk kraftforbruk etter dette fra fornybare kilder.
Varedeklarasjonen har en annen sammensetning enn den norske produksjonsmiksen fordi den tar hensyn til kjøp og salg av opprinnelsesgarantier.
Når en kraftprodusent har solgt en opprinnelsesgaranti for fornybar kraft separat fra kraftproduksjonen, kan ikke kraften lenger deklareres til kunden som fornybar.
Hovedandelen av opprinnelsesgarantiene som utstedes for norsk kraftproduksjon selges til utlandet. Dette gir ekstra inntekter til norske produsenter av fornybar kraft.
(Kilde: NVE)
Norske kraftselskaper selger nå slike garantier for hundrevis av millioner kroner i året til kraftselgere på kontinentet.
Formelt innebærer garantien at forbrukeren, enten det er en bolig eller næringsdrivende, fortelles at det produseres den mengde fornybar kraft ett eller annet sted i verden.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Selger renhet, undergraver norsk verdiskaping
Ordningen gavner kraftprodusentene og meglerbransjen som har oppstått for kjøp og salg av garantier, men utløser uro for at norsk industri vil måtte betale ekstra for å påvise at de bruker utslippsfri vannkraft, og dermed miste et konkurransefortrinn vis à vis industri som bruker kullkraft i andre deler av verden.
– Ved å selge renheten til norsk kraftproduksjon ut, gir man grobunn for å etablere arbeidsplasser andre steder enn der den fornybare krafta faktisk blir produsert, i Norge.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet sa direktør for næringspolitikk i NHO-foreningen Nelfo, Tore Strandskog, til ABC Nyheter, da konsulentselskapet Oslo Economics i fjor presenterte en foreløpig analyse av ordningen.
Han mener at det undergraver norsk verdiskaping.
Nylige eksempler er at Google og Apple bygger store, kraftkrevende datasentraler i Sverige og Danmark, og påberoper seg å bruke utslippsfri norsk kraft.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Ap pålegger eksportbegrensning
Administrerende direktør Tom Lindberg i selskapet ECOHZ som kjøper og selger opprinnelsesgarantier internasjonalt, advarer mot Arbeiderpartiets forslag.
Han påpeker at NVEs oppsummering av de årlige salgene av opprinnelsesgarantier, varedeklarasjonene, der det framgår at mesteparten av «renheten» i norsk kraftforbruk er solgt til utlandet, er basert på et felles utgangspunkt i Europa.
– Skulle man velge å se bort fra de europeiske prinsippene, vil man være eneste land i Europa som gjør det. I EUs fornybardirektiv er det definert hvordan man skal bruke systemet. Opprinnelsesgarantier er eneste gyldige dokumentasjonsstandard som kan brukes, sier Lindberg til ABC Nyheter.
– Det som er svært viktig, er at man har et virkemiddelapparat for å sikre tilgang til fornybar kraft i EU, og som speiles i USA og andre steder, som fungerer godt, legger Lindberg til.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Oslo Economics mener i en utredning at ordningen har liten eller ingen konsekvenser for norsk industri, men et bortfall vil få direkte konsekvens for norsk kraftsektor, sier ECOHZ-direktøren.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet er en risiko for at konkurrerende industribedrifter etablerer seg i land med lav fornybarandel og bruker opprinnelsesgarantier til å «grønnvaske» sin produksjon, skriver Oslo Economics for øvrig også i sitt utkast til rapport.
– Arbeiderpartiets forslag betyr at man ikke vil tillate norske kraftprodusenter å fortsette å selge slike opprinnelsesgarantier. Man vil begrense muligheten til å skape merverdier ved disse eksportmulighetene, sier Tom Lindberg.
– 24 milliarder kroner tapt
– Da vil verdiene av merprisen man får for å produsere rent, bli tilnærmet null, fortsetter ECOHZ-direktøren.
– Men forslaget innebærer å fortsette med garantier for strømmengden Norge faktisk eksporterer?
Artikkelen fortsetter under annonsen– Man får uansett en stor begrensning som følge av at Ap pålegger en næring en eksportbegrensning. De neste ti årene vil verdiene av norske opprinnelsesgarantier ligge på 24 milliarder kroner. Dette er inntekter som vil gå til norske kraftselskaper primært eid av kommuner og fylker, svarer Lindberg.
– En annen konsekvens vil bli at man får en økning av verdiene av opprinnelsesgarantier i andre land, noe som betyr en direkte overføring av inntekter fra norske til utenlandske kraftselskaper, legger han til.
Han understreker videre at de norske selskapene som i dag kjøper opprinnelsesgarantier for å rapportere sine klimavalg, vil bli tvunget til å kjøpe opprinnelsesmerket fornybar kraft fra utlandet, til høyere priser.
Artikkelen fortsetter under annonsenAp-forslag «utrolig dårlig næringspolitisk valg»
– Ser du bort fra at utlandet vil se realitetene i Norge, en overveldende andel ren kraft?
Artikkelen fortsetter under annonsen– Realitetene innebærer også import av fossil kraft gjennom de åpne markedene. Og man vil ikke ha et system som gir tillit, sier Tom Lindberg og konkluderer:
– Dette forslaget er et utrolig dårlig næringspolitisk valg!
– Vi løser ikke utfordringen med omlegging til klimatiltak ved å ta bort pengestrømmer som kan gå til investeringer i klimateknologi, slår han fast.
– Er det gitt at ekstrainntektene går til klimainvesteringer?
– Det er i dag ikke politisk bestemt, men er nærliggende å tro, mener Tom Lindberg.
Han påpeker at hele energi- og miljøkomiteen på Stortinget med ett unntak ga tilslutning til ordningen i behandlingen av regjeringens energimelding i 2016.
Unntaket var SV, som bemerket følgende:
«Dette medlem mener at regjeringen frem mot fornybardirektivet må arbeide for å endre kraftmarkedet, slik at opprinnelsesdeklarasjoner følger den fysiske kjøp og salg av kraft.»
Artikkelen fortsetter under annonsen– Ap kommer norsk industri i møte
Per Øivind Voie, næringspolitisk direktør i Elektroforeningen, skulle helst sett at Ap foreslo å fjerne ordningen med opprinnelsesgarantier helt.
Det Ap nå går inn for, er:
1. Stortinget ber regjeringen sørge for at opprinnelsesgarantier ikke skal ha noen innvirkning på energiforbrukeres klimarapportering. Strømforbruk i Norge, uavhengig av opprinnelsesgarantier, må kunne dokumenteres som fornybart.
Artikkelen fortsetter under annonsen2. Stortinget ber regjeringen sørge for at NVE endrer sine opprinnelsesgarantinettsider til å inkludere et kakediagram med fysisk kraftforbruk og til å beskrive tydelig hva som er forskjellen mellom norsk kraftforbruk basert på opprinnelsesgarantier og faktisk fysisk forbruk, samt å gjengi CO 2-intensitet per kraftforsyningskilde, ikke en samlet CO 2-intensitet for restmiksen.
3. Stortinget ber regjeringen sørge for at Statnett melder seg ut av Association of Issuing Bodies (AIB).
Artikkelen fortsetter under annonsen– Men jeg opplever at Ap med sitt forslag ønsker å komme norsk industri og alle som bidrar til elektrifisering i Norge, i møte. Alle de som leverer utstyr til elbillading, elferjer og så videre, sier Voie til ABC Nyheter.
– Får man flertall for dette forslaget, vil man ikke lenger kunne si at forbruk av strøm i Norge er skitten. Da har man lagt den ballen død, legger han til.
– Vil de internasjonale kundene av norsk industri slå seg til ro med at Norge oppgir sin reelle produksjonsmiks av kraft, når de skal ha garanti for fornybar produksjon i hele sin verdikjede?
– Ja, så lenge norsk kraftbransje ikke selger fornybar strøm to ganger. En konsekvens hvis dette forslaget blir vedtatt, er at kraftbransjen kan selge opprinnelsesgarantier kun for strøm som blir eksportert. Hvis de fortsetter å selge rein strøm to ganger, er det noen som blir lurt, svarer Voie.
Les også: – Kraftgarantiene gjør norsk industri og kraft skitten