Lekkasje reiser tvil om Lula-dom i Brasil

Luiz Inacio Lula da Silva var president i Brasil fra 2003 til 2011. Nå soner han en lang fengselsstraff for korrupsjon og hvitvasking. Her fra et statsbesøk i Norge i 2007. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Luiz Inacio Lula da Silva var president i Brasil fra 2003 til 2011. Nå soner han en lang fengselsstraff for korrupsjon og hvitvasking. Her fra et statsbesøk i Norge i 2007. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Påtalemyndigheten og dommeren i saken mot tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva i Brasil, skal ha samarbeidet for å få ham dømt og hindre gjenvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av en rekke chattelogger, lydopptak, videoer og bilder som gravejournalister i nettavisen The Intercept har fått tilgang til.

Venstrepolitikeren Lula, som var president i Brasil fra 2003 til 2011, ble i juli 2017 funnet skyldig i korrupsjon og hvitvasking og dømt til ti års fengsel.

Etter flere ankerunder ble dommen redusert til åtte år og ti måneders fengsel, men i februar fikk han en dom på ytterligere tolv år og elleve måneder i en annen korrupsjonssak.

Nektet å stille til valg

Som følge av dommen kunne ikke Lula stille som presidentkandidat for arbeiderpartiet i 2018, et valg han ifølge meningsmålingene lå godt an til å ha vunnet. Valget resulterte i stedet i at den ytterliggående høyrepopulisten Jair Bolsonaro ble president.

Det lekkede materialet The Intercept har fått tilgang til, reiser tvil om bevismaterialet som felte Lula og tyder på at ønsket om å holde 73-åringen borte fra politikken var et medvirkende motiv i saken mot ham.

Aktor i saken mot Lula uttrykte blant annet «sterk tvil om hvorvidt det fantes tilstrekkelig med beviser for Lulas skyld» i saken, går det fram av materialet.

Aktorene snakket også åpent om at de ville gjøre det som var nødvendig for å hindre Lula i å vinne valget i 2018, noe som angivelig skjedde i forståelse med dommeren Sergio Moro.

Moro ble senere ble belønnet av Bolsonaro, som utpekte ham som justisminister.

Flere avsløringer

The Intercept varsler flere og store avsløringer og hevder å sitte på betydelig mer lekket materiale enn det som hittil er omtalt.

Moro hevder nettavisen har fått tilgang på materialet ved «ulovlig inntrenging i påtalemaktens mobiltelefoner» og at opplysningene er tatt ut av sammenhengen. Han sier videre at han ikke fikk muligheten til å kommentere saken før publisering, og klager over at kilden til lekkasjen ikke er identifisert.

– Denne lekkasjen styrker argumentene til Lulas tilhengere som mener at tiltalen var politisk inspirert, sier professor Fredrik Uggla ved Latinamerikainstituttet ved universitetet i Stockholm.

Neppe store følger

Han tror imidlertid ikke avsløringene vil føre til at saken mot Lula blir gjenåpnet, at dommen blir omgjort eller at det får større politiske konsekvenser.

– De lekkede samtalene viser klart at det hersket en anti-Lula-holdning, men de sitter jo ikke akkurat og prater om at de skal dømme Lula for å fjerne ham fra presidentvalget, sier Uggla.

Andre analytikere tror heller ikke at det lekkede materialet gjengitt av The Intercept vil få større følger i Brasil.

– For folk flest er ikke dette sjokkerende eller noe som undergraver legitimiteten i saken, sier Christopher Garman i tankesmia Eurasia Group.

– De endrer ikke på substansielt vis bakgrunnen for domfellelsen, selv om de avdekker upassende kommentarer, sier Brasils tidligere president Fernando Cardoso.

– Det kan få noen følger, men neppe store, sier professor David Fleischer ved universitetet i Brasilia.