Meny

– Frp er ute av regjering før ferien

<p>Finansminister Siv Jensen etter pressekonferansen om revidert nasjonalbudsjett 2019. - Det er mer sannsynlig enn det motsatte at Frp går ut av regjeringen før fellesferien, sier daglig leder og partner i PR- og kommunikasjonsbyrået Boldt, Morten Pettersen.</p>
Finansminister Siv Jensen etter pressekonferansen om revidert nasjonalbudsjett 2019. - Det er mer sannsynlig enn det motsatte at Frp går ut av regjeringen før fellesferien, sier daglig leder og partner i PR- og kommunikasjonsbyrået Boldt, Morten Pettersen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Mener partiet har gått på en kommunikasjonssmell i bompenge-saken.

Valgkampen har de siste ukene handlet utelukkende om én sak og det er bompenger. Godt hjulpet av fremgangen til protestpartier som «Folkeaksjonen nei til bompenger» (FNB) har saken satt fullstendig dagsorden i medier og i den politiske debatten. Så der flyktningkrisen og innvandring var den store saken ved lokalvalget i 2015 er det i år bompenge. Det sier Kampanjes Valgkampjury som følger valgkampen tett frem til dagen før valget da Kampanje skal kåre det partiet som har gjennomført den aller beste valgkampen ved fylkes- og kommunevalget 2019.

- Det er bompenger som definerer fullstendig hele den politiske dagsorden og det er vel også et tankekors for dette landet. Men saken engasjerer utrolig bredt og splitter nærmest velgermassen i to, sier kommunikasjonsrådgiver Terje Svabø som også er leder av Kampanjes Valgkampjuryen.

- Ut før ferien

Skal finne valgkampvinner: Juryleder Terje Svabø (helt til venstre) skal lede arbeidet med å finne det partiet som gjennomfører den beste valgkampen i 2019. Her sammen med fra venstre Therese Manus, Morten Pettersen, Knut Kristian Hauger, Jannikke Hannevik og Berit Aalborg. Foto: Foto: Eivor Eriksen.
Skal finne valgkampvinner: Juryleder Terje Svabø (helt til venstre) skal lede arbeidet med å finne det partiet som gjennomfører den beste valgkampen i 2019. Her sammen med fra venstre Therese Manus, Morten Pettersen, Knut Kristian Hauger, Jannikke Hannevik og Berit Aalborg. Foto: Foto: Eivor Eriksen.

Saken er så alvorlig at Fremskrittspartiet (Frp)denne uken lanserte en krisepakke der partiet listet opp seks bompenge-krav som skal tas opp i forhandlingene med de andre regjeringspartiene. Så langt har Frps liste over bompenge-krav imidlertid blitt møtt av en iskald skulder fra blant annet regjeringskollega Venstre og bydd på store kommunikasjonsutfordringer for særlig Frp. Nå mener Kampanjes Valgkampjury at saken har så mye sprengkraft og er så vanskelig at det går mot et brudd i regjeringssamarbeidet mellom Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet.

- Det er mer sannsynlig enn det motsatte at de går ut av regjeringen før fellesferien. Frp er ute før ferien, sier daglig leder og partner i PR- og kommunikasjonsbyrået Boldt, Morten Pettersen.

Les også: TV 2 tjener ikke noe på hyttesalget etter «Sommerhytta»

Følg valgkampjuryen på #valgkampjury! Kom med innspill til juryen på Twitter og Facebook - husk hashtaggen.

Bompenge-krise:

Han får støtte av juryleder Terje Svabø som mener saken illustrerer at regjeringsprosjektet til statsminister Erna Solberg «er for bredt».

- Ernas prosjekt altfor bredt. Det er for stor avstand mellom KrF og Venstre på den ene siden og Frp på den andre. Vi ser begynnelsen på slutten. Dette går bare ikke og spesielt ordbruken som nå benyttes viser hvor langt partiene står fra hverandre. Frp har i tillegg et enormt forklaringsproblem overfor velgerne, sier Svabø.

Politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg mener Frps dobbeltkommunikasjon i spørsmålet om bompenger nå er i ferd med å avkle partiet.

- Samferdselsminister Jon Georg Dale og partileder og finansminister Siv Jensen sier at de ikke skal endre noen ting av det som står Granavolden-erklæring, men landsstyret har akkurat gitt de en rekke punkter der de krever akkurat det. Denne gangen ser det ut som dobbeltkommunikasjonen deres har brutt sammen. Forklaringsmodellen deres er brutt ned og det er første gang de ser at velgerne ikke tror på forklaringene deres, se bare på de siste meningsmålingene, sier politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg.

Les også: Kjøll etter PR-saken: - Ingen grunn til å legge meg flat

Bompenger over hele landet

På en nasjonal måling publisert på NRK tidligere denne uken kommer det blant annet frem at Miljøpartiet de Grønne har vokst seg større enn Frp. Samtidig nærmer bompengelistene seg oppslutningen til Siv Jensens regjeringsparti på nasjonal basis. Bompengepengesaken står knallsterkt i hele landet.

- Bompenger er det altoverskyggende spørsmålet i Tromsø og spenningsmomentet nå er hvordan Frp håndterer bompengesaken. Klarer Siv Jensen å holde troppene samlet og bli i regjeringen, eller har vi sett begynnelsen på slutten for Frp som regjeringsparti. Bompenger kan være en god sak for Frp å gå på, det er ved siden av innvandring den viktigste saken Frp har hatt sakseierskap til. Det er nå i ferd med å glippe, og det har ikke overraskende utløst desperasjon i partiet, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim som også er del av Kampanjes Valgkampjury.

- Beste saken å gå på

Landsstyret i Frp holdt denne uken et ekstraordinært møte om bompenger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Landsstyret i Frp holdt denne uken et ekstraordinært møte om bompenger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kampanjes Valgkampjury vurderer blant annet partienes innsats i valgkampen basert på en rekke kriterier hvorav to av dem går på «Tydelighet og konsekvens i budskap» og et annet går på «forståelig og klart språk». Morten Pettersen mener nettet er i ferd med å snøre seg sammen for Frp kommunikasjonsfaglig i bompenge-saken.

- Internt i regjeringen er premisset for at andre partier skal være med på veiutbyggingen, at man også får klima- og miljøpakker på bompenger. Det har vært den årlige trade off’en. Men så kommer man i en situasjon der innkasseringen for disse veiene er tatt, også sitter du igjen med bompakkene. Frp klarer ikke å krysse den broen kommunikasjonsfaglig for velgerne sine, sier han.

- Hva tjener de på å gå ut av regjering?

- Frps velgere, i hvert fall mange av dem, responderer helt annerledes på at de går ut, enn det kommentatorene i Oslo-mediene skriver. For Frp-velgerne vil dette være å lytte til grasrota og ta konsekvensen av det de oppfatter som en helt motsatt politikk av det Frp står for, sier Pettersen.

- Jeg får legge til at det nok er en del i kommentariatet som også ser det, skyter Aalborg inn.

- Burde ikke Frp ventet til etter valget med å gå ut av regjeringen?

- Nei, det er nå partiet kan hente ut gevinsten og konsekvensen av å stå utenfor. Det er krise for dem å være en del av en regjering som innfører bompenger flere steder. Nå kan de gå ut å si at vi gikk på bompengesaken, sier Aalborg.

- Bompengesaken er den beste saken de kan gå ut på, sier Pettersen.

Les også: Slutter etter 25 år i Mediaforum - nå skal Trine Vik prøve seg i byråbransjen

MDG overtar ledertrøya

Valgkampjuryen som i starten av valgkampen holdt en knapp på Senterpartiet, peker samtidig på et nytt parti som er i ferd med å overta ledertrøya i Kampanje valgkampkåring.

- Vi var enige om at det var Senterpartiet sist, men i dag ville jeg delt ut prisen til MDG og jeg er veldig spent på den neste Oslo-målingen. Den kan få 20 prosent i Oslo, sier Terje Svabø.

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste 20 årene:

2017: SV

2015: Kristelig Folkeparti

2013: Arbeiderpartiet

2011: Høyre

2009: Høyre

2007: Fremskrittspartiet

2005: Arbeiderpartiet

2003: SV

2001: Ingen vinner kåret

1999: Fremskrittspartiet

1997: Kristelig Folkeparti

1995: Arbeiderpartiet

(Artikkelen er først publisert i Kampanje)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52 Forsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Ber Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars
Siste nytt
22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52VerdenForsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25PolitikkBer Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars
Populært