– Frp er ute av regjering før ferien

<p>Finansminister Siv Jensen etter pressekonferansen om revidert nasjonalbudsjett 2019. - Det er mer sannsynlig enn det motsatte at Frp går ut av regjeringen før fellesferien, sier daglig leder og partner i PR- og kommunikasjonsbyrået Boldt, Morten Pettersen.</p>
Finansminister Siv Jensen etter pressekonferansen om revidert nasjonalbudsjett 2019. - Det er mer sannsynlig enn det motsatte at Frp går ut av regjeringen før fellesferien, sier daglig leder og partner i PR- og kommunikasjonsbyrået Boldt, Morten Pettersen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Mener partiet har gått på en kommunikasjonssmell i bompenge-saken.

Valgkampen har de siste ukene handlet utelukkende om én sak og det er bompenger. Godt hjulpet av fremgangen til protestpartier som «Folkeaksjonen nei til bompenger» (FNB) har saken satt fullstendig dagsorden i medier og i den politiske debatten. Så der flyktningkrisen og innvandring var den store saken ved lokalvalget i 2015 er det i år bompenge. Det sier Kampanjes Valgkampjury som følger valgkampen tett frem til dagen før valget da Kampanje skal kåre det partiet som har gjennomført den aller beste valgkampen ved fylkes- og kommunevalget 2019.

- Det er bompenger som definerer fullstendig hele den politiske dagsorden og det er vel også et tankekors for dette landet. Men saken engasjerer utrolig bredt og splitter nærmest velgermassen i to, sier kommunikasjonsrådgiver Terje Svabø som også er leder av Kampanjes Valgkampjuryen.

- Ut før ferien

Skal finne valgkampvinner: Juryleder Terje Svabø (helt til venstre) skal lede arbeidet med å finne det partiet som gjennomfører den beste valgkampen i 2019. Her sammen med fra venstre Therese Manus, Morten Pettersen, Knut Kristian Hauger, Jannikke Hannevik og Berit Aalborg. Foto: Foto: Eivor Eriksen.
Skal finne valgkampvinner: Juryleder Terje Svabø (helt til venstre) skal lede arbeidet med å finne det partiet som gjennomfører den beste valgkampen i 2019. Her sammen med fra venstre Therese Manus, Morten Pettersen, Knut Kristian Hauger, Jannikke Hannevik og Berit Aalborg. Foto: Foto: Eivor Eriksen.

Saken er så alvorlig at Fremskrittspartiet (Frp)denne uken lanserte en krisepakke der partiet listet opp seks bompenge-krav som skal tas opp i forhandlingene med de andre regjeringspartiene. Så langt har Frps liste over bompenge-krav imidlertid blitt møtt av en iskald skulder fra blant annet regjeringskollega Venstre og bydd på store kommunikasjonsutfordringer for særlig Frp. Nå mener Kampanjes Valgkampjury at saken har så mye sprengkraft og er så vanskelig at det går mot et brudd i regjeringssamarbeidet mellom Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet.

- Det er mer sannsynlig enn det motsatte at de går ut av regjeringen før fellesferien. Frp er ute før ferien, sier daglig leder og partner i PR- og kommunikasjonsbyrået Boldt, Morten Pettersen.

Les også: TV 2 tjener ikke noe på hyttesalget etter «Sommerhytta»

Følg valgkampjuryen på #valgkampjury! Kom med innspill til juryen på Twitter og Facebook - husk hashtaggen.

Bompenge-krise:

Han får støtte av juryleder Terje Svabø som mener saken illustrerer at regjeringsprosjektet til statsminister Erna Solberg «er for bredt».

- Ernas prosjekt altfor bredt. Det er for stor avstand mellom KrF og Venstre på den ene siden og Frp på den andre. Vi ser begynnelsen på slutten. Dette går bare ikke og spesielt ordbruken som nå benyttes viser hvor langt partiene står fra hverandre. Frp har i tillegg et enormt forklaringsproblem overfor velgerne, sier Svabø.

Politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg mener Frps dobbeltkommunikasjon i spørsmålet om bompenger nå er i ferd med å avkle partiet.

- Samferdselsminister Jon Georg Dale og partileder og finansminister Siv Jensen sier at de ikke skal endre noen ting av det som står Granavolden-erklæring, men landsstyret har akkurat gitt de en rekke punkter der de krever akkurat det. Denne gangen ser det ut som dobbeltkommunikasjonen deres har brutt sammen. Forklaringsmodellen deres er brutt ned og det er første gang de ser at velgerne ikke tror på forklaringene deres, se bare på de siste meningsmålingene, sier politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg.

Les også: Kjøll etter PR-saken: - Ingen grunn til å legge meg flat

Bompenger over hele landet

På en nasjonal måling publisert på NRK tidligere denne uken kommer det blant annet frem at Miljøpartiet de Grønne har vokst seg større enn Frp. Samtidig nærmer bompengelistene seg oppslutningen til Siv Jensens regjeringsparti på nasjonal basis. Bompengepengesaken står knallsterkt i hele landet.

- Bompenger er det altoverskyggende spørsmålet i Tromsø og spenningsmomentet nå er hvordan Frp håndterer bompengesaken. Klarer Siv Jensen å holde troppene samlet og bli i regjeringen, eller har vi sett begynnelsen på slutten for Frp som regjeringsparti. Bompenger kan være en god sak for Frp å gå på, det er ved siden av innvandring den viktigste saken Frp har hatt sakseierskap til. Det er nå i ferd med å glippe, og det har ikke overraskende utløst desperasjon i partiet, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim som også er del av Kampanjes Valgkampjury.

- Beste saken å gå på

Landsstyret i Frp holdt denne uken et ekstraordinært møte om bompenger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Landsstyret i Frp holdt denne uken et ekstraordinært møte om bompenger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kampanjes Valgkampjury vurderer blant annet partienes innsats i valgkampen basert på en rekke kriterier hvorav to av dem går på «Tydelighet og konsekvens i budskap» og et annet går på «forståelig og klart språk». Morten Pettersen mener nettet er i ferd med å snøre seg sammen for Frp kommunikasjonsfaglig i bompenge-saken.

- Internt i regjeringen er premisset for at andre partier skal være med på veiutbyggingen, at man også får klima- og miljøpakker på bompenger. Det har vært den årlige trade off’en. Men så kommer man i en situasjon der innkasseringen for disse veiene er tatt, også sitter du igjen med bompakkene. Frp klarer ikke å krysse den broen kommunikasjonsfaglig for velgerne sine, sier han.

- Hva tjener de på å gå ut av regjering?

- Frps velgere, i hvert fall mange av dem, responderer helt annerledes på at de går ut, enn det kommentatorene i Oslo-mediene skriver. For Frp-velgerne vil dette være å lytte til grasrota og ta konsekvensen av det de oppfatter som en helt motsatt politikk av det Frp står for, sier Pettersen.

- Jeg får legge til at det nok er en del i kommentariatet som også ser det, skyter Aalborg inn.

- Burde ikke Frp ventet til etter valget med å gå ut av regjeringen?

- Nei, det er nå partiet kan hente ut gevinsten og konsekvensen av å stå utenfor. Det er krise for dem å være en del av en regjering som innfører bompenger flere steder. Nå kan de gå ut å si at vi gikk på bompengesaken, sier Aalborg.

- Bompengesaken er den beste saken de kan gå ut på, sier Pettersen.

Les også: Slutter etter 25 år i Mediaforum - nå skal Trine Vik prøve seg i byråbransjen

MDG overtar ledertrøya

Valgkampjuryen som i starten av valgkampen holdt en knapp på Senterpartiet, peker samtidig på et nytt parti som er i ferd med å overta ledertrøya i Kampanje valgkampkåring.

- Vi var enige om at det var Senterpartiet sist, men i dag ville jeg delt ut prisen til MDG og jeg er veldig spent på den neste Oslo-målingen. Den kan få 20 prosent i Oslo, sier Terje Svabø.

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste 20 årene:

2017: SV

2015: Kristelig Folkeparti

2013: Arbeiderpartiet

2011: Høyre

2009: Høyre

2007: Fremskrittspartiet

2005: Arbeiderpartiet

2003: SV

2001: Ingen vinner kåret

1999: Fremskrittspartiet

1997: Kristelig Folkeparti

1995: Arbeiderpartiet

(Artikkelen er først publisert i Kampanje)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg
Siste nytt
19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg
Populært