Stortingsvaktene slapp ikke inn Venstre-politiker – fryktet kinesisk reaksjon

Stortingsrepresentantene Petter Eide (SV) og Guri Melby (V) hadde på seg gule T-skjorter med påskriften «Frihet» utenfor Stortinget onsdag 15. mai. På grunn av sikkerhetsvurderinger ble Melby nødt til å ta av seg T-skjorta da hun skulle inn på Stortinget igjen.
Stortingsrepresentantene Petter Eide (SV) og Guri Melby (V) hadde på seg gule T-skjorter med påskriften «Frihet» utenfor Stortinget onsdag 15. mai. På grunn av sikkerhetsvurderinger ble Melby nødt til å ta av seg T-skjorta da hun skulle inn på Stortinget igjen. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Da Venstre-representant Guri Melby i midten av mai ble nektet adgang til Stortinget, fryktet vaktene at kinesiske sikkerhetsvakter ville angripe henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var 15. mai at en kinesisk delegasjon ankom Stortinget. Utenfor ble Kinas tredje mektigste mann – lederen av den kinesiske Folkekongressen, Li Zhanshu, møtt av menneskerettighetsaktivister i lydkrig med kinesernes støttespillere.

Amnesty hadde fått plass bak de kinesiske støttespillerne foran Stortinget. Melby og stortingskollega Petter Eide (SV) stilte seg derfor opp foran hovedinngangen ikledd sine gule T-skjorter med påskriften «Frihet».

Stortingsvaktene mente plagget kunne fremprovosere en reaksjon fra kinesiske sikkerhetsvakter, kommer det fram i et dokument fra presidentskapet, skriver Dagens Næringsliv.

Melby ble derfor bedt om å ta av seg T-skjorten, og slapp deretter inn i parlamentsbygningen. Da var det ikke lenger sannsynlig at hun ville bli oppfattet som en trussel. Melby fikk en orientering om saken fra Stortinget torsdag denne uka.

– Det handlet om en sikkerhetsvurdering for å beskytte min sikkerhet. De var usikre på hvordan de kinesiske vaktene ville reagere på å møte meg, sier Melby til avisen.

Les også: Guri Melby: – Vi kan ikke la Kina diktere hvilke klær folkevalgte får gå med

– Vi kan spørre oss om det er greit at sikkerhetsvaktene ikke føler seg trygge på at kinesiske sikkerhetsvakter ikke aksjonerer mot meg. Det er jo den prinsipielle saken her, sier Venstre-representanten.

Sikkerhetsleder Pål Munck ved Stortinget sier til avisen at de ikke kan kommentere sikkerhetsvurderinger eller sikkerhetstiltak.

– På generelt grunnlag kan vi si at vi er svært opptatt av at det ikke skal oppstå situasjoner som kan skape vanskeligheter for stortingsrepresentanter. Guri Melby var ikke i fare. Det er hun informert om, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden