Meny

Venstre-leder fnyser av Frps bompengekrav: – Jeg mener at vi ikke skal gi noe

Anders Wengen (V) mener partiet hans bør si nei til samtlige av Frps bompengekrav.
Anders Wengen (V) mener partiet hans bør si nei til samtlige av Frps bompengekrav. Foto: Kenneth Lia Solberg

– Hvis det er sånn at Frp går ut av regjering på grunn av bompenger vil det være det flaueste som har skjedd i norsk politikk siden 1814, sier Anders Wengen.

Anders Wengen er gruppeleder i Buskerud Venstre og Venstres toppkandidat til kommunevalget i nye Drammen.

Han er svært lite imponert over listen med bompengekrav Frp vil fremme for de andre partiene i regjeringen.

– Hvis det er sånn at Frp går ut av regjering på grunn av bompenger vil det være det flaueste som har skjedd i norsk politikk siden 1814. Det sier noe om hvilken skremmende utvikling vi har i landet, og det sier så utrolig mye om perspektivløsheten til et norsk parti dersom man går ut av regjering på grunn av noe sånt. Da må man tenke på å reformere norsk politikk fullstendig. Da har det gått for langt, tordner han.

Les også: Politikerne i Nedre Eiker skroter bomring og Buskerudbypakke 2

Fremmet en rekke krav

Frps landsstyre kom denne uka fram til at de vil fremme følgende krav som de vil ha gjennomslag for hos sine regjeringspartnere Høyre, Venstre og KrF:

  • Stoppe nye bypakker
  • Endre nullvekstmålet
  • Slette bompengegjeld
  • Kutte kostnader i eksisterende bypakker
  • At det må stilles strengere krav til egenandel fra lokale myndigheter når staten bidrar med penger til byområdene
  • Nei til veiprising

Les også: Bomfritak for grønn varelevering neste år

Sier nei til alle krav

Foreløpig er det usikkert hva regjeringspartiene vil komme fram til, men Anders Wengen sier glassklart nei til alt.

– Det var kjempevanskelig å komme fram til en regjeringserklæring. Vi greide med et nødskrik å komme fram til en avtale som var helt grei og ikke noe mer. Den bør vi ikke gjøre noen endringer på. Ikke bare mener jeg at vi ikke skal gi mye, jeg mener at vi ikke skal gi noe, slår han fast.

Wengen var en av dem som ikke ønsket å gå inn i regjering med Frp i utgangspunktet, men understreker at han stemte for videre regjeringsdeltakelse da saken kom opp i Venstres landsstyre i januar.

– Har du først sagt ja, skal det tungtveiende grunner til for å gå ut. Jeg mener vi som politikere bør ha som mål å havne i posisjon. Det er der man får til mest, sier han.

Les også: Haaning: – Det er ikke mulig å oppfylle det som står i Buskerudbypakke 2 uten bomring

50-50

Samtidig forteller han at motviljen mot å sitte i regjering med Frp er økende som følge av utspill fra nasjonale Frp-politikere.

– Hva slags utspill er det da du sikter til?

– Listhaugs «sleike imamer opp etter ryggen-sitat». Måten man omtaler innvandring på. Hele denne siste IS-diskusjonen, som jeg synes er til dels skummel, og hvor man åpenbart ikke er så opptatt av barns beste.

– Tror du Frp kommer til å gå ut av regjeringen nå?

– Jeg vet ikke. Jeg tør ikke å gjette. Måten denne bomsaken har utviklet seg de siste månedene er helt utenfor min fatteevne. Hele landet har gått inn i en slags blodtåke. Hvis det er sånn at Frp mener at bompenger er viktigere enn alt annet, ja da får de bare gå ut da. For meg er sjansen 50-50, svarer han.

Gruppeleder i Buskerud KrF Trond Johansen, som også er førstekandidat for KrF i nye Drammen har en helt annen holdning en Wengen til Frps kravliste.

– Frp og Nei til bompenger har vært med på å sette fokus og en dagsorden med dette, og regjeringen må ta dette på alvor, slik at man får en diskusjon rundt videreutvikling av dagens system, sier Johansen, som tror Frp og de andre regjeringspartiene vil komme fram til en løsning.

Les også: Drammen Venstre: – Hvordan i all verden skal vi kunne stole på Høyre?

Helgheim: – Et sånt utsagn sier det meste om ham som politiker

Stortingspolitiker Jon Helgheim (Frp) fra Drammen understreker at det er svært viktig for Frp med gjennomslag dersom partiet skal bli sittende i regjering videre.

– Jeg mener vi må ha et gjennomslag som bilistene merker – at regningen blir lavere. I valget var det et stort flertall for bompenger. Da stemte 85 prosent for mer bompenger, men nå har det forandret seg, sier Frp toppen med henvisning til alle som ikke stemte på Frp.

– Mange sier nå at de vil stemme på Nei til bompenger-lister i forskjellige kommuner istedenfor å stemme på Frp. Hva tenker du om det?

– Da får du en del politikere som har vært med tidligere på å innføre bompenger. Hvis du vil ha noen med troverdighet så må du stemme på Frp, svarer han.

Frps Jon Helgheim tror partiet hans går ut av regjering dersom det ikke får noen gjennomslag hos de andre regjeringspartiene om bompenger. Foto: Kenneth Lia Solberg
Frps Jon Helgheim tror partiet hans går ut av regjering dersom det ikke får noen gjennomslag hos de andre regjeringspartiene om bompenger. Foto: Kenneth Lia Solberg

Han reagerer sterkt på Wengens utspill om at det vil bli det flaueste som har skjedd i norsk politikk siden 1814 dersom Frp trekker seg ut av regjering på grunn av bompenger.

– Et sånt utsagn sier det meste om ham som politiker, og om hvor lite respekt han har for folks lommebøker og folk som sliter i samfunnet. Han bryr seg ikke om de svakeste som sliter med bompenger og som ikke klarer å få endene til å møtes. Makan til arrogant oppførsel fra en politiker har vi vel heller ikke hatt siden 1814.

– Men det er vel ikke dem som har minst som kjører bil og må betale bompenger?

– De aller svakeste har ikke råd til bil en gang. De sliter skikkelig på grunn av avgiftstrykket på bil. Og så kommer det enda flere til som ikke har råd til å delta på linje med alle på grunn av bompenger. Flere faller utenfor og vil få en vanskeligere hverdag på grunn av avgiftsnivået.

– Hvor stor tror du sjansen er for at Frp velger å gå ut av regjering nå?

– Det er veldig vanskelig å si. Vi kjemper nå og har kjempet en lang kamp mot bompenger, og folk våkner etterhvert. Så får vi se hva slags gjennomslag vi nå får. Det tør jeg ikke forskuttere utfallet av. Vi har lave skuldre med tanke på regjeringsdeltakelse og høye skuldre når det gjelder folks utgifter til bil.

– Bør Frp gå ut av regjering dersom dere ikke får gjennomslag for noen av kravene?

– Det er veldig vanskelig å se for seg at vi skal gå ut av forhandlingene uten noe gjennomslag og bli sittende.

Les også: – Leilighetene er blitt nærmest usalgbare

– Uten store gjennomslag blir det vanskelig å bli sittende i regjering

Lavrans Kierulf, Viken Frps toppkandidat og Buskerud Frps gruppeleder, understreker at han er godt fornøyd med kravlisten som nå skal fremmes overfor regjeringspartnerne.

Lavrans Kierulf (Frp) forventer gjennomslag og tror partiet hans kan ende opp med å gå ut av regjering dersom det ikke får det. Foto: Majken Page
Lavrans Kierulf (Frp) forventer gjennomslag og tror partiet hans kan ende opp med å gå ut av regjering dersom det ikke får det. Foto: Majken Page

– Vi må ha tydelige gjennomslag slik at folk merker at her har det skjedd en betydelig endring. Særlig når det gjelder byvekstavtaler og bypakker må det på plass store endringer, sier han.

– Hva tenker du om den responsen Venstre og KrF har gitt så langt?

– Responsen fra KrF, Venstre og Høyre tyder på at de naturlig nok posisjonerer seg for forhandlingene.

– Anders Wengen mener det vil være det flaueste som har skjedd i norsk politikk siden 1814 dersom dere forlater regjeringen på grunn av bompenger. Hva tenker du om det?

– Hva Anders Wengen mener vil være flaut kunne ikke brydd oss i Frp mindre. Som toppkandidat for Drammen Venstre bør han konsentrere seg om jobben sin så partiet hans ikke blir utslettet i nye Drammen etter valget.

– Hvor stor tror du sjansen er for at dere faktisk går ut av regjering?

– Det er umulig å spekulere i, men uten store gjennomslag blir det vanskelig å bli sitende i regjering.

Det er gruppeleder og førstekandidat i Drammen Venstre Ulf Erik Knudsen helt enig i.

– Hvis resultatene av forhandlingene blir dårlig er sjansene for at vi går ut av regjering svært store. Det er gjort ganske tydelig fra grasrota i partiet og fra velgerne, sier han.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Janne Jemtlands ektemann: – En lettelse å bli pågrepet11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 – Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Mann truet trikkefører med kniv - skutt i beinet av politiet09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Trump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen
Siste nytt
13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJanne Jemtlands ektemann: – En lettelse å bli pågrepet11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37Sport– Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeMann truet trikkefører med kniv - skutt i beinet av politiet09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19PengerSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30VerdenMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkTrump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33PolitikkSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen
Populært