Venstre-leder fnyser av Frps bompengekrav: – Jeg mener at vi ikke skal gi noe

Anders Wengen (V) mener partiet hans bør si nei til samtlige av Frps bompengekrav.
Anders Wengen (V) mener partiet hans bør si nei til samtlige av Frps bompengekrav. Foto: Kenneth Lia Solberg

– Hvis det er sånn at Frp går ut av regjering på grunn av bompenger vil det være det flaueste som har skjedd i norsk politikk siden 1814, sier Anders Wengen.

Anders Wengen er gruppeleder i Buskerud Venstre og Venstres toppkandidat til kommunevalget i nye Drammen.

Han er svært lite imponert over listen med bompengekrav Frp vil fremme for de andre partiene i regjeringen.

– Hvis det er sånn at Frp går ut av regjering på grunn av bompenger vil det være det flaueste som har skjedd i norsk politikk siden 1814. Det sier noe om hvilken skremmende utvikling vi har i landet, og det sier så utrolig mye om perspektivløsheten til et norsk parti dersom man går ut av regjering på grunn av noe sånt. Da må man tenke på å reformere norsk politikk fullstendig. Da har det gått for langt, tordner han.

Les også: Politikerne i Nedre Eiker skroter bomring og Buskerudbypakke 2

Fremmet en rekke krav

Frps landsstyre kom denne uka fram til at de vil fremme følgende krav som de vil ha gjennomslag for hos sine regjeringspartnere Høyre, Venstre og KrF:

  • Stoppe nye bypakker
  • Endre nullvekstmålet
  • Slette bompengegjeld
  • Kutte kostnader i eksisterende bypakker
  • At det må stilles strengere krav til egenandel fra lokale myndigheter når staten bidrar med penger til byområdene
  • Nei til veiprising

Les også: Bomfritak for grønn varelevering neste år

Sier nei til alle krav

Foreløpig er det usikkert hva regjeringspartiene vil komme fram til, men Anders Wengen sier glassklart nei til alt.

– Det var kjempevanskelig å komme fram til en regjeringserklæring. Vi greide med et nødskrik å komme fram til en avtale som var helt grei og ikke noe mer. Den bør vi ikke gjøre noen endringer på. Ikke bare mener jeg at vi ikke skal gi mye, jeg mener at vi ikke skal gi noe, slår han fast.

Wengen var en av dem som ikke ønsket å gå inn i regjering med Frp i utgangspunktet, men understreker at han stemte for videre regjeringsdeltakelse da saken kom opp i Venstres landsstyre i januar.

– Har du først sagt ja, skal det tungtveiende grunner til for å gå ut. Jeg mener vi som politikere bør ha som mål å havne i posisjon. Det er der man får til mest, sier han.

Les også: Haaning: – Det er ikke mulig å oppfylle det som står i Buskerudbypakke 2 uten bomring

50-50

Samtidig forteller han at motviljen mot å sitte i regjering med Frp er økende som følge av utspill fra nasjonale Frp-politikere.

– Hva slags utspill er det da du sikter til?

– Listhaugs «sleike imamer opp etter ryggen-sitat». Måten man omtaler innvandring på. Hele denne siste IS-diskusjonen, som jeg synes er til dels skummel, og hvor man åpenbart ikke er så opptatt av barns beste.

– Tror du Frp kommer til å gå ut av regjeringen nå?

– Jeg vet ikke. Jeg tør ikke å gjette. Måten denne bomsaken har utviklet seg de siste månedene er helt utenfor min fatteevne. Hele landet har gått inn i en slags blodtåke. Hvis det er sånn at Frp mener at bompenger er viktigere enn alt annet, ja da får de bare gå ut da. For meg er sjansen 50-50, svarer han.

Gruppeleder i Buskerud KrF Trond Johansen, som også er førstekandidat for KrF i nye Drammen har en helt annen holdning en Wengen til Frps kravliste.

– Frp og Nei til bompenger har vært med på å sette fokus og en dagsorden med dette, og regjeringen må ta dette på alvor, slik at man får en diskusjon rundt videreutvikling av dagens system, sier Johansen, som tror Frp og de andre regjeringspartiene vil komme fram til en løsning.

Les også: Drammen Venstre: – Hvordan i all verden skal vi kunne stole på Høyre?

Helgheim: – Et sånt utsagn sier det meste om ham som politiker

Stortingspolitiker Jon Helgheim (Frp) fra Drammen understreker at det er svært viktig for Frp med gjennomslag dersom partiet skal bli sittende i regjering videre.

– Jeg mener vi må ha et gjennomslag som bilistene merker – at regningen blir lavere. I valget var det et stort flertall for bompenger. Da stemte 85 prosent for mer bompenger, men nå har det forandret seg, sier Frp toppen med henvisning til alle som ikke stemte på Frp.

– Mange sier nå at de vil stemme på Nei til bompenger-lister i forskjellige kommuner istedenfor å stemme på Frp. Hva tenker du om det?

– Da får du en del politikere som har vært med tidligere på å innføre bompenger. Hvis du vil ha noen med troverdighet så må du stemme på Frp, svarer han.

Frps Jon Helgheim tror partiet hans går ut av regjering dersom det ikke får noen gjennomslag hos de andre regjeringspartiene om bompenger. Foto: Kenneth Lia Solberg
Frps Jon Helgheim tror partiet hans går ut av regjering dersom det ikke får noen gjennomslag hos de andre regjeringspartiene om bompenger. Foto: Kenneth Lia Solberg

Han reagerer sterkt på Wengens utspill om at det vil bli det flaueste som har skjedd i norsk politikk siden 1814 dersom Frp trekker seg ut av regjering på grunn av bompenger.

– Et sånt utsagn sier det meste om ham som politiker, og om hvor lite respekt han har for folks lommebøker og folk som sliter i samfunnet. Han bryr seg ikke om de svakeste som sliter med bompenger og som ikke klarer å få endene til å møtes. Makan til arrogant oppførsel fra en politiker har vi vel heller ikke hatt siden 1814.

– Men det er vel ikke dem som har minst som kjører bil og må betale bompenger?

– De aller svakeste har ikke råd til bil en gang. De sliter skikkelig på grunn av avgiftstrykket på bil. Og så kommer det enda flere til som ikke har råd til å delta på linje med alle på grunn av bompenger. Flere faller utenfor og vil få en vanskeligere hverdag på grunn av avgiftsnivået.

– Hvor stor tror du sjansen er for at Frp velger å gå ut av regjering nå?

– Det er veldig vanskelig å si. Vi kjemper nå og har kjempet en lang kamp mot bompenger, og folk våkner etterhvert. Så får vi se hva slags gjennomslag vi nå får. Det tør jeg ikke forskuttere utfallet av. Vi har lave skuldre med tanke på regjeringsdeltakelse og høye skuldre når det gjelder folks utgifter til bil.

– Bør Frp gå ut av regjering dersom dere ikke får gjennomslag for noen av kravene?

– Det er veldig vanskelig å se for seg at vi skal gå ut av forhandlingene uten noe gjennomslag og bli sittende.

Les også: – Leilighetene er blitt nærmest usalgbare

– Uten store gjennomslag blir det vanskelig å bli sittende i regjering

Lavrans Kierulf, Viken Frps toppkandidat og Buskerud Frps gruppeleder, understreker at han er godt fornøyd med kravlisten som nå skal fremmes overfor regjeringspartnerne.

Lavrans Kierulf (Frp) forventer gjennomslag og tror partiet hans kan ende opp med å gå ut av regjering dersom det ikke får det. Foto: Majken Page
Lavrans Kierulf (Frp) forventer gjennomslag og tror partiet hans kan ende opp med å gå ut av regjering dersom det ikke får det. Foto: Majken Page

– Vi må ha tydelige gjennomslag slik at folk merker at her har det skjedd en betydelig endring. Særlig når det gjelder byvekstavtaler og bypakker må det på plass store endringer, sier han.

– Hva tenker du om den responsen Venstre og KrF har gitt så langt?

– Responsen fra KrF, Venstre og Høyre tyder på at de naturlig nok posisjonerer seg for forhandlingene.

– Anders Wengen mener det vil være det flaueste som har skjedd i norsk politikk siden 1814 dersom dere forlater regjeringen på grunn av bompenger. Hva tenker du om det?

– Hva Anders Wengen mener vil være flaut kunne ikke brydd oss i Frp mindre. Som toppkandidat for Drammen Venstre bør han konsentrere seg om jobben sin så partiet hans ikke blir utslettet i nye Drammen etter valget.

– Hvor stor tror du sjansen er for at dere faktisk går ut av regjering?

– Det er umulig å spekulere i, men uten store gjennomslag blir det vanskelig å bli sitende i regjering.

Det er gruppeleder og førstekandidat i Drammen Venstre Ulf Erik Knudsen helt enig i.

– Hvis resultatene av forhandlingene blir dårlig er sjansene for at vi går ut av regjering svært store. Det er gjort ganske tydelig fra grasrota i partiet og fra velgerne, sier han.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Toppolitikere møtes om Oslo-vold11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Politiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på uanmeldt besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Historisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse
Siste nytt
11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeToppolitikere møtes om Oslo-vold11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgePolitiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på uanmeldt besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenHistorisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse
Populært