Putin: USA viser ingen interesse for å forlenge New START-avtalen

Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg torsdag.
Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg torsdag. Foto: Yuri Kochetkov / AP

President Vladimir Putin vil la New START-avtalen utløpe hvis ikke USA ønsker å forlenge den. Avtalen er en av de viktigste nedrustningsavtalene i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis ingen føler for å forlenge avtalen New START, så vil vi ikke forlenge den, sa Putin under det økonomiske forumet i St. Petersburg torsdag.

Han pekte på at USA ikke ser ut til å ha noe ønske om å ha samtaler om avtalen selv om Russland gang på gang har sagt at landet er villig til å forlenge den.

– Det finnes ingen formell forhandlingsprosess. Og i 2021 vil alt være slutt, sa Putin.

Avtalen ble signert i Praha i 2010 av USAs daværende president Barack Obama og Russlands daværende president Dmitrij Medvedev.

Den erstattet Moskva-traktaten som utløp i 2012 og går ut på at antall kjernefysiske stridshoder reduseres til langt under antallet som var lov under den kalde krigen.

New START-avtalen er sammen med INF-avtalen regnet som den viktigste nedrustningsavtalen mellom USA og Russland.

INF-avtalen ble inngått i 1987. I februar i år trakk USA seg fra avtalen, hvorpå Russland gjorde det samme dagen etter. USA begrunnet avgjørelsen med at Russland hadde brutt vilkårene

Putin mener at konsekvensene av å la New START-avtalen utløpe vil være enorme.

– Det vil ikke være noen instrumenter som begrenser et våpenkappløp, for eksempel utplassering av våpen i verdensrommet. Det betyr at atomvåpen vil henge over oss alle hele tiden, sa Putin.

Personvernpolicy