Kommuner får ikke vetorett mot vindmøller

Stortinget sier nei til å gi kommunene vetorett mot vindkraftanlegg. Bildet er fra Eigersund i Rogaland.
Stortinget sier nei til å gi kommunene vetorett mot vindkraftanlegg. Bildet er fra Eigersund i Rogaland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stortingsflertallet vil ikke gi kommunene rett til å sette ned foten for vindmølleanlegg, slik MDG og Senterpartiet ønsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to partiene ville sikre at kraftselskaper ikke kan få tillatelse til å sette opp vindmøller i strid med lokale ønsker. De fremmet forslag om lokal vetorett da energikomiteen behandlet et SV-forslag om eierskap og skatt på vindkraft. Men de fire regjeringspartiene og Arbeiderpartiet sier nei, skriver Stavanger Aftenblad.

Arbeiderpartiet, Høyre, Frp, KrF og Venstre mener imidlertid at det per i dag er ingen eksempler på at staten har grepet inn og gitt konsesjon mot lokale myndigheter og grunneieres vilje.

– Dersom et kommunestyre sier nei, skal dette fortsatt tillegges svært stor vekt i konsesjonsprosessen, skriver de fire partiene i sine merknader.

SV sier også nei til lokal vetorett, men begrunner dette på en annen måte:

– Vi har sett uheldige avtaler der utbyggere har tilbudt skiløyper og varmestuer. Kommunene kan ha flere grunner til å si nei, men hvis noen sier nei uten at naturhensyn ligger bak, så blir det feil at kommuner skal ha vetorett. Det er naturhensyn som skal ha vetoretten, sier miljø- og energipolitisk talsperson Lars Haltbrekken (SV) til Stavanger Aftenblad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden