Måling: De røde i Danmark kan danne regjering uten sentrumsparti

Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet ankommer til 'Det siste ord' partilederdebatt i TV 2s studio på Københavns Hovedbanegård. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau NTB scanpix / NTB scanpix
Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet ankommer til 'Det siste ord' partilederdebatt i TV 2s studio på Københavns Hovedbanegård. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau NTB scanpix / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Socialdemokratiet kan få flertall i Folketinget selv uten støtte fra sentrumspartiet som har truet med å blokkere dem, ifølge en meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens det liberale sentrumspartiet Radikale Venstre, som tilhører rød blokk, har truet med å blokkere Socialdemokratiet, har sistnevnte bestemt gjort et nummer ut av at de ikke vil ta hensyn til Radikale Venstre.

Nå kan det vise seg at Socialdemokratiet slipper akkurat det, viser en meningsmåling utført for nyhetsbyrået Ritzau mellom lørdag og mandag. Onsdag holdes valget.

Over 90 mandater

Socialdemokratiet, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti får sammenlagt 87 mandater på målingen. Dersom de tre partiene får med seg miljøorienterte Alternativet, kan de få til sammen 92 mandater. Det skal 90 mandater til for å danne flertall i Folketinget.

Blå blokk får kun 67 mandater i målingen. Selv med Radikale Venstres 16 mandater, vil de blå ikke kunne nå grensen på 90.

– Det er avgjørende for Mette Frederiksen at hennes vei til statsministerposten ikke blir blokkert, dersom det blir rødt flertall, sier avisen Børsens politiske kommentator Helle Ib om lederen for Socialdemokratiet.

Intern strid

Til tross for betydelig avstand og uenighet, utgjør Radikale Venstre en del av den røde blokken. Regjeringsforhandlingene etter valget kan dermed bli vanskelige. Radikale Venstre ønsker en liberal økonomisk politikk, stikk i strid med Frederiksens løfter om høyere skatter og avgifter og mer penger til offentlig velferd og pensjon.

Frederiksens løfter om å beholde den strenge asylpolitikken er også under press siden alle de andre partiene i rød blokk ønsker lettelser. Alle de fire andre partiene i rød blokk har også varslet at de vil kreve en raskere grønn omstilling enn det Socialdemokratiet går inn for.

Ifølge Ib er det ikke nødvendigvis et drømmescenario for Frederiksen.

– Jeg tror ikke at en ny sosialdemokratisk regjering ønsker å være i lommen på rent røde partier, sier Ib.

Ifølge Ritzau Index, som har sett på snittet av meningsmålingene, får rød blokk med Alternativet 100 mandater. Unnlater man Radikale Venstre, viser snittet 85 mandater.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden