Meny

Frp-grasrota legger press på Jensen foran krisemøte

MÅ GIRE OPP: Finansminister og partileder Siv Jensen (Frp) møter klare forventninger i onsdagens ekstraordinære landsstyremøte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
MÅ GIRE OPP: Finansminister og partileder Siv Jensen (Frp) møter klare forventninger i onsdagens ekstraordinære landsstyremøte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Onsdag kan Fremskrittspartiet true med å ta en u-sving ut av regjering. Det haster for Frp-leder og finansminister Siv Jensen å levere på partiets bompengevedtak.

Når finansminister Siv Jensen møter partiets fylkesledere til ekstraordinært landsstyremøte onsdag, er det en utålmodig gjeng hun møter.

Dagsavisen har vært i kontakt med partiets elleve fylkesledere. Få av dem har konkludert i spørsmålet om partiet bør gå ut av regjering eller ikke. En regjering hvor Frp har hatt ansvaret for samferdselsfeltet og statsfinansene i seks år.

Hvordan fylkeslederne stiller seg til en eventuell Frp-exit, avhenger av resultatene Jensen kan vise til i møtet. Partiledelsen må by på noen skikkelige seire for å beholde regjeringstaburettene.

Les også: Idet Frp pakket sammen, dukket Folkeaksjonen mot bompenger opp

Lei av «miniparti»

Fylkesleder i Møre og Romsdal Frp, Frank Sve, fikk sine forhåpninger dempet av KrF og Venstres medieutspill mandag. Venstre-nestleder og klima- og miljøminister Ola Elvestuen og parlamentarisk leder i KrF Hans Fredrik Grøvan, uttrykte til NRK at de ikke vil rikke på enigheten i Granavolden-plattformen.

– Jeg mener det er grenseløst arrogant å gjøre som Venstre gjør nå i media. Det fyrer ikke akkurat ned reaksjonene på grasrota. I mitt fylkeslag har det vært sterke reaksjoner på Venstres utspill. Det er grenser for hvordan vi skal bli diktert av det minipartiet, sier Sve.

Han mener den type utspill fra Venstre ikke gjør det spesielt lett å samarbeide.

ADVARER MOT Å TØYE STRIKKEN: Fylkesleder i Møre og Romsdal Frp, Frank Sve. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ADVARER MOT Å TØYE STRIKKEN: Fylkesleder i Møre og Romsdal Frp, Frank Sve. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– De tre andre partiene skal være klar over at om strikken blir tøyd for langt ryker den, og da ryker vi ut av regjeringen, sier fylkeslederen.

Sve mener det er helt åpenbart at partiet bør forlate regjeringen om de ikke får gjennomslag i bompengesaken.

– Hvis de tre andre partiene bare distanserer seg fra det folkelige opprøret som er der ute nå, og ikke er villig å diskutere hvordan vi skal få ned bompengene, så har ikke vi noe i regjering å gjøre. Vi er ikke der for vår egen del. Vi er der for å være ombudsmenn- og kvinner for folk flest, sier Sve.

Han kan melde at fra bobiltreffet han var på i helgen var det mange som så mørkt på å reise rundt i Norge i sommer, med nye bomstasjoner på vei opp.

– Folk mener det er blitt for dyrt å feriere i eget land. Og det i et land med 9.000 milliarder på bok, sier han, og viser til Oljefondets markedsverdi.

Les også: Frp-lederen må slukke internt bompengeopprør

– Nok er nok

Mange av fylkeslederne ønsker i utgangspunkt å bli sittende i regjering, og ser at partiet får gjennomført mye politikk der på andre områder. Samtidig er de tydelig på at det finnes en smertegrense, og at den ikke er langt unna. Fylkesleder i Viken Frp, Liv Gustavsen, sier det slik:

– Det er ikke noe sjokk for oss at vi ikke regjerer basert på vår bompengepolitikk, den tapte vi i forhandlingene for å få gjennom vår politikk på andre områder. Men ting utvikler seg. Nå popper det opp bommer overalt, rundt om i alle byene. Nok er nok – også for oss, sier Gustavsen, som likevel helst vil fortsette regjeringssamarbeidet.

KREVER SVAR PÅ ARBEIDSORDRE: Fylkesleder i Troms og Finnmark Frp, Odd Eilert Persen.
KREVER SVAR PÅ ARBEIDSORDRE: Fylkesleder i Troms og Finnmark Frp, Odd Eilert Persen.

Fylkesleder i Troms og Finnmark Frp, Odd Eilert Persen, minner om at landsmøtet har gitt partiledelsen en arbeidsordre som ikke kan legges i skuffen (se fakta om landsmøtevedtaket nederst i saken).

– Vi må innfri velgernes forventninger til oss, hvis ikke har vi ingenting i regjering å gjøre. Det er et opprør blant folk, og slik kan vi ikke ha det, sier Persen.

Han vil ikke mene noe i dag om hvorvidt partiet fortsatt sitter i regjering torsdag morgen, men har et soleklart krav: Det er ikke nok å vise Granavolden-plattformen og si at det ikke kan gjøres noe på bompengeområdet.

– Da stemmer jeg for at vi går ut av regjeringen, sier Persen.

Les også: Disse 11 leder bompengeopprøret landet over

Vil kreve avstemming

Et forslag som går igjen blant de elleve fylkeslederne, er ønsket om å få en avstemming i Stortinget om å bruke oljepenger til å få ned bompengegjelden, slik at alle partier blir tvunget til å vise hvor de faktisk står i saken.

Problemet med forslaget er at Frp har inngått avtaler med de andre regjeringspartiene om samferdselspolitikken. Derfor stemmer partiet for bompenger i Stortinget, noe lokalpolitikerne sliter med å forklare til sine velgere. Dette kompromisset kan settes i spill om Frp får fritt spillerom til å stemme som de vil i Stortinget.

På den andre siden: Agder Frp har et stående vedtak om at de krever en «tydelig seier» nå før sommeren, hvis ikke vil de ikke lenger støtte at partiet sitter i regjering. At partiets politikk kommer nærmere resolusjonsvedtaket på landsmøtet vil være en slik seier, sier fylkesleder Christian Eikeland til Dagsavisen.

Bypakkene, som har tent gnisten som har gitt Folkeaksjonen Nei til mer bompenger en oppslutning på over 25 prosent i Bergen, vedtas lokalt i hver enkelt kommune. Tone Ims Larsen i Oslo håper at partiet, som et minimum, får til det samme som for eiendomsskatten: at Stortinget setter et tak på hvor mye kommunene kan dra inn fra bilistene.

Les også: Bompengepartiet er soleklart størst i Bergen: – Vi er vanlige folk. Fra folk, til folk

– Ikke ensaksparti

Fylkeslederen i Rogaland Frp mener det er viktig å huske på at partiet også lokalt må gjøre alt i sin makt for å ned bompengeandelen.

– Stemmer partiene lokalt ned avtaler som innebærer en økt bompengeandel, så vil ikke Frp på Stortinget stemme for, sier Bente Thorsen, som var stortingsrepresentant forrige periode.

Hun mener landsstyret skal vekte saken omhyggelig før de eventuelt beslutter å gå ut av regjering.

– Vi er ikke et ensaksparti, så dette er en beslutning som må analyseres og vurderes nøye, sier hun.

Frps bompengevedtak:

* Frps landsmøte i mai ble forelagt nøye ordlagt tekst om bompenger.

* Forholdsmessighet mellom hva bilister betaler og får igjen av veikapasitet; justering av alle eksisterende byvekstavtaler for å redusere bompengene; lokal innsats for å stanse eller redusere byvekstavtalene; og å sette utslippsmål i stedet for mål på antall biler, var blant forslagene.

* Resolusjonen ble vedtatt – men ikke før Carl I. Hagen fikk med seg partiet på et tilleggspunkt. Landsmøtet gikk inn for å bruke oljefondets «uventede merinntekter» til å slette all bompengegjeld.

* Partiet vedtok dermed i praksis å bruke 100 milliarder av oljefondet for å fjerne bomstasjonene. Og det til tross for partiledelsens forsøk på å hindre vedtaket.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:45 Nytt hopp vil gi høyeste rente på fire år05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:50 11 døde i jordskjelv i Kina03:45 Raymond Johansen ut mot bompengevelgere i Oslo03:28 Fire biler i brann i Oslo03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Norge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40 Hovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35 Mann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17 VM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56 Tolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46 – Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40 Undersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34 Danske blir borgermester i tyske Rostock07:05 Mesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53 Gold Cup fotball menn søndag06:47 VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27 Her er alternativene for Norge i fotball-VM06:15 Nyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10 Tidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:30 Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24 Protestleder løslatt fra fengsel i Hongkong
Siste nytt
06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeNytt hopp vil gi høyeste rente på fire år05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35NorgeNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:50Verden11 døde i jordskjelv i Kina03:45NorgeRaymond Johansen ut mot bompengevelgere i Oslo03:28NorgeFire biler i brann i Oslo03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19VerdenSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30LivetMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkNorge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40SportHovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35NorgeMann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17SportVM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56VerdenTolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46Norge– Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40LivetUndersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34VerdenDanske blir borgermester i tyske Rostock07:05SportMesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53SportGold Cup fotball menn søndag06:47SportVG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27SportHer er alternativene for Norge i fotball-VM06:15SportNyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10NorgeTidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24VerdenProtestleder løslatt fra fengsel i Hongkong
Populært