Frp-grasrota legger press på Jensen foran krisemøte

MÅ GIRE OPP: Finansminister og partileder Siv Jensen (Frp) møter klare forventninger i onsdagens ekstraordinære landsstyremøte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
MÅ GIRE OPP: Finansminister og partileder Siv Jensen (Frp) møter klare forventninger i onsdagens ekstraordinære landsstyremøte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Onsdag kan Fremskrittspartiet true med å ta en u-sving ut av regjering. Det haster for Frp-leder og finansminister Siv Jensen å levere på partiets bompengevedtak.

Når finansminister Siv Jensen møter partiets fylkesledere til ekstraordinært landsstyremøte onsdag, er det en utålmodig gjeng hun møter.

Dagsavisen har vært i kontakt med partiets elleve fylkesledere. Få av dem har konkludert i spørsmålet om partiet bør gå ut av regjering eller ikke. En regjering hvor Frp har hatt ansvaret for samferdselsfeltet og statsfinansene i seks år.

Hvordan fylkeslederne stiller seg til en eventuell Frp-exit, avhenger av resultatene Jensen kan vise til i møtet. Partiledelsen må by på noen skikkelige seire for å beholde regjeringstaburettene.

Les også: Idet Frp pakket sammen, dukket Folkeaksjonen mot bompenger opp

Lei av «miniparti»

Fylkesleder i Møre og Romsdal Frp, Frank Sve, fikk sine forhåpninger dempet av KrF og Venstres medieutspill mandag. Venstre-nestleder og klima- og miljøminister Ola Elvestuen og parlamentarisk leder i KrF Hans Fredrik Grøvan, uttrykte til NRK at de ikke vil rikke på enigheten i Granavolden-plattformen.

– Jeg mener det er grenseløst arrogant å gjøre som Venstre gjør nå i media. Det fyrer ikke akkurat ned reaksjonene på grasrota. I mitt fylkeslag har det vært sterke reaksjoner på Venstres utspill. Det er grenser for hvordan vi skal bli diktert av det minipartiet, sier Sve.

Han mener den type utspill fra Venstre ikke gjør det spesielt lett å samarbeide.

ADVARER MOT Å TØYE STRIKKEN: Fylkesleder i Møre og Romsdal Frp, Frank Sve. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ADVARER MOT Å TØYE STRIKKEN: Fylkesleder i Møre og Romsdal Frp, Frank Sve. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– De tre andre partiene skal være klar over at om strikken blir tøyd for langt ryker den, og da ryker vi ut av regjeringen, sier fylkeslederen.

Sve mener det er helt åpenbart at partiet bør forlate regjeringen om de ikke får gjennomslag i bompengesaken.

– Hvis de tre andre partiene bare distanserer seg fra det folkelige opprøret som er der ute nå, og ikke er villig å diskutere hvordan vi skal få ned bompengene, så har ikke vi noe i regjering å gjøre. Vi er ikke der for vår egen del. Vi er der for å være ombudsmenn- og kvinner for folk flest, sier Sve.

Han kan melde at fra bobiltreffet han var på i helgen var det mange som så mørkt på å reise rundt i Norge i sommer, med nye bomstasjoner på vei opp.

– Folk mener det er blitt for dyrt å feriere i eget land. Og det i et land med 9.000 milliarder på bok, sier han, og viser til Oljefondets markedsverdi.

Les også: Frp-lederen må slukke internt bompengeopprør

– Nok er nok

Mange av fylkeslederne ønsker i utgangspunkt å bli sittende i regjering, og ser at partiet får gjennomført mye politikk der på andre områder. Samtidig er de tydelig på at det finnes en smertegrense, og at den ikke er langt unna. Fylkesleder i Viken Frp, Liv Gustavsen, sier det slik:

– Det er ikke noe sjokk for oss at vi ikke regjerer basert på vår bompengepolitikk, den tapte vi i forhandlingene for å få gjennom vår politikk på andre områder. Men ting utvikler seg. Nå popper det opp bommer overalt, rundt om i alle byene. Nok er nok – også for oss, sier Gustavsen, som likevel helst vil fortsette regjeringssamarbeidet.

KREVER SVAR PÅ ARBEIDSORDRE: Fylkesleder i Troms og Finnmark Frp, Odd Eilert Persen.
KREVER SVAR PÅ ARBEIDSORDRE: Fylkesleder i Troms og Finnmark Frp, Odd Eilert Persen.

Fylkesleder i Troms og Finnmark Frp, Odd Eilert Persen, minner om at landsmøtet har gitt partiledelsen en arbeidsordre som ikke kan legges i skuffen (se fakta om landsmøtevedtaket nederst i saken).

– Vi må innfri velgernes forventninger til oss, hvis ikke har vi ingenting i regjering å gjøre. Det er et opprør blant folk, og slik kan vi ikke ha det, sier Persen.

Han vil ikke mene noe i dag om hvorvidt partiet fortsatt sitter i regjering torsdag morgen, men har et soleklart krav: Det er ikke nok å vise Granavolden-plattformen og si at det ikke kan gjøres noe på bompengeområdet.

– Da stemmer jeg for at vi går ut av regjeringen, sier Persen.

Les også: Disse 11 leder bompengeopprøret landet over

Vil kreve avstemming

Et forslag som går igjen blant de elleve fylkeslederne, er ønsket om å få en avstemming i Stortinget om å bruke oljepenger til å få ned bompengegjelden, slik at alle partier blir tvunget til å vise hvor de faktisk står i saken.

Problemet med forslaget er at Frp har inngått avtaler med de andre regjeringspartiene om samferdselspolitikken. Derfor stemmer partiet for bompenger i Stortinget, noe lokalpolitikerne sliter med å forklare til sine velgere. Dette kompromisset kan settes i spill om Frp får fritt spillerom til å stemme som de vil i Stortinget.

På den andre siden: Agder Frp har et stående vedtak om at de krever en «tydelig seier» nå før sommeren, hvis ikke vil de ikke lenger støtte at partiet sitter i regjering. At partiets politikk kommer nærmere resolusjonsvedtaket på landsmøtet vil være en slik seier, sier fylkesleder Christian Eikeland til Dagsavisen.

Bypakkene, som har tent gnisten som har gitt Folkeaksjonen Nei til mer bompenger en oppslutning på over 25 prosent i Bergen, vedtas lokalt i hver enkelt kommune. Tone Ims Larsen i Oslo håper at partiet, som et minimum, får til det samme som for eiendomsskatten: at Stortinget setter et tak på hvor mye kommunene kan dra inn fra bilistene.

Les også: Bompengepartiet er soleklart størst i Bergen: – Vi er vanlige folk. Fra folk, til folk

– Ikke ensaksparti

Fylkeslederen i Rogaland Frp mener det er viktig å huske på at partiet også lokalt må gjøre alt i sin makt for å ned bompengeandelen.

– Stemmer partiene lokalt ned avtaler som innebærer en økt bompengeandel, så vil ikke Frp på Stortinget stemme for, sier Bente Thorsen, som var stortingsrepresentant forrige periode.

Hun mener landsstyret skal vekte saken omhyggelig før de eventuelt beslutter å gå ut av regjering.

– Vi er ikke et ensaksparti, så dette er en beslutning som må analyseres og vurderes nøye, sier hun.

Frps bompengevedtak:

* Frps landsmøte i mai ble forelagt nøye ordlagt tekst om bompenger.

* Forholdsmessighet mellom hva bilister betaler og får igjen av veikapasitet; justering av alle eksisterende byvekstavtaler for å redusere bompengene; lokal innsats for å stanse eller redusere byvekstavtalene; og å sette utslippsmål i stedet for mål på antall biler, var blant forslagene.

* Resolusjonen ble vedtatt – men ikke før Carl I. Hagen fikk med seg partiet på et tilleggspunkt. Landsmøtet gikk inn for å bruke oljefondets «uventede merinntekter» til å slette all bompengegjeld.

* Partiet vedtok dermed i praksis å bruke 100 milliarder av oljefondet for å fjerne bomstasjonene. Og det til tross for partiledelsens forsøk på å hindre vedtaket.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Politiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på hemmelig besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Historisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo
Siste nytt
11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgePolitiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på hemmelig besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenHistorisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo
Populært