Frps Helgheim om hentede Syria-barn: – Forventer grundig dokumentasjon

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim sier han forventer at myndighetene har grundig dokumentasjon på at barna som er hentet ut av al-Hol-leiren i Syria, er norske.
Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim sier han forventer at myndighetene har grundig dokumentasjon på at barna som er hentet ut av al-Hol-leiren i Syria, er norske. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frp-politiker Jon Helgheim sier han venter at myndighetene kan legge fram dokumentasjon på at de fem barna som er hentet i Syria, er norske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er som forventet at disse er hentet ut, men jeg forventer også at myndighetene kan legge fram grundig dokumentasjon på at det er tatt DNA-tester, og at det er dokumentert at disse har norsk tilhørighet, sier Frps innvandringspolitiske talsperson til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) åpnet i april for å hente hjem de foreldreløse norske barna i al-Hol-leiren, men det er strid i regjeringen om hva som bør skje med de øvrige barna og deres IS-foreldre.

Bakgrunn: Fem foreldreløse barn overlevert til norske myndigheter i Syria

Venstre mener at alle de norske barna, ikke bare de foreldreløse, bør hentes hjem. KrF vil også hente hjem barnas mødre, mens Frp krever DNA-testing av barna og mener at Norge «ikke under noen omstendigheter» må medvirke til at IS-krigere og deres kvinner kommer hjem.

Aktuelt: Dokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter

Helgheim understreker at det ikke er noe problem for Frp om det er mulig å hente hjem foreldreløse barn fra flyktningleirene i Syria, men at det ikke skal gjøres noen forskjell, og ikke noe regelverk skal omgås.

– Det er enighet i regjeringspartiene om å hente hjem foreldreløse barn, men det begrenser seg til det. Det er risikoen ved å hente foreldre som har de holdningene de har, vi har vært svært bekymret for, sier han.

Norsk IS-kvinne: – Jeg ville flykte fra første stund

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden