Finlands nye regjering satser mer på andrespråket

Finlands nye statsminister, sosialdemokraten Antti Rinne (t.h.) under et tidligere intervju. Foto: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva via AP / NTB scanpix
Finlands nye statsminister, sosialdemokraten Antti Rinne (t.h.) under et tidligere intervju. Foto: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Finlands nye fempartiregjering har lagt fram sin regjeringsplattform. Den viser at andrespråket, som for de fleste er svensk, får en sterkere stilling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye regjeringen skal ledes av sosialdemokraten Antti Rinne. I løpet av de nærmeste dagene skal han utpeke 19 nye ministre.

Regjeringsplattformen, som ble offentliggjort i Helsingfors mandag, inneholder blant annet en større satsing på infrastruktur og utdanning.

Dessuten får andrespråket en sterkere stilling ved at det på videregående skole blir obligatorisk å avlegge en eksamen i svensk for finskspråklige og finsk for svenskspråklige.

Det nasjonalistiske og EU-skeptiske partiet Sannfinnene er ikke med i den nye regjeringen, heller ikke det liberalkonservative Samlingspartiet. Det er derimot Centerpartiet, De grønne, Vänsterforbundet og Svenska folkpartiet, samt Det sosialdemokratiske partiet.

Regjeringspartiene vant til sammen 117 av de 200 plassene i nasjonalforsamlingen under valget 14. april. Regjeringsforhandlingene har vart i knapt fire uker.

Sannfinnene fikk 17,5 prosents oppslutning, kun 0,2 prosent lavere enn sosialdemokratene. Det liberalkonservative partiet Samlingspartiet fikk 17 prosent av stemmene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden