De Grønne størst på tysk meningsmåling

<p>Robert Habeck, partileder for De grønne i Tyskland, fotografert på en pressekonferanse i Berlin etter EU-valget i mai. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix</p><p></p><p></p>
Robert Habeck, partileder for De grønne i Tyskland, fotografert på en pressekonferanse i Berlin etter EU-valget i mai. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix Foto: Matthias Schrader / AP

Det tyske miljøpartiet De grønne får for første gang størst oppslutning av alle i en meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingen er gjennomført for RTL og n-tv av målingsinstituttet Forsa, og viser en framgang for De grønne på hele 9 prosentpoeng, til 27 prosent.

Statsminister Angela Merkels konservative CDU og det bayerske søsterpartiet CSU er ned 2 prosentpoeng, til 26 prosent, og havner dermed på annenplass.

Sosialdemokratene i SPD har lenge slitt i motbakke og gjorde et dårlig EU-valg. Partiet får 12 prosents oppslutning på den nye målingen, ned 5 prosentpoeng. AfD på høyrefløyen går tilbake 2 prosentpoeng, og er med 11 prosents oppslutning det fjerde største partiet.

Bakgrunn : De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland

Meningsmålingen er gjort i perioden 27. til 31. mai.

De grønne fikk under EU-valget 20,5 prosent av stemmene, mens både CDU/CSU og SPD fikk de svakeste resultatene noensinne, med respektive 28,9 og 15, 8 prosents oppslutning.

Den tyske TV-kanalen ARD har nylig meldt at 46 prosent av velgerne nå ser klimaendringene som en sentral politisk prioritet, en økning på 26 prosentpoeng fra 2014.

Les også: Merkel vil gjøre alt for å hindre hard brexit

Andre meningsmålinger viser en generasjonskonflikt når det gjelder partitilhørighet. I aldersgruppen 18 til 44 foretrekker flere De grønne enn CDU, mens de over 60 foretrekker Merkels parti.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden