Hunt: – Hard brexit er politisk selvmord

Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt mener at det å forlate EU uten en avtale er jevngodt med politisk selvmord for Toryene.
Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt mener at det å forlate EU uten en avtale er jevngodt med politisk selvmord for Toryene. Foto: Matt Dunham / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å gjennomføre brexit uten avtale er jevngodt med politisk selvmord for Toryene, mener Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har posisjonert seg i fremste rekke blant kandidatene fra det konservative partiet som nå kjemper om å overta etter statsminister Theresa May når hun går.

Som største forhåndsfavoritt regnes tidligere utenriksminister og hardnakket brexitforkjemper Boris Johnson. Han har lovet at Storbritannia skal være ute av EU innen fristen 31. oktober, med eller uten avtale.

Mulighetene for en såkalt «hard brexit» anses for å ha økt etter at Nigel Farages nystiftede Brexitparti ble den store vinnere i helgens EU-valg i Storbritannia med 31,6 prosent av stemmene.

– Vil bety utsletting

Men å forlate EU uten avtale vil utløse krav om et nyvalg der Torypartiet risikerer å bli utslettet, mener Hunt.

– Resultatene inneholder en enkel beskjed som det vil koste oss dyrt å ignorere, skriver Hunt i avisa Daily Telegraph tirsdag, der han går særlig til angrep mot Johnson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enhver statsministerkandidat hvis strategi uvegerlig vil føre til et nyvalg, tilbyr i realiteten en oppskrift på katastrofe, skriver han og påpeker at i helgens valg på EU-parlament gikk brexitmotstanderne til Liberaldemokratene, mens de som vil ut, gikk til Brexitpartiet. Toryene fikk bare 9 prosent av stemmene.

Hard brexit = nyvalg

Hunts argument er at enhver som lover å forlate EU innen en viss dato, uten tid til å reforhandle og få gjennom en ny avtale, vil utløse et nyvalg fordi parlamentet da vil felle regjeringen.

May mislyktes tre ganger med å få parlamentets godkjenning til skilsmisseavtalen hennes regjering har forhandlet fram med EU. Hun kunngjorde sin avgang da det ble klart at hun heller ikke ville lykkes en fjerde gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun trer av som partileder 7. juni, men vil fortsette som statsminister fram til 20. juli, da hennes arvtaker skal være klar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kamp om vervet

Ved siden av Hunt og Johnson slåss utviklingsminister Rory Stewart, helseminister Matt Hancock, innenriksminister Sajid Javid og tidligere arbeids- og pensjonsminister Esther McVey om statsministerposten.

Nylig kunngjorde også boligminister Kit Malthouse sitt kandidatur, mens den nye forsvarsministeren Penny Mordaunt (46) har signalisert sin interesse.

Også miljøminister Michael Gove og EU-skeptikeren Dominic Raab nevnes ofte blant kandidatene. Andre navn er brexittilhengeren Andrea Leadsom (56), Matt Hancock (40) og brexitmotstander Amber Rudd (55).