Vanskelige regjeringsforhandlinger i vente i Belgia

<p>Lederen av det høyrenasjonalistiske Vlaams Belang, Tom Van Grieken, på talerstolen etter partiets gode valg i helgen. Partiet var den fremste vinneren etter å ha blitt holdt utenfor regjeringer i alle år. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix</p><p></p><p></p>
Lederen av det høyrenasjonalistiske Vlaams Belang, Tom Van Grieken, på talerstolen etter partiets gode valg i helgen. Partiet var den fremste vinneren etter å ha blitt holdt utenfor regjeringer i alle år. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: Virginia Mayo / AP

Belgia har vanskelige regjeringsforhandlinger i vente etter et valg som resulterte i en enda dypere splittelse mellom flamsk- og fransktalende belgiere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Philippe forhørte seg mandag hos en rekke partiledere om utsiktene for å danne en ny koalisjonsregjering, og han ba avtroppende statsminister Charles Michel fortsette i sin stilling inntil videre.

Regjeringskoalisjonen kollapset for fem måneder siden, og Michel har siden ledet et forretningsministerium.

I valget søndag fikk det høyrepopulistiske partiet Vlaams Belang i nord enda høyere oppslutning enn tidligere, mens De grønne vant terreng i hele landet, men særlig i Vallonia, det fransktalende sør, der sosialistpartiet holder stillingen som største parti.

Tradisjonelt ligger flertallet i det økonomisk velstående Flandern til høyre, mens sosialistene er den viktigste kraften i Vallonia, der arbeidsløsheten er høy. Generelt har partiene som ligger lengst ute på fløyene, økt mest i år.

Nasjonalistisk framgang

De konkrete tallene viser at i nord ble Vlaams Belang vinneren med rundt 12 prosent etter en kraftig økning, mens det mer moderate nasjonalistpartiet N-VA gikk ned fra 20 prosent til 16 prosent.

N-VA har i valgkampen hatt økonomi som sin viktigste sak, mens Vlaams Belang har hatt fokus på flyktninger og migranter.

Sosialistpartiet i Vallonia falt 2 prosentpoeng til 9,5 prosent, men er fortsatt størst i sør og tredje største parti i landet som helhet.

Miljøpartiet Ecolo-Groen nesten doblet sin oppslutning i hele landet, ikke minst i hovedstaden Brussel, mens kristeligdemokrater, sosialdemokrater og liberale tapte terreng.

Notoriske forhandlinger

Regjeringsforhandlinger i Belgia er notorisk vanskelige når ikke bare partier med forskjellige ideologiske kjennetegn skal finne sammen, men også partier fra nord og sør som står i et sterkt motsetningsforhold til hverandre.

Etter mange måneder med harde forhandlinger i 2014 dannet Michel omsider en sentrum-høyre-koalisjon som besto av N-VA og kristeligdemokratene fra nord og de liberale partiene fra både nord og sør. Michel selv er fra det fransktalende liberale partiet.

Men koalisjonen raknet da N-VA ikke ville godta FNs migrasjonspakt.

Teoretiske koalisjoner

I teorien kunne en regnbuekoalisjon av sosialister, liberale og grønne danne flertall, men den ville være avhengig av mindre flamsktalende partier og undergrave N-VAs ambisjon om alltid å spille en sentral rolle.

N-VAs leder Bart De Wever, som var blant dem som mandag snakket med kongen, sier han avviser enhver regjering som ikke hviler på et flertall av flamsktalende velgere.

Hittil har alle sentrumspartiene holdt Vlaams Belang langt unna regjeringsmakten, men mandag antydet ledere i Vlaams Belang at de ville prøve å danne en koalisjon med N-VA.

Personvernpolicy