Dansk Folkeparti i villrede etter valgnederlag

Tidligere DF-leder Pia Kjærsgaard tror «klimatullinger» har bidratt til at partiet gjorde det dårlig i EU-valget. Bildet ble tatt under et besøk i Oslo i 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tidligere DF-leder Pia Kjærsgaard tror «klimatullinger» har bidratt til at partiet gjorde det dårlig i EU-valget. Bildet ble tatt under et besøk i Oslo i 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyrepopulistene i Dansk Folkeparti (DF) er skuffet og overrasket etter nederlaget i EU-valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mange europeiske land har innvandringskritiske, nasjonalistiske og høyrepopulistiske partier gått kraftig fram i valget.

Men ikke i Danmark. Innvandringskritiske Dansk Folkeparti, som fikk 26,6 prosent i forrige EU-valg, får nå bare 10,7 prosent.

Dermed mister partiet tre av sine fire representanter i EU-parlamentet.

– Vi har ikke hatt tid til å summe oss ennå, for vi er veldig overrasket over det som har skjedd, sier nestformann Søren Espersen.

Han konstaterer at DF har gjort et elendig valg, samtidig som andre EU-kritiske partier i andre land har gjort det svært bra.

– Det har vi vanskelig for å forså. Vi er litt forvirret på et høyere nivå, tror jeg, sier Espersen.

Mens innvandring og asyl har stått høyt på dagsordenen i mange europeiske land de siste årene, har den danske EU-valgkampen vært preget av klimaspørsmål. Tidligere DF-leder Pia Kjærsgaard tror det kan ha bidratt til det dårlige valgresultatet.

Hun pekte på «klimatullinger» som en medvirkende årsak etter å ha sett valgdagsmålingene søndag kveld.