Har ventet i fire år på svar fra norsk UD:Norge nekter Russland hjelp til å finne helter i Finnmark

Den sovjetiske krigshelten Jevgenij Frantsev var også med på å bombe Kirkenes som var okkupert av nazistiske tropper. Bildet av byen i brann er tatt av hans mannskap.
Den sovjetiske krigshelten Jevgenij Frantsev var også med på å bombe Kirkenes som var okkupert av nazistiske tropper. Bildet av byen i brann er tatt av hans mannskap. Foto: Ravil Gabdelhakovs biografi: «Angriper. Sunket»
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mars 2015 ba Russland om norsk bistand til å hedre sovjetiske flygere som mistet livet under frigjøringen av Finnmark i 1944. – Vi har ennå ikke fått svar, sier ambassaden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høsten 2014 ba Russland om norsk hjelp til å lokalisere fire sovjetiske flyvere som ble skutt ned utenfor Berlevåg i 1944.

I mars 2015 gjorde den russiske ambassaden et nytt fremstøt. I en henvendelse til Utenriksdepartementet (UD) understreket de at dette ikke var ment som en del av det bilaterale militære samarbeidet.

Ambassaden poengterte at de henvendte seg på vegne av representanter for Perm-regionen hvor mannskapet hadde sin tilhørighet, og at dette var «en uatskillelig og naturlig del av de mellommenneskelige kontakter og det bilaterale samarbeidet».

Og fire år senere er henvendelsen fortsatt ikke besvart.

«Dette er en kompleks sak som involverer flere norske myndigheter. UD arbeider med å avklare status», skriver presstalsperson Guri Solberg i en epost til ABC Nyheter mandag.

«Du har helt rett, ambassaden har ennå ikke mottatt noe svar fra UD», bekrefter også førsterådgiver Vladimir Isupov ved Russlands ambassade.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Russisk marine i fjæra»

Den første russiske henvendelsen kom i kjølvannet etter Russlands anneksjon av Krim-halvøya våren 2014. Norske myndigheter avviste derfor all hjelp med henvisning til at det militært samarbeidet mellom landene var lagt på is.

– Når man får en forespørsel om å putte den russiske marinen i fjæresteinene i Norge, så er ikke det noe du sier ja til, sa blant annet statsminister Erna Solberg til NTB i februar 2015.

Uttalelsen hennes kom etter at ABC Nyheter hadde bragt nyheten om at russerne ba om hjelp til å lokalisere og eventuelt heve det nedskutte russiske flyet med Frantsev som var utropt til «Helt av Sovjetunionen» for forsvaret av Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror alle helter og alle de som kjempet mot fascismen, må identifiseres og begraves ordentlig, sa den daværende russiske ambassadøren i Norge, Viatsjeslav Alfredovitsj Pavlovskij, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For både Norge og Russland vil det bety mye om man får hentet disse soldatene opp, begravd og æret dem, mente han.

Åpnet for sivilt samarbeid

Saken ble også tatt opp i Stortinget av både Liv Signe Navarsete (Sp) og Kirsti Bergstø (SV). På talerstolen antydet Torbjørn Røe Isaksen (H), som var fungerende forsvarsminister, at avslaget kunne revurderes på et senere tidpunkt.

– Han stengte ikke alle dører. Det var positivt, sa Navarsete til ABC Nyheter etter stortingsmøtet 28. januar 2015.

Les også: Takker for støtten: – «Cпаси́бо», Liv Signe

Den russiske ambassaden takket Senterparti-politikeren for å ha tatt opp det norske avslaget som hadde opprørt mange både i Russland og særlig Nord-Norge.

«Vi vil nå følge saken videre opp og holde nær kontakt med norske myndigheter», skrev en representant for ambassaden til ABC Nyheter i slutten av januar 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter først å ha henvendt seg til Kulturdepartementet og Forsvarsdepartementet om saken, ble Russlands ambassade i desember 2014 bedt om å forholde seg til UD om saken, viser et brev ABC Nyheter har fått innsyn i.

Nærmer seg jubileum

Etter den tid har Frode Berg blitt dømt som norsk spion i Russland. Og til høsten er den russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov ventet til Kirkenes i forbindelse med 75-årsjubileet for den sovjetiske frigjøringen av Finnmark og Nord-Troms som startet 25. oktober 1944.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En drøy måned før dette hadde 22-årige Jevgeni I. Frantsev og hans mannskap blitt skutt ned da de angrep tyske skip utenfor Finnmarkskysten. Frantsev var pilot for det amerikanskbygde Douglas A 20G «Boston» som ble skutt ned 22. september 1944 utenfor Berlevåg.

Her flankeres Ravil Gabdelhakov av Tamara og Natalia Ivanovna, søstre til den nedskutte piloten Jevgenij Frantsev. Bildet er fra en minnemarkering i 1997 og på veggen henger en tegning av piloten som døde under kampene om Norges frigjøring. Foto: Privat/ ABC Nyheter
Her flankeres Ravil Gabdelhakov av Tamara og Natalia Ivanovna, søstre til den nedskutte piloten Jevgenij Frantsev. Bildet er fra en minnemarkering i 1997 og på veggen henger en tegning av piloten som døde under kampene om Norges frigjøring. Foto: Privat/ ABC Nyheter

«Den siste offisielle uttalelsen var statsministerens utsagn om at det ikke passet seg for militære russiske eksperter å besøke Norge og gjøre søk i norske fjorder», skriver Isupov som også nevner at forberedelsene til høstens jubileum går sin gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den opprinnelige henvendelsen som ambassaden videreformidlet høsten 2014, kom fra Tatiana Margolina, som er Ombudsmann for menneskerettigheter i Perm-regionen, på vegne av forfatteren Ravil Gabdelhakov som skrev den nedskutte pilotens biografi «Angriper. Sunket»i 2000.

«Margolina har ennå ikke fått tilbakemelding siden UD har unnlatt å svare», skriver Isupov til ABC Nyheter. Diplomaten understreker også at et søk etter levningene ikke vil være en bilateral militær operasjon.

Biografen Gabdelhakov, som har kontakt med pilotens familie, svarte i 2015 på spørsmål fra ABC Nyheter at «slektningene synes at det å skulle ta opp restene av flyet og likene ikke (er) et enkelt spørsmål. Men familien håper at de døde skal få bli begravet i sitt hjemland».

Gabdelhakov var i tyve år administrativ leder for en skole som ble oppkalt etter Frantsov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg ønsker å fullføre jobben jeg har gjort for å holde prinsippet "Ingen glemt, ingenting glemt". Det er den største oppgaven i mitt liv», skrev han og takket norske Rune Rautio og Tor Edgar Olsen som skal ha lokalisert hvor vraket ligger.

«Vi synes krigshelter som døde for å forsvare verden fra fascist-trusselen fortjener å bli begravet i sitt hjemland», avsluttet Gabdelhakov.

--

Mandag 27. mai kl 12.00: Lagt til kommentar fra norsk UD.