MDG-politiker Øyvind Solum var selv «alternativ» – roser Märtha Louise

IMPONERT: MDG-poltikeren Øyvind Solum som i mange år frontet alternativbevegelsen i Norge, syns prinsesse Märtha Louise på imponerende vis utvider rommet for mangfold i Norge. Her fra valgvaken i 2015, da han var førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne i Akershus.
IMPONERT: MDG-poltikeren Øyvind Solum som i mange år frontet alternativbevegelsen i Norge, syns prinsesse Märtha Louise på imponerende vis utvider rommet for mangfold i Norge. Her fra valgvaken i 2015, da han var førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne i Akershus. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

MDG-politiker Øyvind Solum sto i sin tid fram med at han har sett engler. Nå toner han det alternative ned, men er imponert over prinsesessen som kom til Kongeriket med en sjaman.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyvind Solum (53) har i mange år vært ledende i norske alternative bevegelser, og blant annet stått bak Alternativmessen. I et intervju i Vårt Land i 2007 fortalte at han har sett engler.

Nå har alternative oppfattelser av tilværelsen fått et løft med den enorme oppmerksomheten rundt prinsesse Märtha Louise og hennes nye kjæreste og forretningspartner Durek Verrett.

Så hvilken tilhørighet føler Solum – som er kommunestyrepolitiker for MDG i Nesodden, gfruppeleder for MDG i fylkerstinget i Akershus og og 5. kandidat ved fylkestingsvalget i Viken – til den mye omtalte sjamanen Verrett?

– Det er spennende at vi har en prinsesse som fortsetter å utfordre Norge. Så vil jeg ikke ta stilling til substansen i hva partneren står for, sier han til ABC Nyheter.

Solum understreker at han nå er grønn politiker, ikke lenger representant for alternativbevegelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taus om mystisk fortid

– Det er flott å se hvordan hun fortsatt utfordrer kultur og meninger i Norge. Så kan man mene ulike ting om ulike synspunkter, fortsetter Solum om Märtha Louise, og legger til:

– Jeg er imponert over hvordan hun tør å stå i stadig større utfordringer. Hun kan ha mye å lære bort til mange som ikke tør å stikke snuten fram så lett.

Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek under foredraget på Clarion hotell i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix.
Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek under foredraget på Clarion hotell i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix.

– Du har tidligere jobbet for forskning på alternativmedisin og kreft. Tror du Durek og andre kan helbrede og gjøre folk yngre?

– Det stiller jeg meg tvilende til. Jeg har ikke lyst til å kommentere det mer konkret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan du bekrefte at du selv har sett engler?

– Jeg har ikke lyst til å kommentere hva jeg har opplevd, trodd og ment for en del år siden, sier Solum, som til helgen skal delta på MDGs landsmøte.

– Utvider hva det er å være norsk

– Hva syns du om medieomtalen av prinsessen og sjamanen?

– Den er voldsom. Normalt skulle man si den er helt ute av proporsjoner. Men nettopp når man er med å utvide spekteret for hva det er å være norsk i dag, så kan det bli sånn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enkeltelementene i det hun og partneren gjør, er det mange andre som gjør i ulike variasjoner. Men Kongehusets posisjon gjør at dette blir såpass sjokkerende for alle. Noe som ellers ikke ville vært så interessant, sier Øyvind Solum og slår til lyd for et mangfoldig samfunn:

– Mitt idealsamfunn er ikke et sted hvor alle tenker og tror likt.