AAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) måtte igjen forsvare innstrammingene i ordningen med arbeidsavklaringspenger (AAP) i Stortinget torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) måtte igjen forsvare innstrammingene i ordningen med arbeidsavklaringspenger (AAP) i Stortinget torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To forslag om å reversere innstrammingene i AAP-ordningen ble som ventet nedstemt i Stortinget. Men opposisjonen lover å fortsette kampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble et hardkjør mot regjeringen og særlig KrF da ordningen med arbeidsavklaringspenger (AAP) ble behandlet i Stortinget torsdag.

Der lå to forslag fra henholdsvis SV og Arbeiderpartiet på bordet om å reversere regjeringens omstridte innstramminger i AAP-ordningen, blant annet kutt i lengden fra fire til tre år og trangere nåløye for forlengelser.

Innstrammingene har blant annet ført til at over 17.000 ifølge Nav har mistet stønaden. Mange er blitt skjøvet over på sosialhjelp, men for å få slik hjelp, må man først kvitte seg med eiendeler som hus og bil.

– Fattigdomsfelle

SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I Stortinget tok opposisjonen i bruk storslegga mot innstrammingene og konsekvensene av dem. En rekke enkeltskjebner, der folk har blitt skjøvet ut av ordningen før de verken er blitt friskmeldt eller godkjent for uføretrygd, er blitt kjent gjennom mediene den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det går over min fatteevne at ønsket om at ingen skal gå lenge på AAP fører til at folk blir sittende fast på sosialhjelp. Mer fattigdom gjør ingen friske, konstaterte SV-leder Audun Lysbakken.

– Folk blir kastet ut fordi de har sykdommer som det tar lang til å behandle. Men denne politikken gjør folk enda sykere og fører dem enda lenger bort fra arbeidsmarkedet, sa Aps Eigil Knutsen, som minnet regjeringen om fjellvettregelen «vend i tide, det er ingen skam å snu».

– Dette er ikke en opprydding, men en utrensking, fastslo Ap-kollega Arild Grande, som lovet å føre kampen videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-kritikk

Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Flere av opposisjonspartiene kom med til dels hard kritikk av KrF, som har snudd i saken etter at partiet kom i regjering. Aller lengst gikk Rødts Bjørnar Moxnes.

– Nå er KrF blitt en dørmatte for Høyre, Frp og Venstres brutale og usosiale politikk, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) forsvarer på sin side innstrammingene med at innsatsen nå er blitt mer målrettet.

– Vi stiller strengere krav til Nav om tettere oppfølging, sa hun og viste til en lang rekke andre tiltak, som inkluderingsdugnaden og aktivitetsplikt for ungdom, som regjeringen har iverksatt.

– Summen av dette vil hjelpe folk som er i ferd med å falle ut av arbeidslivet, sa statsråden.

Fortviler

Fra galleriet fulgte et knippe aktivister den flere timer lange debatten.

– Vi er fortvilet. Alt er blitt mye, mye verre siden i fjor, sier Elisabeth Thoresen, som er frontfigur for gruppa Aksjon for AAP-endringer. Onsdag gjennomførte gruppa en demonstrasjon i Oslo.

Hun peker på at mange som gå på AAP har diagnoser som det kan ta mer enn tre år å stille og enda lenger tid å behandle.

– Nå faller de ut etter tre år. Da har de ingen ting. For å få uføretrygd må man være inne i ordningen, men regjeringen har innført en karenstid på ett år, påpeker Thoresen.

– Jeg frykter hva følgene av dette blir. Vi ser at folk begynner å gi opp, sier hun.

Hardt ut mot AAP-innstrammingen: – Vi snakker om fortvilte og desperate mennesker