Åpen for alle - alltid

Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse

Video: Se hva Tybring-Gjedde svarte i muntlig spørretime på Stortinget.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke mitt ansvar, var gjengangersvaret fra beredskapsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde (Frp) på en rekke spørsmål om beredskap i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå møter hun kraftig motbør fra opposisjonen.

I den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag ble et av de ferskeste tilskuddene til regjeringen møtt av en armada av spørsmål om hva hun vil gjøre med det voksende problemet med at brann- og redningsetaten må utføre akuttoppgaver som egentlig tilhører politiet eller ambulansetjenesten.

Tybring-Gjedde svarte gjentatte ganger med å slå fast at de ulike nødetatene ikke er hennes ansvarsområde.

– Jeg har ansvar for å se den totale beredskapen under ett. Politiet ligger under justisministeren, mens brann- og redningsvesenet er et kommunalt ansvar, sa samfunnssikkerhets- og beredskapsministeren, som for øvrig takket for «interessen og iveren» hos de folkevalgte for å gjøre Norge sikrere.

– Prinsipiell avklaring

Særlig Arbeiderpartiet og Senterpartiet er kritiske til at brann- og redningsetaten i økende grad må utføre politi- og ambulanseoppgaver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det trengs en prinsipiell avklaring av dette, av hvilke roller, oppgaver og ansvar brann- og redningsvesenet skal ha, slo Lene Vågslid fra Arbeiderpartiet fast.

– Politiet kom faktisk bare først på stedet i 15 prosent av alle utrykninger i 2018. Er dette akseptabelt? spurte Sps Emilie Enger Mehl, mens partikollega Geir Inge Lien fulgte opp med en oppramsing av de politifaglige vurderingene brannfolk kanskje må ta når alarmen går.

– Brann- og redningsvesenet er et kommunalt ansvar, gjentok Tybring-Gjedde, som også kom med en privat bemerkning:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er glad for at det faktisk kommer noen.

– Dette var skuffende

– Dette var skuffende. Jeg blir jo litt urolig for beredskapspolitikken i Norge dersom vi har fått en beredskapsminister som ser ut til å være mer opptatt av hva hun ikke har ansvaret for enn hva hun faktisk vil gjøre. Det vi opplevde i salen i dag, er en total ansvarsfraskrivelse, sier Vågslid til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun peker på at ministeren fikk flere spørsmål om samarbeidet mellom ulike nødetater.

– Hvis ikke beredskapsministeren kan svare på dette, da lurer jeg på hvem som skal gjøre det, sier Vågslid.

Også Senterpartiet mener det er spesielt at ministeren ikke ville svare på fordelingen av ansvarsforhold mellom de ulike etatene.

– Jeg trodde hensikten med å ha en egen beredskapsminister var å se helheten. Brannfolk og redningsarbeidere blir satt under et ekstremt press når de må vurdere å gripe inn i situasjoner som kan være livsfarlige, sa Mehl fra talerstolen.

Varsler stortingsmelding

Statsråden synes det er merkelig å bli beskyldt for ansvarsfraskrivelse og mener det er tydelig at Vågslid og Mehl ikke vet forskjellen på det konstitusjonelle ansvaret til justis- og innvandringsministeren og samfunnssikkerhetsministeren.

– Jeg har det overordnede ansvaret for samfunnssikkerhet i regjeringen, i tillegg til mine egne områder som redning og beredskap, og Svalbard. Hver statsråd har ansvaret innenfor sin sektor, men jeg kan berolige både Vågslid og Mehl med at jeg skal se på rollefordelingen mellom de ulike etatene i kommunene og koordinere arbeidet mellom alle ansvarlige statsråder.

– Det vil komme en stortingsmelding på dette i 2020, sier hun.