Mener Putin kan vise sin humane sideTror russerne slipper Frode Berg fri i sommer

– Hvorfor skal russerne beholde en eldre herre som ikke har mye å fortelle, i fengsel? spør Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger, retorisk.
– Hvorfor skal russerne beholde en eldre herre som ikke har mye å fortelle, i fengsel? spør Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger, retorisk. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger tror spiondømte Frode Berg snart slipper ut fra russisk fengsel: – Hvorfor skal de beholde en eldre herre som ikke har mye å fortelle? spør han retorisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rune Rafaelsen er ordfører i Sør-Varanger hvor den spiondømte nordmannen Frode Berg har bosted. De to har kjent hverandre siden 1990, og ordføreren tror Berg snart slipper fri fra russisk fengsel.

– Hvorfor skal de beholde en eldre herre som ikke har mye mer å fortelle, i fengsel? spør Ap-ordføreren retorisk.

– Jeg tror han kommer hjem i løpet av sommeren, sier Rune Rafaelsen til ABC Nyheter.

– For meg er det menneskelige aspektet viktigst. Det er viktig å få løst saken raskt for både Frode Berg og hans familie, sier han.

Et lite forbehold

Men han tar samtidig et lite forbehold, basert på mange års tett samarbeid med russiske myndigheter på andre siden av grensen.

– Jo, jeg sier jo da også selv at man ikke skal stole på noen som sier de vet hva som vil skje i Russland, sier Rafaelsen selvironisk.

Det var den 5. desember 2017 at den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg (63) ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB. 16. april ble han funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmannen nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente å ha hatt kontakt med norsk etterretning før reisen til Moskva.

– Fått all PR-effekt

I begynnelsen av mai kunne NRK avsløre at Berg ble rekruttert av en mann som var aktiv i Arbeiderpartiet, samtidig som han var ansatt i den norske Etterretningstjenesten.

– Om det ikke var en tragedie før, så har det i alle fall blitt det nå, oppsummerte den tidligere lederen av etterretningsgruppen E14, Ola Kaldager, til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rune Rafalesen begrunner sin tro på en rask frifinnelse med at russerne allerede har fått vite det de trenger av Berg, og at det ikke er mer å vinne på å holde han bak løs og slå.

– Russerne har fått ut all den propaganda-effekt som de kan håpe på. Samtidig kan de nå vise sine humane sider ved å slippe ham fri, sier ordføreren.

Han understreker også at det nå nok jobbes intenst på norsk side med å finne en løsning på problemet, og at han selv har henvendt seg flere ganger til statsminister Erna Solberg (H) om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er overbevist om at Norge nå gjør maksimalt for å få ham fri, sier Rafaelsen.

75-års jubileum 25. oktober

Til høsten er det 75 år siden sovjetiske soldater befridde Finnmark og Nord-troms for de nazistiske okkupantene. Det skal markeres over flere dager i Kirkenes, og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov vil være en av gjestene.

Hvis Frode Berg-saken da ennå ikke er løst vil den kaste en skygge over arrangementet, og dominere mediadekningen.

Bergs forsvarere har varslet at de kommer til å sende en søknad om benådning til president Vladimir Putin.

Rune Rafaelsen sier det ville ha vært et sterkt signal om Erna Solberg hadde invitert den russiske presidenten Vladimir Putin til høstens 75-årsjubileum, da de traff hverandre i St. Petersburg 9. april.