USA advarer mot at EU samarbeider tettere militært

Et europeisk Eurocopter Tiger på øvelse i Spania, ved siden av det amerikanske jagerflyet F/A-18 Hornet, 30. juli 2017.
Et europeisk Eurocopter Tiger på øvelse i Spania, ved siden av det amerikanske jagerflyet F/A-18 Hornet, 30. juli 2017. Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA frykter for amerikansk våpensalg til Europa dersom EU samarbeider tettere militært, noe de omtaler som en «giftpille» for samarbeidet over Atlanteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i et brev sendt fra Pentagon til EUs utenrikssjef Federica Mogherini, skriver flere medier, deriblant Financial Times.

Forfatterne, viseforsvarsminister Ellen Lord og viseutenriksminister Andrea Thompson, frykter at større samarbeid om forsvarssektoren på EU-nivå, vil også bety mindre våpenkjøp fra USA. Lord og Thompson advarer om at USA er klare til å sanksjonere mot Europa.

– Det er klart at gjengjeldelse fra USA ville ikke ha vært velkomne av våre europeiske partnere og allierte, og vi kommer ikke til å ha noe glede av å vurdere dem i fremtiden, skriver de.

President Trump har truet med å trekke USA ut av NATO hvis ikke europeerne satser mer på forsvaret. Men måten europeiske land gjør det på, satse mer på samarbeid med hverandre, faller ikke i god jord hos amerikanerne.

Advarer mot konfrontasjon

Lord og Thompson gjør det klart at de europeiske planene om tettere samarbeid vil føre til «en dramatisk reversering av tre tiår med transatlantisk integrering av forsvarssektoren» og føre til «konfronterende diskusjoner» med USA. Det melder EU Observer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanerne er spesielt bekymret for Det europeiske forsvarsfondet (EDF) og Struktur for permanent samarbeid (PESCO). De mener disse vil føre til «duplisering, militære systemer som ikke samarbeider, spredning av sparsomme forsvarsressurser og unødvendig konkurranse mellom NATO og EU».

Norge deltar i EDF men det er fortsatt uklart om EU tillater tredjeland som Norge om å delta i PESCO. (Det blir muligens kun samarbeid om enkeltprosjekter).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Giftpiller»

Én av de tingene amerikanerne misliker er at immaterielle rettigheter (patenter) til systemer utviklet gjennom EU-prosjekter kommer til å bli værende på europeiske hender. Amerikanerne mener dette vil gjøre det mindre attraktivt for amerikanske forsvarskonsern å være med på anbudsrunder. Dette kaller de for en «giftpille» for forholdet mellom USA og EU.

Et av prosjektene til PESCO er utviklingen av nye missilsystemer til bruk på slagmarken, både bakke-til-bakke og luft-til-bakke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De vil også oppgradere det eksisterende Eurocopter Tiger til ny generasjon og utvikle nye pansrede personelltransporkjøretøy.

Skylder på USA og Trump

EU avviser kritikken, og sier planer til er en respons på lengre press fra USA og særlig fra president Donald Trump til å satse mer på forsvarssektoren.

– Europeere gjør det våre amerikanske venner har krevd i årevis, sier Ursula von der Leyen, den tyske forsvarsministeren.

EUs utenrikskommissær, italienske Federica Mogherini, vil også ha seg kritikken frabedt.

– I dag er EU faktisk mye mer åpen for amerikanske anbud enn det amerikanske militære markedet er for europeiske bedrifter, sier Mogherini på en pressekonferanse onsdag.

Mogherini viser til at 81 prosent av internasjonale militære kontrakter i Europa går til USA.