KrF berget retten til innleid arbeidskraftArbeidsministeren beskylder Moxnes for usannheter og propaganda

Video: Ikke flertall i Stortinget for at nye advarsler om at bemanningsbyråer erstatter fast ansatte i bygningsbransjen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye advarsler om at bemanningsbyråer erstatter fast ansatte i bygningsbransjen ga ikke stortingsflertall for å stramme inn lovverket. Takket være et taust KrF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen etter at Dagsrevyen viste den omfattende bruken av innleid arbeidskraft ved Statsbyggs oppføring av nytt bygg ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitetet (NMBU) på Ås, stoppet regjeringspartiene torsdag forslaget fra Rødt om innstramminger i innleie for byggebransjen i Oslofjordområdet.

På Ås synes Statsbygg det er greit at 60-70 prosent av elektrikerne er innleide østeuropeere. Det mener fagforbundet El og IT er i strid med arbeidsmiljølovens begrensninger mot innleie.

På toppen av det hele har de innleide arbeiderne der oppsiktsvekkende lave stillingsprosenter - en av metodene som kan brukes for å unngå forbudet mot «nulltimerskontrakter» i bemanningsbyråene, som ble innført fra nyttår.

Stillingsbrøkene på Ås er så små at også Statsbygg vedgår at det ikke er bra.

Det var noe av bakteppet da Stortinget torsdag behandlet to forslag fra Rødt:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Et forbud mot innleie av arbeidskraft fra virksomheter som ikke er produksjonsbedrifter.
  • Et forbud mot innleie av arbeidskraft fra virksomheter som ikke er produksjonsbedrifter, på byggeplasser i fylkene Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud og Vestfold innen 1. juli 2019.

Tause KrF nå med på lasset

Men i Stortinget ser ikke regjeringsflertallet grunn til noen ny innstramming, heller ikke i byggebransjen i Osloregionen, som arbeids- og sosialminister Anniken Haugli (H) erkjenner er et problembarn.

Som medlem av regjeringen var også KrF nå med på å forhindre ytterligere innstramming for bemanningsbransjen.

Så sent som i fjor var KrF med på å stramme inn på misbruk av innleie utover det deres nåværende partnere ønsker.

Torsdag deltok de ikke engang i debatten.

De fire regjeringspartiene ser ingen grunn til å påstå at noen i bemanningsbransjen prøver å omgå begrensningene i lovverket, heter det i deres felles innstilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet og SV er enige i at det trengs begrensninger i bruken av innleie, enten i visse regioner eller i visse bransjer.

Sp er imot å ha forskjellige regler i landet og går inn for landsomfattende begrensning i lovverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen grunn til bekymring

– Det er bare ett år siden Stortinget behandlet spørsmålet om bruken av innleie,og det ble vedtatt nye innstramminger fra 1. januar i år, påpekte Høyres Heidi Nordby Lunde i debatten, om innstrammingen Høyre var imot, men som likevel ble innført.

– Rødt hevder bemanningsbransjen legger opp til å omgå lovendringene. Men enkelteksempler er dårlig grunnlag for politiske beslutninger. Faste, hele stillinger er fortsatt hovedregelen i norsk arbeidsliv. Vi løser ikke brudd på lover med mer lover, argumenterte Nordby Lunde og fikk tilslutning fra Frps Erlend Wiborg.

– Et forbud mot innleie gir for lite fleksibilitet. Partene jobber sammen for å unngå stillingsprosenter ned mot 5-10 prosent, beroliget Nordby Lunde.

– Regjeringen tydeliggjorde begrepet fast ansettelse og gjennomførte innstramminger fra nyttår, sa Wiborg om de nye bestemmelsene Frp var imot, men som ifølge Rødt, Ap og SV nå blir omgått av bemanningsbyråene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tre måneder etterpå foreslår Rødt dette forbudet. Det kan ikke tas seriøst. Det er ikke grunn til bekymring i dag, forsikret Wiborg.

Se også: Statsministeren kritiserte Stortingets vedtak om innleie

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre: Åpner arbeidslivet for de utenfor

Venstres Jon Sanness gikk imot forslaget om forbud fordi midlertidighet og små stillingsbrøker kan hjelpe dem som står utenfor arbeidslivet til å få en fot innenfor.

– Nok en gang vil Rødt forby en hel bransje, basert på en konstruert debatt. For Venstre er det viktig at veien inn i arbeidslivet blir lettere for alle som holdes utenfor, sa Sanness.

Han understreker at målet må være hele stillinger for så mange som mulig og at allle skal ha gode, forutsigbare vilkår for arbeidet sitt.

– For Venstre er det viktig at veien inn i arbeidslivet blir lettere for alle som holdes utenfor. For oss er ikke totalforbud mot innleie, mindre stillingsbrøker eller kortere kontrakter veien å gå. I verste fall vil det bety at disse menneskene aldri vil få en sjanse og aldri får prøvd seg, fortsatte Sanness.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom loven ikke blir fulgt, er kontroller og sanksjoner vel så viktig som forbud. Bekymringen bør dreie seg om dem som står utenfor, ikke dem som har fått foten innafor arbeidslivet, sa Venstre-politikeren.

«Ren og skjær propaganda»

– Forslagene vil svekke fleksibiliteten i korttidsmarkedet som er viktig for både arbeidsgivere og arbeidstakere. Innleie trengs ved sykefravær og uforutsette arbeidstopper, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Arild Grande (Ap) og saksordføreren, Per Olaf Lundteigen (Sp), påpekte at diskusjonen ikke dreide seg om vikarer til å dekke slikt, men om innleie til erstatning for fast arbeidskraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bred enighet om at innleie ikke skal brukes til erstatning for fast arbeid, hevdet Hauglie.

– Derfor er innleiereglene styrket. Om kort tid vil vi sende ut regler for styrket håndheving, varslet hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hauglie ble også provosert av anklager fra Bjørnar Moxnes om at regjeringens manglende vilje gir spillerom for kriminelle bander til å stå for oppussing av alt fra Eidsvoldbygningen til statsministerboligen.

– Jeg reagerer sterkt på hva Moxnes får seg til å si og får lov å si. Formen og innholdet er ganske drøyt. Det er vanskeligere å være kriminell nå, enn det var før. Det Moxnes sier er direkte feil og fremstår som ren og skjær propaganda, sa statsråden.