Solberg får ros for å ha gjenopprettet forholdet til Kina

Smil og varme håndtrykk. Formannen for Kinas Folkekongress, Li Zhanshu, møtte torsdag statsminister Erna Solberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Smil og varme håndtrykk. Formannen for Kinas Folkekongress, Li Zhanshu, møtte torsdag statsminister Erna Solberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Formannen i Kinas Folkekongress, Li Zhanshu, roser statsminister Erna Solberg (H) for å ha strukket seg langt for å gjenopprette forholdet til Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to møttes torsdag i regjeringens representasjonsbolig, der Li Zhanshu, som er den tredje høyest rangerte i Kina, blant annet signerte gjesteprotokollen.

Før selve møtet ble innledet, ble de tradisjonelle høflighetsfrasene utvekslet med både norsk og kinesisk presse til stede.

– Jeg vil takke deg, statsminister, for å ha strukket deg langt for å gjenopprette relasjonen til Kina, sa Li.

Forholdet havnet i fryseboksen i 2010 etter tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, og det tok seks år å tine det opp.

Årets besøk sammenfaller med at det er 65 år siden Norge og Kina fikk fulle diplomatiske forbindelser.

– Norge var et av de første vestlige landene som anerkjente Kina og etablerte diplomatiske forbindelser, mintes Li, som også sa at han gleder seg til å oppleve en norsk 17. mai.

Blant temaene de to skal diskutere på det halvtimelange møtet, er klima, handel og menneskerettigheter, får NTB opplyst.

Også torsdag sørget pro-kinesiske demonstranter for å legge et lydteppe utenfor representasjonsboligen i tilfelle noen Amnesty-demonstranter skulle dukke opp. Men da ingen viste seg, gikk de igjen.