Danmarks statsminister vil fjerne EU-forbehold gjennom folkeavstemning

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen foreslår en folkeavstemning om dansk deltakelse i det europeiske forsvarssamarbeidet PESCO. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen foreslår en folkeavstemning om dansk deltakelse i det europeiske forsvarssamarbeidet PESCO. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Simon Læssøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmark tok forbehold om forsvar da landet ble EU-medlem. Nå vil Lars Løkke Rasmussen fjerne forbeholdet av hensyn til landets sikkerhets- og utenrikspolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren ønsker å fjerne forbeholdet gjennom en folkeavstemning med sikte på å bli del av EUs forsvarssamarbeid PESCO. Samarbeidet er en ordning der medlemsland som ønsker det, kan gå sammen om et styrket forsvarssamarbeid.

Danmarks forsvarsforbehold gjør at landet ikke blir omfattet av EUs beslutninger på forsvarsområdet og følgelig ikke kan være del av forsvarssamarbeidet og militære EU-operasjoner.

Nå foreslår Løkke Rasmussen at danskene skal gå til urnene for å ta stilling til spørsmålet etter folketingsvalget 17. juni.

– Den diskusjonen skal vi ha, og den skal vi selvfølgelig ha med henblikk på at det kommer en avstemning , sier Løkke Rasmussen ifølge DR.

Statsministeren har lenge argumentert for at Danmark vil være best tjent med å være del av samarbeidet. Han mener det å stå utenfor PESCO svekker landets sikkerhetspolitikk og muligheter for å stoppe migrasjonsstrømmen til Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For Norges del er det fortsatt uklart hvilken betydning PESCO vil ha. EU-landene har så langt ikke blitt enige om forsvarssamarbeidet skal være åpent for tredjeland som Norge. Diskusjonen er allerede et halvt år på overtid, og etter det NTB kjenner til, har medlemslandene i praksis møtt veggen på diplomatnivå.

Danmark tok forbehold om forsvarsspørsmål da landet ble del av EU ved en folkeavstemning i 1993. Det ble også tatt forbehold om rettspolitikk, euroen og tvunget unionsborgerskap.