Kommentar:Sexnekt degraderer kvinner - er det virkelig nødvendig?

Alyssa Milano oppfordrer til sexstreik. Hvor lenge dette skal vare er ukjent.
Alyssa Milano oppfordrer til sexstreik. Hvor lenge dette skal vare er ukjent. Foto: Angela Weiss / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er minst tre grunner til at sexstreiken i USA er hårreisende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Kathleen Buer
Redaksjonssjef ABC Nyheter.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mange gode grunner til å protestere mot de hårreisende innstrammingene i abortlover i USA.

I USA har så langt fire stater valgt å senke grensen for selvbestemt abort til uke seks. Det er nemlig da man kan høre fosterets hjerteslag. Georgia er den siste delstaten som har valgt å senke abortgrensen.

«Hjerteslagsloven» setter ikke bare kvinnekampen tilbake flere tiår og lukter kristenkonservativt lang vei, den er også veldig lite formålstjenelig.

Mange kvinner aner ikke at de er gravide så tidlig, spesielt ikke om de har brukt beskyttelse og ikke planlegger å bli gravide.

Bakgrunn: Alyssa Milano oppfordrer til sexstreik i protest mot abortlover

Dette fikk forståelig nok skuespiller og aktivist Alyssa Milano, som for øvrig var den som lanserte #metoo i 2017, til å reagere og oppfordre sine medsøstre til å ta til motmæle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan virke smått absurd å streike med sexnekt for å oppnå råderett over egen kropp. Sorry, kjære. Jeg streiker for abortrettigheter, liksom.

Søndag lanserte hun #sexstrike på Twitter.

«Fram til kvinner har juridisk kontroll over egne kropper, kan vi rett og slett ikke risikere graviditet», tvitret hun.

Tirsdag forklarte hun hvorfor i en kronikk publisert på blant annet CNN.

Det kan virke smått absurd å streike med sexnekt for å oppnå råderett over egen kropp. Sorry, kjære. Jeg streiker for abortrettigheter, liksom.

Dette er hårreisende av tre grunner:

1. Sexnekt som politisk virkemiddel reduserer kvinner til kjønn. Det er baklengs.

2. Sexnekt seksualiserer abortdebatten. Det er idiotisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Sexnekt insinuerer at kvinner kun har sex for å tilfredsstille menn.

Å kunne ha samtykkende sex er en sentral del av råderetten over egen kropp, både for kvinner og menn. Det er også ganske drøyt at kvinner bruker sex i kampen om kvinnerettigheter. Det er å degradere seg selv til objekter som i protest kan nekte menn nytelse. Å bruke sex som streikemiddel tilsier at det er sex som er kvinners valuta. Det som gjør oss verdifulle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten gir det langt på vei kristenkonservative som mener at å avstå fra sex er den eneste måten å unngå uønsket graviditet langt på vei rett. Oppfordringen til #sexstrike kommer i tillegg samtidig som et ønske om bedre tilgang til prevensjon.

Det blir litt kvinnesak «goes Hollywood».

Er det virkelig nødvendig?

Ja, mener Milano. Hun påpeker at «hjerteslagsloven» er det siste i en lang rekke angrep på amerikanske kvinners rettigheter. At kvinner er i ferd med å bli annenrangsborgere. Milano viser til andre forslag om å stramme inn kvinners rettigheter til abort. Texas har faktisk diskutert å gjøre det mulig å tiltale en kvinne som har tatt abort for drap. I Texas straffes drap med dødsstraff.

Det er ganske sprøtt.

#Sexstrike har blitt latterliggjort fra flere hold. Med at en sexstreik er det samme som å være gift. Eller at det kun er lite attraktive feminister som det uansett ikke ville ha blitt noe på, som streiker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det å bruke sex som streikemiddel er ikke uten historisk sidestykke. Sexnekt har blitt brukt flere ganger for å skape endring, blant annet i Liberia i 2003.

Kommer sexstreiken til å fungere i dette tilfellet? Dersom målet var oppmerksomhet rundt kvinnerettigheter så ja, kanskje. Men bør vi degradere oss selv, gi ammunisjon til kristenkonservative og indirekte latterliggjøre kvinnekampen i prosessen? Trolig ikke. Det blir litt kvinnesak «goes Hollywood». Women's March og demonstrasjonene mot innstramming av abortloven i Norge tok kvinner på alvor. Samtidig som de belyste at nei, kvinner er ikke annenrangs borgere. Og ja, vi står opp for våre rettigheter.