Rødt kan skape ny abortrunde på Stortinget

Rødt-leder Bjørnar Moxnes
Rødt-leder Bjørnar Moxnes Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rød ungdom mener KrFs inntreden i regjering har endret klimaet for å diskutere abort, og ber Rødt-leder Bjørnar Moxnes kreve selvbestemt abort til uke 18.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungdomspartiet fremmer et forslag om å «offensivt jobbe for å utvide selvbestemt abort til uke 18 og fjerne abortnemndene» under Rødts landsmøte i helgen, skriver NRK.

Forslaget er ikke nytt for Rødt, men det har ikke blitt fremmet noe slikt forlag i Stortinget etter at de kom inn på Stortinget i 2017. Nå mener ungdomspartiet det er aktuelt.

– Når abortloven først kommer på forhandlingsbordet, slik Erna Solberg la opp til for å få KrF inn i regjering, mener jeg vi bør bruke anledningen til å forbedre abortloven, sier Tobias Drevland Lund i Rød Ungdom, som videre bekrefter at forslaget er en bestilling til partileder Bjørnar Moxnes.

KrFU: – Fjerner barnets rettsvern

I tillegg mener ungdomspartiet at kvinner heller skal ha en obligatorisk samtale med lege og helsepersonell om de ønsker abort etter fristen for selvbestemt abort, og vil avvikle dagens nemndordning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder i KrFs ungdomsparti, Martine Tønnesen, reagerer på forlaget.

– Dagens abortlov tar hensyn til at det er to individer i enhver abortsak. Fram til uke 12 er det kvinnen som har full rett til å bestemme. Deretter får barnet gravis mer rettsvern. Det er det som skjer med nemndbehandling. Det Rødt tar til orde for, er å fjerne barnets rettsvern, mener hun.