Trump: Toll bedre enn handelsavtale

President Donald Trump lover amerikanske bønder at toll virker bedre enn handelsavtaler. Her er han under en seremoni til ære for baseball-laget Boston Red Sox. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
President Donald Trump lover amerikanske bønder at toll virker bedre enn handelsavtaler. Her er han under en seremoni til ære for baseball-laget Boston Red Sox. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Toll på kinesiske varer vil være mye bedre for USA enn hvilken som helst tradisjonell handelsavtale med Kina, hevder Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Toll vil gi LANGT MER rikdom til vårt land enn en tradisjonell avtale, selv når den er fenomenal. Og det lar seg gjøre langt lettere og raskere, skrev Trump på Twitter fredag.

Meldingen var en av flere som presidenten la ut like før amerikanske og kinesiske forhandlere møttes til nok en runde handelsforhandlinger i Washington.

Samtalene ble gjenopptatt samme dag som USA innførte høyere tollsatser på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar.

– Toll vil gjøre landet vårt MYE STERKERE, ikke svakere. Bare len dere tilbake og følg med! tvitrer Trump.

Han truer også med å øke tollen på enda flere kinesiske varer til en verdi av 325 milliarder dollar.

Les også: Kina reagerer kraftig på USAs nei til China Mobile

Varsler gjengjeldelse

Kinesiske myndigheter varsler at de vil gjengjelde den siste amerikanske tolløkningen. Men foreløpig er det uklart hva slags gjengjeldelse det vil bli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av handelsubalansen mellom USA og Kina begynner kineserne å gå tomme for amerikanske varer som kan rammes av nye straffetiltak.

Trump hevder på Twitter at USA vil tjene over 100 milliarder dollar på tollavgiftene på kinesiske varer.

Pengene skal blant annet brukes til å kjøpe landbruksprodukter fra amerikanske bønder – etter alt å dømme for å kompensere for lavere eksport til Kina.

Maten skal deretter sendes til «fattige & sultende land som humanitær hjelp», hevder presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skadelig for hele verden

I motsetning til Trump mener den kinesiske visestatsministeren og handelsutsendingen Liu He at mer toll vil skade begge parter.

– Det vil være skadelig for Kina, USA og hele verden, sa Liu da han ankom Washington for å gjøre nye forsøk på å komme nærmere en handelsavtale.

Sammenlignet med Trumps toll-iver er Kinas syn mer i tråd med konvensjonell økonomisk teori.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske presidenten varslet den siste tolløkningen tidligere denne uken, samtidig som Kina ble anklaget for å gå tilbake på tidligere løfter i handelsforhandlingene.

En av sjefene for finansselskapet Moody's, Michael Taylor, sier han fortsatt tror USA og Kina til slutt blir enige om en handelsavtale.

– Men risikoen for at handelssamtalene kollapser fullstendig, har absolutt økt, legger han til.

Mange års misnøye

Handelskonflikten mellom USA og Kina brøt ut i fjor etter mange års amerikansk misnøye med kinesisk handelspolitikk.

Amerikanerne anklager Kina for å presse utenlandske selskaper til å dele teknologi og patenter med kinesiske selskaper. Kinas regjering har sterkt styring med landets økonomi, noe som kan gjøre det vanskeligere for utenlandske selskaper å operere i Kina.

I valgkampen i USA i 2016 kom Donald Trump med stadige angrep på Kina. Han begynte å heve tollen på kinesiske varer i januar i fjor for å presse Kina til å endre handelspolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handelskrigen har ført til turbulens på verdens børser denne uken, og Shanghai-børsen stupte mandag 5,6 prosent.

Kinesiske statlige fond forsøkte å handle aksjer for å bremse nedgangen, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. Børsfallet ble likevel det største i Shanghai på over tre år.

Fredag steg aksjemarkedene både i Kina og Europa, mens de amerikanske børsene falt da handelen begynte i New York.