ANC på vei mot seier i Sør-Afrika

Stemmesedler telles på en skole i Johannesburg i i Sør-Afrika. Etter at tre firedeler er talt opp, er ANC på vei mot seier, selv om seieren blir mindre klar enn ved forrige valg. Foto: Ben Curtis / AP / NTB scanpix
Stemmesedler telles på en skole i Johannesburg i i Sør-Afrika. Etter at tre firedeler er talt opp, er ANC på vei mot seier, selv om seieren blir mindre klar enn ved forrige valg. Foto: Ben Curtis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

ANC var fredag på stø kurs mot seier etter at 75 prosent av stemmene ved valget onsdag er opptalt. Men oppslutningen er klart lavere enn tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatene fra tre firedeler av valglokalene er klare, og de viser at ANC får nesten 57 prosent av stemmene.

Det resultatet er imidlertid det dårligste noensinne siden Nelson Mandela ledet bevegelsen til en overveldende seier i det første valget etter at apartheid falt i 1994. Ved forrige valg i 2014 fikk ANC 62 prosent.

ANC ledes i dag av den tidligere fagforeningsmannen og forretningsmannen Cyril Ramaphosa som tok over etter at Jacob Zuma måtte gå av.

De foreløpige resultatene viser at det viktigste opposisjonspartiet Demokratisk allianse (DA) ligger an til 22 prosent, mens protestpartiet på venstresiden De økonomiske frihetskjemperne ligger på tredje plass med 10 prosent.

Det endelige resultatet ventes lørdag.

Reportasje: Sør-Afrika til valg 25 år etter apartheid: – Verdens tristeste historie

Aktuelt: Stadige strømbrudd undergraver Sør-Afrikas økonomi