Trump nedlegger forbud mot offentliggjøring av Mueller-rapporten
President Donald Trump forbyr offentliggjøring av den fulle versjonen av Mueller-rapporten om russisk innblanding i valget.
En sladdet versjon er tidligere presentert av justisminister William Barr, men demokratene har krevd å få den hele og fulle rapporten, samt underliggende dokumentasjon, til gjennomlesning.
Kravet er framsatt av justiskomiteen i Representantenes hus.
Nå bruker Trump en spesiell myndighet han har som landets øverste leder, og stanser offentliggjøringen av den samlede rapporten.
Visejustisminister Stephen Boyd sier at departementet skrinlegger videre dialog med justiskomiteen om rapporten. Komiteen er samlet for å vurdere om justisminister Barr skal stevnes for å ha utvist ringeakt for de folkevalgte ved ikke å ha gitt dem tilgang til hele rapporten.
Det hvite hus provosert
Dette har provosert Det hvite hus, og talskvinne Sarah Sanders beskyldte onsdag komitéformann Jerrold Nadler for maktmisbruk.
Hun sa at president Trump, på anmodning fra Justisdepartementet, ikke hadde noen annen utvei enn å bruke en presidentordre for å få stanset offentliggjøringen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNadler bruker store ord om tautrekkingen og mener håndteringen av kravet fra Representantenes hus har utløst en konstitusjonell krise. Til CNN sier Nadler at presidenten nekter å rette seg etter amerikansk lov når han holder tilbake opplysninger for Kongressen.
Les også: Trump vil ikke at Mueller skal vitne for Kongressen
Steile fronter i Kongressen
Frontene mellom Trump-administrasjonen og demokratene i Kongressen blir stadig steilere. Striden står om presidentens selvangivelser og Mueller-rapporten.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBåde når det gjelder demokratenes krav om innsyn i Donald Trumps selvangivelser og kravet om å få se hele Mueller-rapporten, har Trump-administrasjonen sagt nei.
Det har fått demokratene til å se rødt, og i begge tilfeller ønsker de å gå videre med sakene i rettsvesenet for å få oppfylt kravene.
Etter at USAs finansminister Steven Mnuchin mandag ga beskjed om at han ikke vil etterkomme de folkevalgtes krav om å frigi Trumps selvangivelser, er det ventet at Demokratene i Kongressen enten vil gå til søksmål eller stevne skattevesenet for å få tilgang til presidentens ligninger.
Artikkelen fortsetter under annonsenDemokratene, som har flertall i Representantenes hus, mistenker at de ikke får tilgang til ligningsattestene fordi Trump har noe å skjule.
Helt til høyesterett?
Mnuchin hevder på sin side at kontrollkomiteen mangler et legitimt juridisk formål for å kunne kreve Trumps selvangivelser. Han mener også at kontrollkomiteens krav kan gjøre skattevesenet IRS til et våpen i en politisk konflikt.
Uansett om kontrollkomiteens leder velger søksmål eller stevning, vil saken kunne ende som et langvarig oppgjør rettsvesenet. Til slutt kan det bli høyesterett som avgjør saken.
I USA er det lang tradisjon for at presidentkandidater offentliggjør sine selvangivelser. Trump brøt med tradisjonen, og hans tidligere advokat Michael Cohen hevder presidenten frykter straffeskatt hvis selvangivelsene offentliggjøres.
Artikkelen fortsetter under annonsenFormell prosess mot Barr
Samtidig som administrasjonen holder tilbake Trumps ligningsattester, nekter justisminister William Barr å gi Kongressen innsyn i hele Mueller-rapporten.
Artikkelen fortsetter under annonsenRepresentantenes hus krevde at han skulle legge hele rapporten på bordet innen mandag, men ettersom Barr sier nei, mener justiskomiteen at det må innledes en formell prosess for å øke presset mot justisministeren.
Onsdag har komiteen varslet en avstemning om hvorvidt den skal fastslå at Barr har vist forakt for Kongressen. Samtidig melder New York Times at justisdepartementet vil forsøke å hindre dette.
Også dette kan være begynnelsen på en lang og bitter rettsprosess mellom demokratiske kongressrepresentanter og Trump-administrasjonen.
– Vi har ikke noe annet valg, framholder justiskomiteens leder, Jerrold Nadler.
VIDEO: Mueller-rapporten kan være verre for Trump enn Barr viste
Konkluderer ikke
Mueller-rapporten skulle gi svar på hvorvidt Russland påvirket valget i USA i 2016, og på om Russland og Trumps valgkampteam hadde samarbeidet om dette. Etterforskerne svarte ja på det første spørsmålet og fant ikke bevis for det andre.
Artikkelen fortsetter under annonsenEtterforskerne har også undersøkt om Trump har forsøkt å hindre etterforskningen, men Mueller-rapporten trekker ingen konklusjoner om dette. Spesialetterforskeren understreker imidlertid at dette ikke innebærer noen frifinnelse av Trump.
Ifølge Nadler inneholder rapporten «urovekkende bevis for og analyse av at president Trump forsøkte å hindre etterforskningen på høyeste nivå».
Barr har på sin side sagt at rapporten viser at det ikke fantes nok bevis for at Trump forsøkte å hindre etterforskningen. Dermed har han blitt anklaget for å ha gitt en skjev framstilling av rapporten for å beskytte Trump.