Steve Bannon: Ytre høyres fallende stjerne

Den omstridte ytre høyre-ideologen og Trump-strategen Steve Bannon er ett av trekkplastrene til Nordiske Mediedager, som starter i Bergen onsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Den omstridte ytre høyre-ideologen og Trump-strategen Steve Bannon er ett av trekkplastrene til Nordiske Mediedager, som starter i Bergen onsdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både i USA og i Europa vender stadig flere ryggen til Steve Bannon. – Men han må ikke undervurderes, advarer den britiske journalisten Paul Lewis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omstridte ytre høyre-strategen er et av trekkplastrene når åpningssignalet for Nordiske Mediedager lyder kl. 18 i Bergen onsdag. Torsdag skal han intervjuet på scenen under overskriften «Steve Bannon – hva vil han?».

Mediedagenes leder Guri Heftye har måttet tåle mye kritikk for å ha invitert en av høyrepopulismens mest synlige ideologer, i fjor kåret til «Den store manipulatoren» av Time Magazine, inn i manesjen. Hun forsvarer valget med at det er interessant å høre hva en av vår tids sentrale aktører innen medier og politikk har å si når han blir intervjuet og utfordret.

– Han var en sentral aktør i en av de mest betydningsfulle politiske begivenhetene i vår tid: Valget av Donald Trump til amerikansk president i 2016. Han var strategen bak Trumps seier, og mange mener Trump ikke hadde vært president i dag uten Bannons medvirkning, sier Heftye til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hundrevis av jurister mener Trump burde tiltales

Bannons fall

Siden den gang har mye endret seg for Bannon: Han er blitt persona non grata i Det hvite hus og blant USAs republikanere, og i januar i fjor ble han sparket ut av det høyreorienterte nettstedet Breitbart, som han hadde bygget opp til et av de fremste alternative mediene i USA.

Møtene hans trekker stadig færre: Da Bannon skulle lansere filmen «Trump @ War» i fjor høst, møtte bare 38 personer fram, ifølge amerikanske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hans posisjon har helt klart bleknet, sier den britiske Guardian-journalisten Paul Lewis, som fulgte Bannon i flere måneder i fjor som ledd i et prosjekt med å kartlegge høyrepopulismens frammarsj. Han beskriver Bannon som en «kingmaker» med et temmelig oppblåst selvbilde.

I stedet vendte Bannon seg mot Europa. Sammen med Mischaël Modrikamen, leder for ytre høyre-partiet Folkets Parti i Belgia, lanserte han bevegelsen «The Movement», som skulle samle alle Europas partier på ytre høyre fløy under én paraply.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oslo Børs ned fra start etter Trump-uro

Planla revolusjon

Planen var å overta hele EU i forbindelse med valget til EU-parlamentet denne måneden. En revolusjon, proklamerte Bannon.

Men en etter en har Europas høyrepopulister vendt ryggen til Bannon.

– Bannon er ikke på vår radar, sier en høytstående person i det italienske ytre høyre-partiet Lega til nettstedet Politico. Bannon har tidligere hatt kontakt med Lega-leder og Italias statsminister Matteo Salvini, men det er lenge siden de to er blitt sett sammen.

– Han var veldig ambisiøs på hvilken rolle han skulle spille, han skulle trekke i trådene. Men faktum er at han spiller en nærmest ikke-eksisterende rolle, sier Lewis til NTB.

Les også: Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin

Avhengig av oppmerksomhet

Dette er i seg selv er interessant, mener Heftye.

– Men får Bannon mer oppmerksomhet enn han egentlig fortjener ved å bli invitert til Mediedagene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uavhengig av om Bannon lykkes eller ei med sitt prosjekt i Europa, er hans historiske rolle noe som gjør ham interessant for våre delegater, svarer Heftye.

Lewis peker på sin side på at Bannon er helt avhengig av å forbli i medienes søkelys.

– Ingen må undervurdere ham når det gjelder å bruke mediene til sin fordel. Han er svært dyktig når det gjelder å skaffe seg medienes oppmerksomhet, sier Guardian-journalisten.

– Hvem er det som finansierer kampanjen hans?

– Godt spørsmål. Han nekter å si det, sier Lewis.