Netanyahu: De massive angrepene mot Gaza fortsetter

Sørgende palestinere bar søndag 14 måneder gamle Seba Abu Arar til graven i Gaza. Palestinske myndigheter hevder at den lille jenta ble drept i et israelsk angrep, israelske myndigheter hevder at hun ble drept av en Hamas-rakett. Foto: AP / NTB scanpix
Sørgende palestinere bar søndag 14 måneder gamle Seba Abu Arar til graven i Gaza. Palestinske myndigheter hevder at den lille jenta ble drept i et israelsk angrep, israelske myndigheter hevder at hun ble drept av en Hamas-rakett. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statsminister Benjamin Netanyahu varsler massive angrep mot Gazastripen, som svar på at det er avfyrt 600 raketter mot Israel. Hamas lover fortsatte angrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni palestinere, blant dem en 14 måneder gammel jente og tanten hennes er drept siden kampene brøt ut lørdag, ifølge det palestinske helsedepartementet. 100 er såret.

I Israel er minst tre mennesker drept og 100 såret i rakettangrep, ifølge israelsk politi.

Ifølge det israelske forsvaret har militante palestinere avfyrt 600 raketter mot Israel siden lørdag morgen.

– Vi kommer ikke til å stanse angrepene, sier Mahmoud al-Zahar, en av Hamas' ledere på Gazastripen.

Arbeidere drept

En stor del av rakettene er skutt ned av det israelske rakettforsvaret, men én 58 år gammel israeler ble drept lørdag og to arbeidere ble drept da en rakett traff en fabrikk i Ashkelon søndag, ifølge avisen Haaretz.

Israelske kampfly, kamphelikoptre og stridsvogner har ifølge hærledelsen angrepet 260 mål på Gazastripen det siste døgnet, blant dem tunneler, militærleirer, et anlegg for produksjon av våpen og flere utskytningssteder for raketter.

Det innrømmes at noen av angrepene har vært rettet mot boligområder, men en talsmann fastholder at samtlige mål har vært militære og av «høy verdi» og at åtte militante palestinere er drept.

Motstridende meldinger

Palestinske myndigheter har oppgitt at minst tre militante palestinere er blant de drepte. Tre sivile ble drept lørdag, opplyser palestinske kilder.

Den israelske hæren bekrefter at kvinnen og barnet ble drept lørdag, men hevder at de ble drept av Hamas.

– Deres ulykksalige død var ikke et resultat av israelsk våpenbruk, men en Hamas-rakett som ble avfyrt og som eksploderte der den ikke skulle, sier den israelske hærens talsmann Jonathan Conricus.

Påstanden fra Israel er ikke kommentert fra palestinske kilder, som søndag opplyser at den gravide kvinnen som ble drept, var den drepte jentas tante, ikke mor slik de først oppga. Et annet barn ble såret i det samme angrepet mot et boligområde i Gaza by.

Varsler opptrapping

Israels statsminister Benjamin Netanyahu varslet søndag morgen opptrapping, da han åpnet det ukentlige regjeringsmøtet i Jerusalem.

– Jeg ga i dag morges instruks om at de massive angrepene mot terrorelementer på Gazastripen skal fortsette og beordret forsterkninger i form av stridsvogner, artilleri og infanteri rundt Gazastripen, sa han.

Hamas har makten på Gazastripen og Israel gir dem det hele og fulle ansvaret for rakettangrepene, også dem den palestinske gruppen Islamsk hellig krig (Jihad) sier at de har stått bak.

– Hamas betaler nå en høy pris, sa Netanyahu.

En Hamas-talsmann slår fast at den palestinske bevegelsen har slått en strek over den uformelle våpenhvilen med Israel som kom i stand før det israelske valget 9. april.

Demonstrasjoner

Kampene blusset opp fredag, da to israelske soldater stasjonert ved grensegjerdet mot Gaza ble skutt og såret i et angrep Jihad påtok seg ansvaret for.

Samme dag ble to militante palestinere drept i et israelsk angrep, samtidig som tusenvis av palestinere holdt nye demonstrasjoner langs grensegjerdet. Én palestinsk demonstrant ble skutt og drept av israelske soldater under demonstrasjonene, og over 50 ble såret av skarpe skudd, blant dem en helsearbeider.

Lørdag morgen falt de første rakettene over det sørlige Israel, og israelske kampfly gikk straks på vingene.

Krever stans

EU ber om at angrepene mot Israel opphører umiddelbart, mens Tyrkia ber verdenssamfunnet få slutt på det landet omtaler som Israels uforholdsmessige maktbruk mot Gazastripen.

– Vi ber verdenssamfunnet om straks å handle for å dempe spenningen som har økt som følge av Israels uforholdsmessige handlinger i regionen, heter det i en Twitter-melding fra tyrkisk UD.

Jordan protesterer også mot Israels maktbruk.

– Alle militæroperasjoner mot Gazastripen, der innbyggerne lider under en uakseptabel humanitær krise som følge av Israels beleiring, må stanse, heter det i en kunngjøring fra jordansk UD.

Israel har flere grunner til forsøke å få på plass en snarlig våpenhvile, påpeker analytikere. Netanyahu sitter i knallharde forhandlinger om å danne en ny koalisjonsregjering. Neste uke feires uavhengighetsdagen og minnedagen, og fra 14. mai skal Israel arrangere Eurovision.

Dessuten begynner ramadan til uka, og Hamas er desperat etter å få inn økonomisk hjelp til den muslimske høytidsmåneden, påpeker Haaretz.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden