Stor nedgang i arbeidsledigheten

Nav la fram ledighetstallene fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Nav la fram ledighetstallene fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Antallet registrerte helt ledige falt med 1.400 personer fra mars til april, ifølge justerte tall fra Nav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruttoledigheten, som i tillegg inkluderer arbeidssøkere som deltar i arbeidsmarkedstiltak, falt også med 1.400 personer, opplyser Nav fredag.

– Ledigheten har nå falt i mer enn to år, og nedgangen fortsatte i april. Det er i Trøndelag og blant ingeniører og IKT-medarbeidere at ledigheten har falt mest den siste måneden, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Lavere ledighet sammenlignet med i fjor

Andelen helt ledige har gått ned med 0,3 prosentpoeng i løpet av de siste tolv månedene, ifølge de justerte tallene. Andelen helt ledige og arbeidssøkere på tiltak har også gått ned med 0,3 prosentpoeng de siste tolv månedene.

Ved utgangen av april var det registrert 63.300 helt arbeidsledige hos Nav. Dette tilsvarer en nedgang på 7.200 sammenlignet med april i fjor. Arbeidsledigheten utgjør 2,3 prosent av arbeidsstyrken.

Tallet på ledige er brudd- og sesongjustert etter at Nav i november 2018 lanserte en ny registreringsløsning som bidrar til at det går kortere tid fra arbeidssøkerne registrerer seg på nav.no til de kommer inn i statistikken.

79600 ledige

Til sammen var 79.600 personer registrert som helt arbeidsledige eller som arbeidssøkere på tiltak hos Nav – kjent som bruttoledigheten – i april. Dette er 10.500 færre enn i april i fjor, ifølge bruddjusterte tall, og tilsvarer 2,9 prosent av arbeidsstyrken.

Østfold, Vestfold og Finnmark var fylkene med høyest arbeidsledighet i april, med 2,9 prosent av arbeidsstyrken. Arbeidsledigheten var lavest i Sogn og Fjordane med 1,5 prosent.

Navs tall er ett av to sett som brukes for å måle ledigheten i Norge. SSBs AKU-tall er den andre. Mens SSB baserer seg på en kvartalsvis intervjuundersøkelse, teller Nav antall registrerte ledige hos dem en gang i måneden. Hovedårsaken til at SSBs tall som regel ligger klart høyere, er at SSBs undersøkelse også omfatter personer som søker arbeid uten å registrere seg hos Nav.

Personvernpolicy