Opposisjonen krever politietterforskning av sparket forsvarsminister

Gavin Williamson fikk onsdag sparken som forsvarsminister i Storbritannia. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Gavin Williamson fikk onsdag sparken som forsvarsminister i Storbritannia. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen krever politietterforskning av Gavin Williamson etter at statsminister Theresa May sparket ham for å ha lekket hemmelige opplysninger om Huawei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Toryene er i kaos og ute av stand til å rydde opp i sin egen krise. Den interne maktkampen hos de konservative har undergravd den grunnleggende driften av regjeringen og nå potensielt også satt sikkerheten i fare. Det haster med at politiet etterforsker dette, sier Labours forsvarspolitiske talskvinne Nia Griffith.

Også Liberaldemokratene krever etterforskning.

– Denne saken kan ikke begynne og slutte med avskjedigelse. Det som står på spill, er våre sikkerhetstjenesters evne til å gi råd på høyeste nivå, sier partileder Vince Cable.

– Denne saken må nå oversendes til politiet i London for en grundig strafferettslig etterforskning av brudd på loven om statshemmeligheter, sier han.

Det skotske nasjonalistpartiet SNP kaller saken en skam og kommer med lignende krav.

Williamson fikk sparken for å ha lekket opplysninger fra et møte i det nasjonale sikkerhetsrådet. Opplysningene gjaldt en kontroversiell beslutning om å la den kinesiske mobilgiganten Huawei få delta i deler av utbyggingen av framtidas 5G-nett.

Kun utvalgte statsråder og sikkerhetssjefer deltar på møtene i sikkerhetsrådet. Deltakerne har undertegnet en taushetserklæring som forplikter dem til å holde tett om diskusjonene.

Selv nekter Williamson kategorisk for å stå bak lekkasjene.