Frp er fortsatt et «manneparti»

Trass i en rekke tiltak for å få flere kvinner på laget er Frp fortsatt et typisk manneparti. Tre av fire medlemmer er menn.

Video: Partileder Siv Jensen orienterte om det kommende landsmøtet tirsdag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siv Jensen svinger pisken på toppen, og Sylvi Listhaug er blant våre mest synlige politikere. Likevel trekker de ikke flere kvinner til Frp. Kvinnene utgjør bare 26 prosent av medlemsmassen, viser partiets årsberetning, som er lagt fram i forkant av Frps landsmøte til helgen.

I fjor sommer ble det iverksatt en egen kvinnesatsing for å øke antall kvinnelige medlemmer.

– Satsingen ledes av partikontoret med kvinneambassadører i hvert fylke. Det langsiktige målet er å øke kvinneandelen og også å sikre partiet flere aktive kvinnelige politikere, opplyser generalsekretær Fredrik Färber til NTB.

Men så langt har satsingen kastet lite av seg. Trass i at Frp opplevde en rekordvekst med over 3.300 nye medlemmer i fjor, ikke minst som en støtteerklæring da Listhaug måtte gå av som justisminister, har kvinneandelen stått omtrent på stedet hvil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil si at de nye betalende medlemmene vi fikk i 2018, ikke påvirket kvinneandelen, erkjenner Färber.

Fersk måling: Blytung landsmøteopptakt for Frp

Listhaug: – Det nytter ikke med kos, klapp og klem på gjengkriminelle

Maskulint parti

Hovedgrunnen til at Frp ikke greier å tiltrekke seg flere kvinnelige medlemmer, er at det fortsatt oppfattes som et «maskulint» parti, mener førsteamanuensis Jon Paschen Knudsen ved Universitetet i Agder.

– Det er noe med sakene, bil og bensin, som ikke akkurat er myke verdier, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er tradisjon i norsk politikk at kvinner heller mer mot venstre, og fra starten har jo Frp vært et veldig maskulint parti. Jensen prøvde jo å gi partiet en mer kvinnelig profil, men det falt på stengrunn, føyer han til.

Knudsen er slett ikke sikker på om Frp vil lykkes med sin nye kvinnesatsing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kanskje de må stikke fingeren i jorda og si at med den profilen man har, så vil man være et maskulint parti også framover. Det er jo heller ikke sikkert at det er lurt å bevege seg bort fra dette. De kan tape flere velgere enn de vinner, sier han.

Folket har talt: Flest vil ha Listhaug eller Solvik-Olsen som ny Frp-leder

Landsmøtesaker

En rekke saker av ulikt kaliber vil prege helgens landsmøte.

Blant annet skal partiets innvandrings- og integreringsutvalg, som ledes av Sylvi Listhaug og Jon Engen-Helgheim, legge fram en første delrapport om integreringspolitikk. Tirsdag ble det kjent i Aftenposten at utvalget, inspirert av Danmarks strenge innvandringspolitikk, vil gå inn for firedobbel straff for gjengkriminelle som begår lovbrudd i belastede områder. Utvalget vil også ha flere plasser i ungdomsfengsler og høye bøter og fengsel for utagerende oppførsel mot politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også hva som skal gjøres med Syria-barna, blir trolig tema. FpU åpner for å hente hjem alle barn av norske IS-krigere i Syria, også dem med foreldre i live, mens partitopper i moderpartiet har uttalt seg kritisk om å hente hjem barn overhodet. Ifølge Klassekampen er Frp nå i ferd med å finslipe sin politikk på området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant resolusjonene som Frps redaksjonskomité mener bør vedtas, er liberalisering av motorferdselsloven og frislipp av scootere, la bryggeriutsalg selge eget sterkøl, sørge for enklere byggesaksbehandling i strandsonen og innføre pant på snusbokser.

Frp vil også gi bistandsmidler til Kripos for å avdekke overgrep, tortur og drap mot barn i fattige land og si ja til obligatorisk vaksine mot meslinger, samt fjerne dagens tredeling av foreldrepermisjonen.

Undersøkelse: 23 prosent av befolkningen mener Siv Jensen bør gå av

Frp-Helgheim gir penger til Resett: – Mye enklere enn å støtte flere andre aviser