Frp må se tilbake på et «annus horribilis»

Sylvi Listhaug (Frp) skapte mediestorm etter et Facebook-innlegg og måtte gå av som justisminister i mars.
Sylvi Listhaug (Frp) skapte mediestorm etter et Facebook-innlegg og måtte gå av som justisminister i mars. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen samles Frp-erne til landsmøte. Bak seg har de trolig det verste året i partiets historie – og fem saker som sent blir glemt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar i fjor ble det kjent at den profilerte Østfold-politikeren Ulf Leirstein i 2010 hadde sendt eposter med pornografisk materiale til unge gutter i FpU. I tillegg skal han ha sendt tekstmeldinger til en kvinne der han foreslo at de to skulle ha trekantsex med en da 15 år gammel gutt.

Leirstein erkjente kort tid etter at han hadde gått over streken og trakk seg fra alle verv i partiet.

I slutten av april i år ble det kjent at det er kommet nok et varsel mot Leirstein, som da valgte å melde seg helt ut av Frp.

Listhaug

Men Leirstein-saken var bare starten på Frps «horrible år»: Den 20. mars i fjor måtte Sylvi Listhaug bøye av og trekke seg som justisminister etter bare to måneder i stolen, to timer før et mistillitsforslag mot henne kunne ha veltet regjeringen.

Foranledningen var et Facebook-innlegg der Listhaug anklaget Arbeiderpartiet for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet. Etter massiv kritikk ble posten slettet fem dager senere, mens både Utøya-overlevende og Stortinget krevde en unnskylding fra Listhaug. Selv beskrev Frp-politikeren saken som «helt surrealistisk» og en «heksejakt».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter et kort intermesso med Per Sandberg som fungerende justisminister ble Tor Mikkel Wara utnevnt i stillingen 4. april.

Stor undersøkelse: Flest vil ha Listhaug eller Solvik-Olsen som ny Frp-leder

Sandberg

Sandberg fortsatte som fiskeriminister. Men i august var det hans tur til å stå i stormen: Da ble det kjent at han hadde vært på ferie i Iran med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes, uten å varsle Statsministerens kontor på forhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enda sterkere ble kritikken da det ble kjent at han hadde tatt med tjenestemobilen på turen, stikk i strid med regelverket, noe som førte til store spekulasjoner om iransk etterretning kunne ha hacket seg inn i den.

Tolv dager senere, 13. august, gikk Sandberg av som både fiskeriminister og nestleder i Frp.

Les også: Keshvari sykmeldt – Hagen på plass i Stortinget

Artikkelen fortsetter under annonsen

Keshvari

Men bråket var langt fra over. 17. oktober avslørte Aftenposten at leder for Oslo Frp og stortingsrepresentant Mazyar Keshvari hadde levert fiktive og udokumenterte reiseregninger for 290.000 kroner, blant annet for turer der han beviselig hadde vært hjemme i Oslo.

Stortingets presidentskap anmeldte Keshvari, og i november ble han siktet for grovt bedrageri.

I begynnelsen av februar i år ble Keshvari pågrepet og siktet for å ha framsatt grove trusler.

Les også: Jøran Kallmyr (Frp) ny justisminister etter Wara

Wara

I starten av desember begynte de første meldingene å tikke inn om foruroligende hendelser ved Tor Mikkel Waras bolig i Oslo. Noen hadde tegnet et hakekors og skrev ordet «rasisit» på huset og bilen til justisministeren. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på bilen, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på den eller en trussel om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hendelsene kom i kjølvannet av teateret Black Box' oppsetning av forestillingen «Ways of Seeing» i november, der det ble brukt bilder av familiens bolig. Waras samboer Laila Anita Bertheussen anmeldte før jul teateret for å ha filmet huset deres.

Etter flere lignende hendelser både før og etter årsskiftet ble Bertheussen 14. mars siktet av Politiets sikkerhetstjeneste for å ha diktet opp en straffbar handling.

27. mars gikk Wara av som justisminister.

Siden Frp gikk inn i regjering i 2013, har fire Frp-justisministre gått av.